Povestea faimoaselor palarii facute la Timisoara, ajunse vedete la New York, Tokyo sau Buenos Aires. Creatiile fabricii Paltim prezentate de Muzeul National al Banatului. Foto

TIMISOARA. Ziua Internationala a Modei a fost marcata de Muzeul National al Banatului prin prezentarea palariilor facute la mandria de altadata a Timisoarei – Fabrica Paltim.

CITESTE SI: Podul din Timis care n-a putut fi salvat si va fi demolat. Doi constructori vor sa ridice in loc altul nou 

Povestea ei a inceput in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, iar despre fabrica a scris si fostul primar Josef Geml, in lucrarea sa „Vechea Timisoara”.

Comuna oraseneasca a încheiat un contract cu Philipp Lustein si Wilhelm Keller, conform caruia orasul cedeaza gratuit, în vederea construirii unei fabrici de palarii si closuri, un teren de doua jugare cadastrale, 1097 stanjeni patrati, în apropierea parcului Scudier, de asemenea scuteste întreprinderea timp de 10 ani de la plata taxelor si în acest timp se acorda o subventie anuala de 3000 de coroane. Societatea pe actiuni a fost fondata cu un capital de un milion de coroane, iar directiunea a fost aleasa sub presedentia cavalerului Eduard de Vest. Fabrica produce fetru si palarii de lana, palarii din par de iepure si palarii din velur. Capacitatea zilnica este de 150 duzini de palarii de lana, 60 duzini de closuri din par de iepure si 20 de duzini de palarii din acelasi material.”, nota primarul Josef Geml.

Fabrica avea aproximativ 550 de angajati, iar 70% dintre acestia erau femei.

Timp de zeci de ani, palariile de dama sau de barbati, din pasla sau materiale usoare, dar si din paie, au fost vandute pe toate continentele. Palariile au fost de asemenea expuse la New York, Tokyo, Bagdad, Buenos Aires, Beijing sau Paris.

Foarte multe dintre produsele fabricate erau exportate, iar faima lor era pe masura calitatii produselor. Un intreg careu, organizat pe patru strazi, ocupa pana nu demult Paltim-ul, denumirea fabricii dupa 1990. Chiar la sosea, functiona un magazin de prezentare in vitrina caruia erau asezate cochet palariile pe capul manechinelor.
Pentru istoria Banatului, fabrica de palarii Paltim ramane un brand de referinta care a demonstrat in timp ca valoarea nu are granite, dar si faptul ca moda este trecatoare si uneori timpul chiar nu mai are rabdare.„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ca sa vezi, vandute pe toate continentele. Expuse la New York, Tokyo, Bagdad, Buenos Aires, Beijing sau Paris…

    Pai nu ne-a zis Petrica ca🤡 industria era un morman de fier vechi si o sa ne dezvoltam pe baza de servicii? 🤡😁🤡 Eeeeiii…

    • Aici chiar nu erau probleme de genul ci piața de masă s-a prăbușit.

      • „probleme de genul”

  2. Ne spuneti si cine a cumparat fabrica si a inchis-o ca sa faca afaceri cu terenul?

    • O firmă din București a cumpărat acțiunile după care fabrica a intrat în faliment anul următor apoi terenul a fost vândut unui fond american de investiții care l-a revândut către dezvoltatorul imobiliar actual.

      • Cum este cu firma KANDIA (ciocolata) Timisoara, devenita Brend *romanesc autentic” al capitaliei (Bucuresti)? noi nu furam ci doar relocam!

  3. ,,Multumin,, din ininima haitei,,politice,, si acolitilor ce au jefuit aceasta tara. Totul sub protectia altei haite cea a justitiei corupte.