Povestile Sinagogilor din Banat la un click distanta. Vor putea fi vizitate online din orice colt al lumii

Sinagogile din Resita, Caransebes, Lugoj, Arad si Timisoara isi vor spune povestea cu ajutorul tehnologiei.

CITESTE SI: Incepe proiectarea pentru ‘Magistrala Verde’ de 3 km a Timisoarei, ce trebuie sa fie gata in 10 luni. Pe Calea Sagului, o banda ar putea fi dedicata transportului in comun, se vor amenaja piste de biciclete, iar copacii vor fi taiati si inlocuiti cu tei si artari argintii 

Platforma, unde orice ”turist virtual” va putea descoperi splendidele cladiri, dar si povestile de viata ale membrilor comunitatilor evreiesti, va fi lansata in data de 6 octombrie.

Platforma il va plimba pe cel curios in tururi digitale prin 8 sinagogi, va putea citi interviuri, articole, marturii, imagini video sau poze inedite.

Proiectul este realizat de Asociatia Pantograf, este sustinut de Ordinul Arhitectilor din Romania din Timbrul de arhitectura si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Fiecare sinagoga inclusa in proiect are o sectiune dedicata unde vizitatorii platformei pot afla povestea acesteia prin parcurgerea unui scurt istoric, o descriere a elementelor de valoare arhitectonica care o fac unica, tururi virtuale in incinta sinagogii, fotografii si materiale video. Toate acestea sunt insotite de fragmente de marturii ale unor membri din comunitatile evreiesti din jurul acestor sinagogi, realizate de echipa de antropologi coordonata de Smaranda Vultur si Getta Neumann, precum si interviuri cu presedintii comunitatilor evreiesti din 5 orase.

Asemenea povestilor impartasite de bunicii nostri despre oameni, locuri si intamplari, Povestile Sinagogilor ne conduc intr-o lume in care, prin franturi de istorii personale si imagini care ne intriga si ne fascineaza, ni se dezvaluie o parte din istoria noastra comuna, pe care dorim sa o prezervam pentru generatiile viitoare”, declara Raluca-Elena Doroftei, co-initiatoare si coordonatoare a proiectului.

Scopul initiativei este de a constientiza comunitatile si autoritatile din localitatile din Banat si Arad, unde exista sinagogi de valoarea arhitecturala a acestora, de memoria recenta a comunitatilor evreiesti si de viata acestora in prezent in vederea salvgardarii patrimoniului construit si a stimularii turismului cultural tematic.

Organizatorii si-au propus proiectarea unei rute digitale a sinagogilor din Banat si Crisana care sa sistematizeze informatia dispersata si sa ofere o vedere de ansamblu a acestui patrimoniu, prezentarea continutului fiind realizata intr-o maniera accesibila unui public cat mai larg.

Platforma digitala bilingva „Povestile Sinagogilor” este un prim pas spre a racorda ruta sinagogilor din Banat si Crisana la rutele patrimoniului evreiesc europene recunoscute de Consiliul Europei si gestionate de Asociatia Europeana pentru Conservarea si Promovarea Culturii si Patrimoniului Evreiesti.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa mai spuneti ca n-a facut si samuel fritz nimic……

  2. Sinagogile din oras sunt superbe si din pacate cu lacatul pe usi…ar trebui deschise publicului si promovate ca obiective turistice.Au inaugurat cu mare pompa Sinagoga din Cetate si au incuiat-o la loc :(..