Prea putini psihologi scolari in Timis! Avem doar jumatate din psihopedagogii care ar trebui sa fie in scolile din judet

TIMISOARA. In Timis, psihologii scolari ii consiliaza pe elevi in grupuri, nu individual. Numarul celor care ar trebui sa le ofere asistenta psihologica copiilor care invata la scolile din judetul nostru nu ajunge nici macar la jumatate din cel necesar. Numai 63 de psihologi scolari le dau sfaturi celor peste 90.000 de elevi din Timis care au nevoie de ajutor. Ar trebui sa fie peste 150 de profesori consilieri, insa Inspectoratul scolar nu mai poate face angajari pentru ca Ministerul Educatiei a blocat posturile.

Deficitul de psihologi se rasfrange cel mai mult asupra elevilor, care daca au o problema personala nu o pot discuta in grupul consiliat de profesori. in plus, cazurile de violenta din scoli continua sa creasca. Numai in ultimele luni ale anului trecut, potrivit unui raport realizat de IsJ Timis, in peste 200 de scoli s-au inregistrat acte de violenta intre elevi.

Avem 58 in scolile normale din judet si mai avem cinci in Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Timis. Ei sunt profesori consilieri, pentru ca multi sunt specializati pe pedagogie, deci sunt cam 63 de psihologi in tot judetul. Unii au o scoala in Timisoara si cate una, doua in judet”, povesteste Simona Jugariu, directorul CJAP Timis. si inspectorul scolar general din Timis, Marin Popescu, considera ca numarul psihologilor este mult prea scazut.

Nu avem suficienti, mai ales in zona rurala, care nu este acoperita. Fizic, nu au timp sa vorbeasca cu atatia copiii si sa ii consilieze. Nu prea putem vorbi nici de eficienta psihologilor atata timp cat avem un numar foarte mare de elevi arondati. Este decisiv rolul psihologului in scoala. Este un big brother al elevilor si profesorilor”, ne-a spus Marin Popescu.

Culmea, ”big brother-ul” elevilor si profesorilor preda totodata si ore de psihologie, asa ca in norma de 18 ore pe care o are pe saptamana nu poate sa ofere asistenta psihopedagogica atat de necesara.

Sunt psihologi care au 1.200 – 1.300 de elevi in grija. Tocmai de aceea fac consiliere de grup, nu individuala. si mai ales in 18 ore pe saptamana, ei trebuie sa si predea psihologie, nu au fizic timp. Trebuie sa fie 800 de elevi la un profesor consilier”, precizeaza Simona Jugariu, care este si psiholog.

Potrivit acesteia, nu numarul mic de psihologi duce la cresterea cazurilor de violenta, dar acestia nici macar nu se pot ocupa cum trebuie de copiii cu probleme.

E vorba mai mult de mediul social si mediul economic si tot mediul acesta din jurul nostru care duce la un grad mai ridicat de violenta. Oricum, noi mai mult facem faza de preventie. Cand ajungem deja sa intervenim pe cazuri violente, nu putem sa lucram decat cu doua – trei cazuri pe scoala, pentru ca sunt de lunga durata si nu avem timp. Majoritatea dintre noi lucram la prevenirea violentei, prin tot felul de campanii”, ne-a mai spus directorul CJAP.

Ce este si mai grav este faptul ca de anul scolar viitor, necesarul de consilieri va creste odata cu obligativitatea clasei pregatitoare. Daca acum este suficient un psiholog la 800 de elevi, in cazul prescolarilor, la toamna, pentru acelasi numar de copii sunt necesari doi specialisti.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. PAI CUM POATE UN ABSOLVENT SA IA UN CONCURS CA SINT PUBLICATE NUMAI IN ULTIMA ZI LA AJOFM IN REST TOTUL ESTE ARANJAT ,,LA RUDOLF WALTHER ANGAJEAZA ASIST SOCIAL SI PSIHOLOG IAR ANUNTUL ESTE PLASAT IN INTERIORUL INSTITUTIEI NU LA VEDERE ASTIA SINT CONCURSURI ARANJATE

  2. Marele adevar (dar si tristul…)este ca absolventii de facultate de profil,fie psihologie pura fie psihopedagogie speciala renunta dupa 2-3 ani de profesie in bransa din cauza unor salarii mizerabile…
    Unii gindesc financiar-material ci nu din daruire pentru cei care au intr-adevar nevoie de consiliere…
    Ca asa cum ar spune si @ ADRIAN…exista si aranjamente,insa multe scoli de profil cu copii cu deficiente duc o lipsa cronica de specialisti…
    Si sa nu uitam ca vina o poarta acel,,blocaj” de 1 angajat pe 7 posturi libere adica…prietenii stiu de ce…
    O clasa pregatitoare implica multa munca,dar si absolventii de facultati sint toba de teorie insa din punct de vedere practic sint in AER…

  3. LA AJOFM NU AI VOIE SA PUBLICI UN POST VACANT DE VINZATOARE CI VINZATOR PE MOTIV DE DISCRIMINARE ASA SI AICI ,DE UNDE SA IA TINARUL ABSOLVENT EXPERIENTA DACA NU I SE OFERA SANSA CA SI DEBUTANT CIT DESPRE CONCURS I SE DA O BIBLIOGRAFIE DE 2500 DE PAGINI IAR CEL CARE ESTE PE MINA CU CEL DE LA PERSONAL SAU DIRECTORUL CA EI FAC SUBIECTELE LE STIE DINAINTE SI MAI URMEAZA SI PROBA INTERVIULUI CARE ESTE SUBIECTIVA CHIAR DACA CANDIDATUL IA PROBA SCRISA IN ASTFEL DE SITUATII SEFI DE PERSONAL SINT MINA IN MINA CU DIRECTORII