TIMISOARA. Numarul proceselor pe Fond Funciar ale Prefecturii Timis au scazut simtitor, insa problemele cu terenurile sunt departe de a fi rezolvate. Numai in Timisoara si in imprejurimi e un deficit de aproximativ 1.000 de hectare de teren, conform prefectului Mircea Bacala.
Din anul 1992 de la infiintarea Prefecturii si pana acum, au fost emise 140.000 de titluri de proprietate pentru terenuri, pentru 520.000 de hectare, in judetul Timis, si alte peste 6.000 de titluri pentru 20.500 de hectare de teren forestier.
Numai in acest an, Comisia Judeteana de Fond Funciar s-a intrunit in 23 de sedinte si a adoptat 304 hotarari, iar in toamna Prefectura Timis a ofertat Comisiile locale de Fond Funciar care au deficit de terenuri sa isi indrepte atentia inspre localitatile care au suprafete disponibile, pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
In privinta proceselor pe care Prefectura le are pe Fond Funciar, numarul acestora este in scadere, dupa cum anunta Mircea Bacala, prefectul de Timis.
„La inceput de mandat aveam peste 970 de procese si am solicitat juristilor Prerfecturii sa identifice procesele unde nu ne regasim. Daca in 2009 aveam 970 de procese, azi mai suntem parte in proces la 470 de cauze. Rezultatul acestor
actiuni ale noastre au avut un beneficiu, faptul ca anul acesta am platit putine cheltuieli de judecata pe procesele de fond
funciar. Au fost cazuri in care cetateanul dovedea dreptul de proprietate, dar pe motiv ca nu dovedea cetatenia romana, nu castiga procesul”, a declarat Mircea Bacala, prefectul de Timis.
Conform acestuia, in Timisoara, Giroc si Dumbravita exista, in acest moment, un deficit de 1.000 de hectare de teren, dar nimeni nu vrea sa accepte sa primeasca teren in alta parte decat in aceste localitati.
„Nimeni nu vrea sa i se reconstituie dreptul de proprietate la Secas sau la Giera, de exemplu, cand ei au avut candva terenurile la Timisoara sau in imprejurimi. E vorba mai ales de valoarea terenului respectiv. Avem posibilitatea sa ii despagubim, dar nu toti sunt de acord cu propunerile noastre. Numai luna aceasta am trimis 20 de dosare pentru despagubiri”, a explicat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Din cele 1.000 de hectare de teren care reprezinta deficitul in Timisoara si imprejurimi, 39 de hectare sunt revendicate de o singura persoana, iar Prefectura cauta inca solutii pentru punerea in posesie, mai ales ca persoana in cauza nu accepta despagubirile in bani. Dealtfel, aceasta este cea mai mare suprafata revendicata de teren, in judetul Timis, de catre o persoana.
Bacala a gasit si nereguli. De exemplu, intr-o comuna din Timis doi membrii ai aceleiasi familii au fost improprietariti cu cate 10 hectare de teren, fara sa aiba vreun merit sau vreun act de proprietate pe acele terenuri.
„Nu am inteles cu ce au iesit in evidenta aceste persoane care au primit cate 10 ha de teren. Pana nu voi primi lamuriri, nu voi semna titlurile de proprietate, iar primarul trebuie sa explice care a fost baza pentru care s-au improprietarit aceste persoane. Aceasta in conditiile in care in Timis mai sunt probabil 100 de revolutionari care nu au primit terenurile cuvenite”, a mai spus Bacala.