TIMISOARA. Nebunia de la orele de masa din Spitalul Judetean din Timisoara ia sfarsit. Oarecum, insa. Doar 10 zile au fost de ajuns pentru ca reprezentantii firmei de catering care pregateste si livrreaza mancarea pentru pacientii de la cel mai mare spital din vestul tarii sa isi dea seama ca nu fac fata furnizarii a 1000 de portii pe zi la ore fixe.
Este vorba de firma Dio Eden SRL-d care a castigat licitatia organizata recent de spital si a incheiat contractul pentru hrana la 1 august.
Dupa 10 zile, acestia au cerut Directiei Sanitar Veterinare sa autorizeze oprirea temporara a activitatii pentru ca patronul sa ia masuri, sa extinda spatiul in care pregateste mancarea si sa puna la punct distributia.
Or asta inseamna ca Spitalul Judetean Timisoara trebuie sa gaseasca rapid o firma care sa livreze mancare bolnavilor pe perioada suspendarii.
Totul a inceput in 1 august, atunci cand Dio Eden, care a castigat licitatia, a inceput sa distribuie mancarea bolnavilor din Spitalul Judetean Timisoara. Zile la rand, reprezentantii firmei de catering nu au reusit sa ajunga la timp pentru a le servi micul dejun, pranzul sau cina bolnavilor.
Nu de putine ori, pacientii au sarit peste prima masa din zi, iar pranzul l-au luat la orele cinei. Ba mai mult, bolnavii trebuiau sa vaneze ora la care ajunge mancarea in spital, pentru ca, daca nu erau in salon, ramaneau fara bucate.
„De dimineata n-a venit micul dejun. Trebuia sa primeasca ceai si ceva gustare, dar eu sunt aici de la ora 10 si nu a venit nimic. Acum stau sa astept pranzul, inca n-a venit, de obicei ajunge pe la 2-3. Astept sa iau caserola, ca daca nu sunt aici nu ii lasa caserola”, a povestit luni, 8 august, pentru opiniatimisoarei.ro insotitoarea unuia dintre bolnavii internati la sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean.
De cele mai multe ori, mancarea ajungea la spital chiar si cu doua ore intarziere, si cu masini neavizate de catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis.
„Aseara n-am mai primit nimic. Nu stiu daca trebuia sa primim ceva sau la ce ora, dar n-am primit nimic. Eu am fost internat si ieri, dar n-am primit cina. Am primit pranzul, sau ce era, la ora 4, 4 si ceva si atat”, a spus luni pentru opiniatimisoarei.ro si un barbat internat la Gastro-Enterologie.
„Sunt a doua oara internat anul asta la Judetean. In primavara totul era perfect, mancarea foarte buna, chiar am fost uimit. Venea la timp. Acum nu are niciun program, vine cand vine„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro un alt pacient internat la Cardiologie.
„Noi am verificat. Masina cu numere de Bucuresti este autorizata la noi, dar cealalta nu, insa nu este exclus ca cealalta sa fie autorizata sau inregistrata in alt judet. Noi putem merge la agentul economic sau il putem invita aici sa verificam. Masurile care se pot lua intr-o astfel de situatie sunt contraventionale. In functie de abatere, incepand de la avertisment pana la amenda contraventionala, in functie de gravitatea situatiei”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Daroczi Csaba Laszlo, directorul adjunct al DSVSA Timis.
In plus, desi mancarea era transportata in lazi izoterme, asa cum cere legea, timpul in care era livrata depasea cu mult normele acceptate. Mai exact, la mai bine de o ora dupa ce masinile ajungeau in zona Spitalului Judetean, caserolele cu mancare inca nu erau descarcate din masini, aceasta pentru ca reporterii opiniatimisoarei.ro au cronometrat timpii in care transportul cu hrana bolnavilor a stat in soare luni, 8 august.
„Pentru mancare gatita ei au acele lazi izoterme, cu care se transporta mancarea gatita. Mancarea pleaca calda si trebuie sa ajunga calda acolo. Aceste lazi pastreaza o temperatura constanta, dar pentru o perioada de maximum jumatate de ora – o ora”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro directorul DSVSA Timis.
Reprezentantii DSVSA Timis spun ca au aprobat suspendarea activitatii firmei Dio Eden pentru ca aceasta sa se apuce de modernizari, in plin contract cu Spitalul Judetean Timisoara.
