Povesti din trecut pentru pasionatii de arheologie si pentru ghizii turistici din Timisoara

TIMISOARA. Timisoara de demult trebuie cunoscuta indeaproape de ghizii turistici, cei care vor plimba oaspetii viitoarei Capitale Culturale Europene, dar si de cei care pur si simplu sunt pasionati de arheologie.

CITESTE SI: Frusina, faimoasa hoata de buzunare din Timisoara, condamnata 

Aceasta este ideea in baza careia Directia Judeteana pentru Cultura Timis organizeaza, la inceputul lunii martie, un workshop gratuit cu tema “Timisoara arheologica”.

De-a lungul timpului, in Timisoara au fost facute o serie de cercetari arheologice care au adus informatii inedite privind istoria acestui oras. De cele mai multe ori insa, aceste informatii sunt publicate in reviste stiintifice de specialitate, ajungand mai rar la cunostiinta publicului larg. Consideram ca patrimoniul arheologic al orasului, cunoscut si prezentat intr-o maniera atractiva poate sa contribuie alaturi de patrimoniul architectural la sporirea interesului turistilor fata de Timisoara”, spune Victor Bunoiu, consilier Arhelogie la Directia Judeteana pentru Cultura Timis.

CITESTE SI: Baywatch pe Bega. Politistii locali de pe salupa invata cum sa salveze oameni de la inec. Ce alte cursuri urmeaza agentii 

In cadrul acestei intalnirii vor fi prezentate principalele perioade istorice ale Timisoarei prin prisma descoperirilor arheologice efectuate pana in prezent:
1. Timisoara preistorica – arhg. Octavian Rogozea (Universitatea de Vest Timisoara)
2. Timisoara angevina – arhg. Dan Ciobotaru (Muzeul National al Banatului)
3. Timisoara otomana – arhg. Victor Bunoiu (Directia Judeteana pentru Cultura Timis)
4. Baile turcesti din Piata Libertatii – arhg. Mariana Balaci (Universitatea de Vest din Timisoara)
5. Piata Sf. Gheorghe – arhg. Florin Drasovean (Muzeul National al Banatului)
6. Cetatea Timisoarei (sec. XVIII-XIX)–arhg. Dan Vlase (Directia Judeteana pentru Cultura Timis)

CITESTE SI: Incompetentul Ioan Goia va mai fi director la RATT cel mult 2 luni? Anuntul primarului Nicolae Robu 

Workshopul va cuprinde si o vizita ghidata in centrul Istoric al municipiului Timisoara, prilej cu care vor fi prezentate amplasamentele unde descoperirile arheologice au fost puse in valoare si care pot in incluse in viitoare trasee tematice adresate turistilor.

Evenimentul are loc in Sala de consiliu a Directiei Judetene pentru Cultura Timis, vineri, 9 martie, de la ora 12.00. inscrierile se pot face pana in 26 februarie pe adresa de mail: [email protected].

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.