Povesti de adormit copiii si de trezit usor parintii, la Teatrul Merlin din Timisoara

TIMISOARA. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” împlinește în acest an de 70 de ani de activitate. Mândră de tradiția și poveștile întrupate pe scenă, instituția timișoreană adaugă la șirul autorilor de talie mondială din repertoriu un nume nou, extrem de cunoscut în dramaturgia românească, dar mai puțin în teatrul pentru copii, Matei Vișniec. Astfel, premiera spectacolului “Extraterstrul care își dorea ca amintire o pijama” de Matei Vișniec vine în cel mai potrivit moment, în contextul actual social și artistic.

Construită pe mai multe nivele de receptare, tema piesei ilustrează cea mai arzătoare problemă a copiilor din ziua de azi: singurătatea și dorul de părinții plecați la muncă în străinătate, mulți dintre ei fiind crescuți de bunici, deoarece adulții sunt prea angrenați în a le oferi standarde materiale, pentru a face față cerințelor dezvoltării economico sociale.

Cel mai preţios dar pe care îl poate face un părinte pentru un copil este să-i ofere timp. Timpul părinţilor transformat în tandreţe, dragoste, imaginaţie, dialog, poveşti, plimbări cu cei mici – este secretul educaţiei şi al fericirii în perioada numită copilărie. În lumea grăbită în care trăim şi marcată de o tranziţie spre nu se ştie ce, acest adevăr elementar a fost uitat de milioane de părinţi români. Această piesă şi trupa Teatrului Merlin îşi propun, cu mijloacele teatrului şi ale poeziei, să reamintească societăţii româneşti că atunci cînd nu îi dai timp unui copil sufletul său creşte într-o imensă şi deseori nevăzută suferinţă”, crede dramaturgul Matei Vișniec.

Regizorul acestui spectacol, domnul Béres László, reușește să îmbine perfect planul real-ludic cu cel oniric, găsind modalitatea de a evidenția în mod subtil drama acestor copii, lansând, în același timp un avertisment, totul pe fundalul vesel al jocului copiilor.

Propunerea regizorală a spectacolului se bazează pe concepția jocul de-a extraterestrul. Cea mai mare provocare pentru mine a fost cum se descifrează/percepe acest personaj, Extraterestrul. De aceea, celor trei copii din povestea noastră, care sunt părăsiți temporar de părinți, Extraterestrul le apare ca Zâna cea bună sau Vrăjitorul binevoitor din poveștile clasice. Făcând referire la o poveste de astăzi, o poveste modernă, Extraterestrul este personificarea dorințelor celor trei copii”, adaugă regizorul.

Scenografia spectacolului este semnată de Bajko Attila, costumele de Szélyes Andrea, iar muzica de Cári Tibor. Coregrafia îi aparține Mădălinei Ghițescu Petre. Din distribuție fac parte: Jasmina Mitrici, Victoria Rusu, Ștefan Roman, Maria Gornic, Marko Adzic și Corina Dohanici.

Adresându-se întregii familii, premiera va avea loc sâmbătă, 13 aprilie 2019, la ora 17:00, în prezența autorului, Matei Vișniec care, după spectacol, va purta discuții cu publicul.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.