Povestea singurei eleve de 10 curat la BAC, din Timisoara. Invata mult, merge la Opera si Filarmonica si va studia Dreptul International in Germania. Video

TIMISOARA. A reusit performanta de a avea 10 pe toata linia la Bacalaureat 2018. Singura medie de 10 curat din Timis la sesiunea din aceasta vara.

CITESTE SI: Avem un singur 10 curat la Bacalaureat 2018 in Timisoara. S-au afisat notele la BAC 

Desteapta, ambitioasa, delicata si plina de sperante. Pe scurt Diana Dehelean, absolventa a Liceului Nikolaus Lenau din Timisoara.

A terminat profilul de Stiintele Naturii de la singurul liceu din lume care a dat doi castigatori ai premiului Nobel, Herta Muller si Stefan Hell, si se mandreste cu asta.

A invatat mult, ore in sir pe zi, in mod constant, si de aceea examenul maturitatii nu i s-a parut greu.

Bacalaureatul a decurs foarte bine. Ma asteptam sa fie mai complicat, cerinte mai dificile, dar cred ca m-am descurcat foarte bine. Am iesit de la fiecare examen cu un sentiment de libertate, ca am mai trecut o proba, si cred ca a meritat sa invat in decursul a 12 ani pentru a avea un Bacalaureat usor. A fost greu, sa fiu sincera. Am invatat in mod constant. Cred ca acest lucru se va dovedi util si in continuare pentru ca am exercitiul de a invata in mod constant. In orice caz este o cantitate mare de munca si energie pe care am depus-o si care a fost rasplatita„, dezvaluie Diana Dehelean secretul care a stat in spatele performantei.

Eleva de 10 stie foarte bine ce va face. Isi dorea inca de la varsta de 10 ani sa studieze in strainatate, iar acum isi implineste visul.

In continuare voi studia Dreptul. Am primit un raspuns afirmativ de la Oficiul German de Schimb Academic si asta inseamna ca voi primi o bursa pentru studii in Germania. In urmatoarele saptamani o sa aplic pentru diverse universitati din Germania. Dorinta mea este sa ma specializez pe Drept International si Drept European, si ulterior, daca se va ivi ocazia, sa lucrez pentru organismele europene sau pentru organizatii internationale care se ocupa cu respectarea drepturilor omului„, a povestit Diana Dehelean.

Tanara iubeste muzica, desenul si pictura, carora le-a facut mereu loc in programul de studiu.

Intr-o zi obisnuita mergeam la scoala, veneam acasa si mancam, apoi faceam teme si invatam. In programul saptamanal, vineri seara mergeam la Filarmonica si, de obicei, duminica seara la Opera. Mai rar, odata pe saptamana sau la doua saptamani, ma intalneam cu prietenii. Mare parte din programul zilnic era dedicat scolii, cam 5-6-7 ore. In perioadele de inceput si in finalul anului scolar mai putin, in perioadele cu teste toata ziua. In liceu nu prea am avut timp pentru alte hobby-uri in afara vacantelor. In gimnaziu imi placea foarte mult sa desenez si sa pictez si sper ca acum voi avea din nou mai mult sa ma dedic acestei pasiuni„, a mai spus eleva de 10 a Liceului Lenau din Timisoara.

Pentru profesorii Dianei, performanta elevei lor nu este defel o surpriza.

Diana e o fata extraordinara. De cand a venit aici, in clasa a V-a, stiam lucrul acesta si ea s-a dezvoltat foarte frumos pe parcursul gimnaziului si al anilor de liceu. De aceea nici nu a fost o mare surpriza pentru noi sa aflam ca a avut acest rezultat foarte frumos. E o eleva foarte buna, silitoare, constiincioasa. In acelasi timp e si un om care gandeste, aplica ceea ce a invatat, reuseste sa dezbata„, a povestit Simona Lobont, profesoara la Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara.

Parintii au sprijinit-o mult pe Diana, iar acum asteapta cu nerabdare sa o vada studenta in Germania, iar mai apoi, de ce nu, o reprezentanta de seama a Romaniei intr-un for european, punandu-si toata priceperea si cunostintele in slujba apararii drepturilor omului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari Dianei si celor care au indrumat-o in toti acesti ani.

    Succes in continuare, avem intr-adevar nevoie de mai multi oameni scoliti in strainatati, spearm ca acestia sa se intoarca odata acasa sa aplice ceea ce au invatat pe acolo. Pentru binele tarii asteia si al nostru, al tuturor.