„Firma are suspendare de la noi. Ei sunt autorizati din septembrie 2014. Ei au venit si au cerut un plan de modernizare si de extindere si pentru programul asta de modernizare si extindere le-am dat suspendarea activitatii pentru ca in acelasi timp nu poti sa faci mancare si procesare si sa faci si modernizarea. Ei s-au angrenat si la alte proiecte la o capacitate mult mai mare si spatiul respectiv, autorizat in 2014, nu corespunde pentru a face peste 1000 de portii, cat vor ei sa faca. Am vazut si eu sesizarile… ca nu ajung portiile la timp. Tot aceasta firma duce mancarea si la alte spitale si pana acum n-a aparut nicio sesiszare de niciunde, nici din partea pacientilor si nici din partea spitalelor. Ei sunt suspendati din data de 12, au un program de extindere, au si o firma luata pe un program de control al calitatii si vor sa investeasca si sa se extinda, in ideea in care o sa lucreze pentru mai multe spitale sau pentru mai multe unitati„, a mai declarat pentru opiniatimisoarei.ro Daroczi Csaba Laszlo, directorul adjunct al DSVSA Timis.
Spitalul Judetean Timisoara trebuie sa gaseasca rapid un furnizor de mancare pentru bolnavi
Suspendarea furnizarii de mancare de la firma ii pune in incurcatura pe reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara care acum trebuie sa gaseasca cat mai grabnic un furnizor temporar de serviciu de catering.
„Deocamdata, am suspendat contractul si am inceput o precedura de negociere, am trimis invitatie de participare la alte firme si vineri, la ora 10.00, avem deschidere. Firmei care a castigat licitatia de catering i s-a suspendat autorizatia de functionare de catre Directia Sanitar Veterinara si nu mai au autorizatie ca sa functioneze ca firma de catering incepand de sambata viitoare. Pe perioada in care isi rezolva problemele, noi am initiat o procedura pentru a gasi un alt distribuitor incepand cu data de 13 august. Pana atunci, tot ei vor asigura mancarea la spital. Din pacate este o firma care a castigat o licitatie cu avizele si documentele de la DSV, iar la nici o saptamana de la intrarea in vigoare a contractului, aceeasi institutie ii suspenda autorizatia de functionare. Noi suntem pusi in situatia dramatica de a nu sti ce sa facem cu mancarea”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
Firma Dio Eden are sediul social in afara Timisoarei, iar punctul de lucru la care pregateste mancarea, o ambaleaza si o depoziteaza este situat pe strada 1 Decembrie din Timisoara, in vecinatatea statiei de tramvai Cluj.
Patronul firmei Dio Eden nu a putut fi contactat pentru a oferi explicatii.
Pareri
Daca nu este OK o firma ma intreb cum a particupat, cum a fost primita LA LICITATIE? CINE A FACUT CAIETUL DE SARCINI PENTRU INSCRIEREA LA LICITATIE? Unde este procuratura, DNA si celelelate institutii cu competente in controlul ACESTEI INFRACTIUNI? Personal, imi cam ajunge faptul ca acesta firma nu a avut autorizatie de functionare pentru acest tip de activitate de la DSV, DAR AU FOST PRIMITI la licitatie pe care, CuLMEA, AU SI CISTIGAT-O!!!! CUM? nU E GREU DE DEDUS ! Acum am inteles cum merge treaba in Spitalul Judetean Timisoara !!! SI CU LICITATIEILE ELECTRONICE PENTRU SPITALE !! probabil ca managerul are o parte din profitul acesti firmulite Dio Eden(?) numai eden nu e penru angajatii platiti la negru si fara analize si avize medicale la zi.) Cu asa conducere nu sunt surprinsa de cum merge…..treaba …. Pentru ce aveti nevoie de bani de la CJASTM? Ca sa platiti firme ca Dio…Eden?
Subscriu la cele comentate de numitul:un observatorbretc.
Vreau sa mai comentez si urmatoarele:
-Consider ca DSV a avizat in mod iresponsabil aceasta firma de a transporta produsele:privind mașina care transporta produsele rezul-
alta ca este de pasageri si nu este un mijloc de transport izoterma.In vechile norme de calitate a unor produse(a se citi STAS-ul de Brașov,
telemea cel dinainte dev1989 in care se prevede ca se poate transporta produsul nerafinat ln mijloace dectransport IZOTERME pe o anumită perioada de timp.Ori ce vedem la acest mijloc de transport chiar geamuri care favorizează creșterea temperaturii pe timpul
transportului.Se mai precizează ca produsele se transporta in containere probabil neizolate .
