Povestile apei continua, cu Uzina de Apa Industriala de la Timisoara

TIMISOARA. Dupa turele de vizitare ale primei uzine de apa din Timisoara, din 1 iunie, programul Descoperiti povestile apei continua. Sambata, 6 iulie este randul Uzinei de Apa Industriala din cartierul Crisan sa-si deschida portile. Uzina a fost construita la inceputul secolului trecut (1916), ca o solutie ingenioasa gasita de compania de apa din acea vreme, ACOT, pentru a deservi industria locala, in plina dezvoltare.

Turele de vizitare dureaza circa 45 de minute, intrarile se fac la orele 10:30, 11:30 si 12:30. Accesul publicului este gratuit, este permisa fotografierea, iar vizitatorii vor fi insotiti de ghizi. Participarea se face pe baza de inscriere, la numarul de telefon 0256 201 370 (de luni pana vineri, intre orele 8 si 15), sau pe adresa de e-mail [email protected]. Adresa este str. Frederic Mistral nr. 1, accesibila cu mijloacele de transport public – tramvai 1 si 2 (statia Lalelelor), troleibuz 11, M11 (statia Virgil Economu), vaporetto (statia Mihai Viteazul).

Uzina de apa industriala a fost acceptata oficial in reteaua Global Network of Water Museums (reteaua internationala a Muzeelor Apei) ce reuneste organizatii din toata lumea, prin preocuparea lor comuna de a evidenta importanta istorica si culturala a apei pentru omenire, precum si de a constientiza publicul larg asupra pretuirii acestei resurse, esentiale vietii. Organizatia, infiintata in anul 2017, a fost recunoscuta in anul urmator de catre Consiliul Interguvernamental UNESCO-IHP (Programul Hidrologic International) ca o „initiativa UNESCO”. Aproximativ 50 de muzee si institutii din 24 de tari, printre care si societatea Aquatim, sunt afiliate acestei retele profesionale.

Programul Descoperiti povestile apei este o initiativa comuna a fundatiei Aquademica si asociatiei Urban Survey, sustinuta de Aquatim, cele trei organizatii continuand astfel, firesc, colaborarea care a dus la amenajarea centrului educational Aquapic la fosta uzina de apa industriala, proiect finantat de ING Bank Romania. Compania Aquatim este preocupata de pastrarea obiectivelor de patrimoniu industrial si includerea acestora in spatiul comunitatii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.