  2. Si eu o felicit! E foarte bine ca s-a gandit sa studieze in strainatate. Stiam asta de mai multe luni, cand ne-am intalnit la Cantina Politehnicii. De intors in tara, va spun eu: Nu depinde de cei care acum sunt plecati sau vor pleca la studii in strainatate. Depinde de noi cei care ramanem. Ce facem noi cu aceasta tara…? Daca o gasesc ( ceea ce-i foarte posibil) intr-o situatie mai proasta decat cand au plecat, nu se mai intorc.

  3. Nu vreau sa par cinic, apreciez efortul ei, dar faptul ca a luat 10 pe linie, mai ales in sistemul romanesc, nu e relevant ca poseda o inteligenta extraordinara sau iesita din comun.

    Am avut in clasa si eu doua astfel de fete, terorizate de parinti sa invete, erau eleve „de 10″, dar in fapt la extemporale scriau inclusiv virgulele si cratimele. Nu parcurgeau niciodata materia in esenta ei, sa o aprofundeze. Unii profesori, ca sa le dea o lectie, inainte de a incepe sa ,,recite” lectia, le puneau intrebari din recapitulare. Bineinteles ca deja nu mai stiau. Ca personalitati erau evitate de toti colegii, aveau activitati recreative si hobby-uri neobisnuite pentru niste adolescenti si in general erau privite ca niste ciudate si erau caii de bataie ai clasei. In sila, profesorii le acordau totusi 10 ,,din pix”. Spiritul familial in care astfel de copii sunt crescuti si educati nu se axeaza si pe dezvoltarea multilateralitatii individului, spre integrarea si adaptarea lui in societatea contemporana. In aceasta ordine de idei, sunt stupefiat si ingrijorat de soarta unor astfel de elevi.

    Oh, si pentru a studia Dreptul (in plenitudinea studierii si exercitarii lui, cu intrarea intr-un Barou etc) ai nevoie de cash, mai mult cash decat foarte multi muritori de rand cititori ai acestui site, baby.

    P.S. Am fost un elev de 8-9, dar mult mai apreciat decat fetele de mai sus de profesori, pentru flexibilitate, simtul umorului, si coerenta si fluenta in gandire si exprimare. Am luat Bacul cu 9.02 fara sa invat mai nimic, aprofundand si asimiland mai totul din salile de curs.
    Acuma termin anul 2 la UPT. Fetele le urmaresc pe Facebook (nu le am la prieteni), sunt amandoua maritate, una din ele lucreaza in Germania in Mannheim la o hala de pesti congelati, alta e in Timisoara angajata coafeza

    • Jos pălăria! Hopa, nu pentru tine frustatule ci pentru studenta eminenta.

      • Mi se falfaie efectiv iremediabil si uniform iradiat ca esti sau nu de acord cu mine.

        In textul meu, mai bine zis povestea de viata a mea, poti analiza atent, ca imi exprim dezgustul si dezaprobarea pentru studentii si elevii din categoria NERD PAUKERS, nu pentru subiecta in cauza.

        Vreau sa intelegi ca, raportat la sistemele de invatamant internationale recunoscute, sistemul romanesc de invatamant preuniversitar e caracterizat de o submediocritate obscura, drept urmare ceea ce a realizat astazi aceasta absolventa e TSUNAMI INTR-UN PAHAR CU APA.

        Intre tocela si asimilarea informatiei prin logica abstracta e diferenta incomensurabila.

    • @ Student: În mod surprinzător nu pot contrazice mult analiza ta, tind să îți împărtășesc opinia, cu mici diferențe, ca doar ar fi și anost să avem toți aceleași opinii.
      Dar 🙂 ca avocat, absolventă a Facultății de Drept din Cluj (și întâmplător absolventă a Liceului Nikolaus Lenau 🙂 ) mă simt obligată să infirm teoria (justificată de istorie dar neaplicabilă în prezent) conform căreia pentru a urma o profesie juridică (mai) este nevoie de o putere financiară, astfel cum am fost obișnuiți în trecut. Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani, examenele de admitere în profesiile juridice au devenit extrem de dificile și (de cele mai multe ori) sunt promovate pe merit. Stagiaturile reprezintă acum muncă multă pentru tinerii avocați și criteriul principal de „găsire” a unui maestru nu (mai) este marca mașinii sau valoarea apartamentului cu care ești dispus sa intri în negocieri. Excepții au existat și vor exista întotdeauna. Dar, cine susține asta, dintre tinerii avocați, cel mai probabil nu a reușit altfel din cauza slabei pregătiri. Eu (și mulți alți colegi capabili) nu am plătit nimic pentru a fi stagiarul unui maestru ba mai mult, am și fost plătită (foarte puțin la început, este adevărat) pentru munca prestată.
      Și nu, părinții mei nu sunt nici avocați, nici magistrați, nici notari și nici executori 🙂 Asta ca să clarificăm un aspect întrebat constant 😉

