Pregatiri de insamantare cu iarba pe Bulevardul Cetatii din Timisoara. Ultimele imagini de pe santierul ce trebuie inchis anul acesta. Video

TIMISOARA. Au fost montate de luni bune liniile de tramvai pe toata lungimea bulevardului, dar mai sunt lucrari insemnate de facut pe segmentul cuprins intre intersectia cu Gheorghe Lazar si capatul dinspre Torontalului.
Santierul de pe Cetatii este cel mai avansat dintre cele majore deschise la Timisoara si trebuie incheiat pana la finele anului.

CITESTE SI: Se infiinteaza parcari cu bariera, vom plati si noaptea in mai multe zone, iar zeci de strazi vor intra in sistemul de taxare Timpark, in toata Timisoara. Administratia Fritz pune din nou tunurile pe soferi

Se amenajeaza statiile de tramvai si s-a adus umplutura de pamant pentru spatiul dintre sinele de rulare, iar aceasta a fost greblata de bolovani. Aici se va insamanta iarba, bulevardul devenind, la final, primul cu linii inierbate, despre care primarul Dominic Fritz spunea recent ca este o masura de reducere a poluarii.

Aici vom avea prima linie de tramvai cu iarba din Timisoara, o masura pentru reducerea poluarii si cresterea atractivitatii zonei. (…) Santierul e in grafic si pana la finalul anului vom circula pe un bulevard modernizat, cu optiuni verzi de calatorie„, transmitea luna trecuta primarul Dominic Fritz intr-o postare pe Facebook.

Tot edilul sustinea atunci ca stadiul lucrarilor de modernizare pe Cetatii se apropie de 80%.

Ultimele imagini de pe santier, filmate de la inaltime cu drona, ne-au fost trimise de un cititor fidel opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.

***

Va reamintim, lucrarile sunt executate de Porr Construct, care s-a asociat cu alte 7 firme, si au fost prevazute sa dureze 3 ani, dintre care primele 6 luni au fost dedicate proiectarii.

Amplasamentul a fost predat constructorului de vechea administratie in septembrie 2020. Insa, proiectul pentru modernizarea Bulevardului Cetatii a fost revizuit si modificat de catre specialistii lui Dominic Fritz inainte de a incepe lucrarile.

Porr Construct e lider de asociere, iar tert este Porr Bau GmbH, in timp ce subcontractanti sunt Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic Romania, Manro SRL si SC Pesit Rom SRL.

In total, sunt refacuti 1,57 km de linie cale dubla de tramvai si reabilitati 25.800,94 mp de carosabil si 12.291,45 mp de trotuare. De asemenea, vor fi construite piste de biciclete, se va extinde spatiul verde, portiunea dintre sinele de tramvai urmand a fi inierbata. In proiect este cuprinsa si refacerea a 10 statii de tramvai.

Modernizarea Bulevardului Cetatii trebuia sa fie gata in septembrie 2023, insa termenul a fost extins pana la sfarsitul anului.

Constructorii primesc pentru lucrare peste 17 milioane de euro cu TVA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Și cam cat tine iarba aia la verile timișorene?

    • Pomii sunt cei de care avem nevoie… iarba se transforma in pamant(praf) => mai rău decât asfaltul. Dar la pr0sti spațiul verde=iarba in loc de pomi.

      • La Munchen sunt linii de tramvai cu pomi pe ele. Evident, nu se mai circula pe ele, ca intre timp si-au facut metrou.

    • Vezi, dacă joci pe calculator, nu ai timp sa vezi ca sunt aspersoare. Nu mai e ca pe vremuri.

    • NU CALCATI IARBA FUMATI-O !! indemn de la oculta marxista socialista .
      Petrica , Petrica de unde esti tu …?? Mos Craciun si pesedei sai .

  2. Nu reusesc sa taie iarba din parc si mai seamana alta?

  3. Sa ne intelegem.
    Prima data asta nu e pamant sa creasca iarba…e mai multa argila si ce au avut de arucat de pe alte santiere. Apoi ca sa vezi cat de destepti au fost, au pus acel pamant asa de sus, pentru a avea noroi si praf tot timpul anului. Pacat de banii aruncati pe ceva nou gresit facut.
    Parca vad ca vor turna asfalt in zona pietonala lasand capacele caminelor la diferite inaltimi asa cum sunt montate acum… 🙁

    • Ai făcut tu analiza pedologica? Problema nu e praful, pentru ca se va uda. Problema va fi iarna când obiceiul drumarilor e sa pună sare și apoi noroiul cu zăpadă se arunca, și uite asa creste pământul. Acum nu e cum zici tu. Are chiar panta spre o canalizare, dar dacă nu treci pe caol pe jos sau nu te uiți, habar n-ai.

  4. Mergeți la dracu cu poluarea voastră, că de doi ani încoace numai despre asta vorbiți. Dati drumul la arterele rutiere, apoi stați și 3 ani cu linia de tramvai. Drumul este foarte îngust , am observat că două troleibuze deabia se strecoară unul pe lângă celălalt. în loc să lărgiti străzile voi le îngustati, vechea sosea era cu mult maii larga. