Povestea unei tentative de asasinat asupra unui jandarm spusa de Muzeul National al Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului din Timisoara este pana la finalul lunii august gazda unei expozitii dedicate Jandarmeriei Romane. Fiecare dintre exponate are insa povestea sa, la fel cum se intampla cu doi epoleti si o fotografie a unui fost slujitor al legii.

CITESTE SI: Concurs unic in tara, la Timisoara. Cele mai nastrusnice barcute din pet-uri si alte materiale reciclabile se intrec iarasi pe Bega

Radu Dumitru a fost un jandarm care a activat la diferite posturi din judetul Timis-Torontal in anii 30 si 40.

In 1942, el era sef de post in Sacosu Mare si urma sa fie mutat la Ghizela. Si, cum in acei ani contrabanda cu alcool era in floare, un infractor pe care jandarmul il prinsese in trecut a decis sa il execute inainte de plecarea acestuia catre noul post.

Radu Dumitru s-a nascut in comuna Plenita, judetul Dolj si a fost subofiter de jandarmi din 1933. Va activa la diferite posturi de jandarmi rurali din judetul Timis-Torontal. Spre sfarsitul anului 1942, Radu Dumitru, sef de post in comuna Sacosu Mare, primeste ordin pentru a prelua sefia altui post de jandarmi, cel din comuna Ghizela. Un contrabandist de alcool, depistat de acesta, afla despre aceasta miscare si incearca asasinarea jandarmului, tragand noaptea doua focuri de arma de vanatoare in geamul postului de jandarmi. Radu Dumitru, impreuna cu sotia si cei doi copii, pregatiti de plecare pentru acea dimineata, cu lucrurile si mobilierul stranse, nu se aflau exact in locurile lor obisnuite de odihna si scapa fara a fi atinsi„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

O fotografie a jandarmului Radu Dumitru si epoletii de la uniforma acestuia au fost puse la dispozitia Muzeului National al Banatului de Ciprian Radu, urmas al jandarmului olrean. De asemenea, in mansarda Bastionului Theresia  pot fi vazute uniforme ale Jandarmeriei, in cadrul expozitiei „Jandarmeria Romana 1850 – 2020”.

In cadrul expozitiei vor putea fi vazute si uniforme purtate de jandarmi in 1850, dar si pe cele din zilele noastre, alaturi de tehnica din dotarea oamenilor legii de-a lungul timpului.

CITESTE SI: Uniforme, insigne, livrete militare sau diplome, la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Pagini din istoria Jandarmeriei Romane in Bastionul Theresia. Foto 

Printre acestea se afla si o copie a uniformei domnitorului Grigore Alexandru Ghica, omul care a intemeiat prin ordin domnesc, in 3 aprilie 1850, Jandarmeria.

Expozitia este realizata in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Inspectoratul de Jandarmi Judetean Timis ,,General Moise Groza”, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Consiliul Judetean Timis, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Muzeul Jandarmeriei Romane, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociatia RoMilitaria si Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I”.

Expozitia ,,Jandarmeria Romana 1850-2020’’ va putea fi vizitata la Bastionul Maria Theresia din strada Martin Luther, nr. 4, in perioada 8 iulie – 29 august 2021, de marti pana duminica in intervalul orar 10.00-18.00. Accesul in expozitie este gratuit pentru elevi, studenti, pensionari, pentru restul categoriilor de vizitatori biletul de intrare este de 15 lei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.