      • Nu ma intereseaza unde ce profesezi sau ce cursuri ai urmat si nici textul tau nu m-a convins prin prisma veridicitatii sale obiective.

        Pana in momentul de fata, nu am intalnit avocati in barourile romanesti fara o caruta de bani dati pentru a putea exercita meseria in plenitudinea practica. Probabil in barourile de unguri de la voi acesta e obiectul criteriului de promovabilitate.

        P.S. Ai faci cu ochiul la taica-tu, noi doi nu suntem rude sa ne adresam unul altuia in termeni familiari, sa ne tragem de sireturi.

  4. E doamna Simona Lobont nu Diana Popoviciu

  5. O curca pitigaiata si nesigura pe ea, balbaita, lipsita de coerenta. Incearca sa compenseze uratenia cu o pseudo-inteligenta ipocrita. Ai poti citi expresia de sictir in coltul gurii. Nu va ajunge o avocata prestigioasa, prin prisma faptului ca nu tine piept unui banal interviu. Reporterul te intreaba din dorinta de a afla programul de studiu, nimanui nu ai pasa ce intreprinzi si care e agenda ta zilnica de to do.

    • Hop și neamul prost sare sa dea la „joale”. Pai tocmai de asta pleacă tinerii din tara.
      Schimbam subiectul dar contextul e același: Marele lărgitor de șosele timișorene, fost rector al universității timișorene și mare mahar politic liberal nu a fost în stare sa-i ofere o șansă de a rămâne în Timișoara! Normal, ideea de a avea oameni deștepți contravine sistemului PCR arhicunoscut și folosit pe scara larga deloc pe placul noului val alogen aciuat prin Banat de o vreme încoace.
      Azi, în miercurea neagra a democrației românești, pare mai cinstit sa furi decât sa fi deștept de nota zece. Si atunci ne miram ca occidentul pronunță România cu 2 de r!

  6. Sistemul de invatamant, nu are nicio legatura cu educatia. E un sistem de dresaj, construit cu scopul de a crea cetateni tampiti, incapabili sa gandeasca, numai buni pentru a fi sclavi la multinationale. Faptul ca a luat 10, nu inseamna decat ca e cea mai bine dresata. Si eu am terminat facultatea cu 9,7 si mi-a luat cativa ani sa-mi dau seama ca nu am invatat aproape nimic util, ce nu puteam invata singur intr-un sfert de timp. Scoala te invata sa nu gandesti, sa repeti ca papagalu si sa fi ascultator.. cititi de ex. ‘Dumbing us down’

    • Ce păcat că nu te-a învățat și pe tine sistemul ăsta de învățământ că nu se pune virgula intre subiect și predicat, dobitocule! Hai, ia mătura și treci la treabă.

  7. Tare am impresia ca esti coleg(a) cu fata careia ii este dedicat articolul. Oricat ai fi de invidio(a)s(a), n-ar trebui sa-ti manifesti rautatea pe fata. Se vede de la o posta ca esti un frustat handicapat. Pe deasupra, se pare ca ai facut scoala la fara frecventa. La inceput de cuvant litera î se scrie asa cum o vezi si nu â. Daca mai ai vreun dubiu, du-te la „balbaita” sa-ti mai arate cate ceva. Uratenia ei poate fi ( desi nu cred) una fizica pe cand a ta este una iremediabila. Tu ai un suflet urat. Nu vei ajunge niciodata ceva in viata. Toata lumea se va feri de tine. Poate vreunul cu care te potrivesti.

  8. Ai dreptate! Pe tine scoala nu te-a invatat nimic. Vezi ce-ti spune Scolerul. Eu iti spun ca ai probleme grave cu gramatica. De unde ai obtinut 9,70? Sa fii ascultator se scrie cum vezi. Daca nu crezi, mai du-te putin pe la scoala aia care nu te-a invatat.