Poveglia, insula a lagunei venetiene situata intre Venetia si Lido, are o poveste care inspira groaza. Interzisa astazi turistilor, se spune ca Poveglia este locuita de spirite neimpacate care nu-si primesc cu bratele deschise vizitatorii, facandu-i pe cei care indraznesc sa ajunga aici sa nu se mai intoarca niciodata.
Locuita inca din secolul V de o mana de oameni fugiti din calea invaziei barbare, Poveglia a ramas neatinsa pana in 1379, cand Genova a atacat Venetia iar locuitorii insulei au fost mutati pe Giudecca. Pe insula a fost construita o fortificatie numita „Octogon”, ale carei ruine sunt vizibile si astazi, scrie : Cogitz.
Incepand cu epidemia de ciuma din 1576, Poveglia s-a transformat in „lazaretto”, spatiu in care erau izolati cei atinsi de boala. Tot aici erau aduse si corpurile neinsufletite ale venetienilor, pentru a fi depozitate in gropi comune sau pentru a fi arse.
Se spune ca in acele vremuri sumbre au fost aduse pe Poveglia nu mai putin de 160.000 de trupuri, a caror cenusa acopera si astazi insula. Insula si-a pastrat statutul unei statii de detentie pentru persoanele bolnave de ciuma pana in anul 1805.
Legende au inceput sa apara nu mult dupa acea perioada, locuitorii din zona sustinand ca vad sau ca aud lucruri ciudate dinspre insula.
Incepand cu anul 1922, cladirile existente pe insula au fost transformate in case de batrani. Acestea si-au gasit utilitatea pana in anul 1968, cand nu au mai fost folosite iar insula, dupa o scurta activitate agricola, a fost abandonata. In prezent ea se afla in proprietatea publica a statului italian.
Intre 1922 si 1968, pe Poveglia a functionat un spital de boli psihice, condus de un doctor care n-ar fi fost nici el in deplinatatea facultatilor mintale. Acesta si-ar fi torturat pacientii sub umbrela unor experimente stiintifice, pana la moartea lui survenita in conditii iesite din comun.
Se povesteste ca doctorul, bantuit de fantomele pacientilor lui, s-ar fi aruncat intr-o zi din clopotnita ridicata pe insula. Se mai spune ca trupul lui ar fi fost zidit chiar de catre pacienti in peretii clopotnitei, de unde si astazi, in anumite nopti, se mai aud sunete bizare.