-oare organele DSV au verificat si modul de transport a produselor de la mijlocul de transport in saloane?au transportoare specializate?
(Si eu am fost internat la o unitate unde transportul sevfacea manual -pe brațe-in bătaia soarelui ,intemperiilor etc)
-la întoarcerea in tara,având in vedere ca am fost internat la un spital străin,o sa fac o vizita la DSV si Sanepid penttru a va relata in ce
condiții se asigura Alimentația la bolnavi tot prin firme de catering.
Consider ca ar fi bine ca organele sanitare in drept sa analizeze daca nu este mai rentabil.igenic si sănătos sa se organizeze o Bucătărie comuna care sa deservească toate unitățile sanitare si sa nu se apeleze la asemenea unități care conform celor declarate de reprezen-
tanti DSV aceste nu au organe de control acalitatatii si igienei produselor si au apelat la o firma straina(probabil din subordinea DSV)
Deocamdată atât-bine ar fi ca cele comentate de noi cititorii sa fie citite de cei in cauza.
Cam cine credeți ca va face cava pentru pacienți ? Acum ca Consiliul Județean Timiș este al PSD-ului, șeful DSV tot de la PSD, șeful ITM tot de la PSD , Șefia PSD Timiș este un doctor Birsasteanu ( cel cu afacerea RMN-urșilor?????) , si culmea managerul Spitalului Județean este Consilier PSD la Consiliul Județean si prieten dun copilărie cu patronul firmei Dio Eden, Alin Epure (cel cu clubul cu probleme si firma de sucuri Rio). Noi ceilalți suntem …… In plus in județul Timiș …. Nu le pasa si cred ca in condițiile menționate mai sus , totul este inutil. La toți le este teama, închid ochii si fac sluj in fata șefilor doar doar le pică si lor o funcție sau ceva profit in bani…. Sa fim serioși si realiști. Aici trebuie sa între presa centrală cu o investigație serioasă! Dar…..unde sunt oamenii serioși si integri din țara noastră? Or fi emigrat si ei!!!
Vorbiti tampenii,nici macar numele persoanei in cauza nu il stiti
Alin Stanis nu Alin Epure.
Rautate
OK. Mulțumesc pentru actualizarea numelui. Problema este ca….restul ce am afirmat este real. Se pare ca in spatele aparentei ……acest domn Stanis …..s-a pretat la prea multe afaceri…..nepotrivite pentru profesia lui. Am totusi o nedumerire: cum a fost capabil PSD- ul sa conducă un județul ca Timișul? De unde a putut strânge atâția votanți? Ca pana mai acum câțiva ani parca nu aveau Bănățenii ochi nici pentru Iliescu nici pentru partidul PSD? Unde este democrația care o strigau timișorenii in Decembrie ’89? Sa fie oare procentajul bănățeni/ olteni care s-a schimbat in județul Timiș? Trebuie sa emigram toți Bănățenii din casele noastre ca sa facă PSD-ul si ai lui susținători ce vor? Cred ca afacerea Spital Județean este marca si amprenta PSD!!! Pentru cine nu știe asta ii asigur eu ca asta e adevarul. Si multe altele…. Parca s-a mutat Oltenia cu Dragnea cu tot in zona de vest. Cam așa ajuns Banatul si Timișul. Sa le fie rusine celor născuți si crescuți in Timiș si Banat pentru faptul ca PSD-ul asta mișuna prin zona! Uite de ce sunt in stare. Pentru ce naiba au mai murit aia in Decembrie 89 in spitalul asta? Sa vina acum alții mai groaznici ? Îmi este Rușine sa spun ca sunt Timisorean! Nu cred ca am sa mai trec vreodată prin spitalul ăla!! Prea mult rău si prea multe afaceri dubioase!! Probabil bântuie ceva ……pe acolo! Vreun spirit mort la revoluție,împușcat …..tot din greșeala….Putem doar presupune cam ce anume…se întâmpla.
Da
Satul de tot ce se intampla in Timisoara
Bogatasii Timisorei dupa revolutie
Turnatori si Comunisti
Oare din ce familie provine acest Alin?
Oare cum se procedeaza la o licitatie?…………………..Caet sarcini? Pretul cel mai mic?
Sau spatele de PSD?
Vai de Romania,vai de saracii bolnavi din spitalele Romanesti,,bani luati pe bietii bolnavi
Hai sa imbogatim PSD-UL.