Povestea aparatului de fotografiat, ca in urma cu 100 de ani, fabricat din lemn de mesteacan de un profesor al Universitatii Politehnica din Timisoara. Foto si video

TIMISOARA. Intr-o vreme in care aparatele de fotografiat devin din ce in ce mai sofisticate sau au fost mutate pe telefoanele pe care le avem zilnic la noi, un cadru didactic de la Universitatea Politehnica a confectionat unul complet diferit.

Pasionat de fotografie, Ciprian Dughir, profesor la Facultatea de Electronica, si-a aratat maiestria si a construit de la zero un aparat de fotografiat asemanator celor folosite la inceputul secolului trecut.

Dascalul, care este si co-fondator a Grupului de fotografie FotoVest, a realizat in prima faza o camera full 3D de studio, dupa care a trecut la un proiect mai ambitios.

Este vorba despre o camera de tip large format 4X5, realizata din lemn de mesteacan si piese printate 3D. Creatia lui Ciprian Dughir poate realiza fotografii cu o rezolutie de pana la 15 giga-pixeli, in cazul fotografiilor alb-negru, insa miscarile oferite de aparat sunt impresionante. Se pot modifica planurile de focus pe toate axele si pe toate directiile, perspectiva geometrica si marimea relativa a obiectelor din cadru.

Voiam sa imi fac o camera de genul acesta pentru ca voiam sa incerc si formatul acesta al oamenilor din liga mare. M-am uitat la preturi, am vazut ca sunt foarte mari, erau cam cat salariul meu pe doua luni, si nu mi le-am permis. Si atunci am zis, hai sa vedem cat costa materialele. Costau destul de putin. Aveam deja un CNC, aveam imprimanta 3D, fabricasem drone pe vremuri si am zis hai sa o fac. Si am facut-o. Cu exceptia lentilelor si a partilor din lemn, care sunt taiate la CNC, sunt facute la imprimanta 3D„, spune mandru de creatia sa profesorul Ciprian Dughir.

Profesorul timisorean a realizat aparatul, care foloseste film pentru a face fotografiile, in cinstea Centenarului Universitatii Politehnica. Dascalul are de gand sa puna gratuit la dispozitie oricui este interesat planurile creatiei sale.

Old school photography, cam asta se vrea. Din fericire se foloseste si in ziua de azi o astfel de camera. Deci, astfel de camere se fabrica noi si se vand la niste preturi comparabile cu o masina buna uneori. Sunt firme care isi deschid fabirici pentru film. Deci filmul nu este mort„, spune Ciprian Dughir.

Creatia profesorului Dughir i-a impresionat si pe colegii sai din Universitate.

Este vorba despre colegul meu de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii si Tehnologii Informationale Ciprian Dughir, care este un pasionat al fotografiei. A fost pasiunea lui, de care stiam sa incerce sa construiasca un aparat foto, de fapt a facut doua, pornind de la niste schite si idei existente, in genul retro, dar facut cu materiale produse practic de el, cam tot, mai putin partea de lentile deocamdata. Dar e ambitios si pe zona aceea ar vrea sa produca in curand. E normal sa venim pe zona de inovare sau pe zona care e prezenta tot mai mult, cum imi place sa spun, ingineria sta la ora actuala la baza tuturor profesiilor. E normal sa incurajam acest spirit al colegilor nostri. Eu cred, si nu ma insel, e spiritul Politehnicii„, a declarat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan.

Video: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma intreb unde a gasit film, care este un mediu analogic, cu o „rezolutie de 15 gigapixeli”. Probabil fiecare cadru are circa 15 gigaboabe de material fotosensibil, oricum am defini „boabele”. Altfel, felicitari pentru o munca impresionanta, realizata din pasiune. Daca aveam in tara mai multe astfel de preocupari, si mai putine legate de productia la hectar si tonele de otel pe cap de locuitor, poate vindem noi camere foto altora, nu ei noua.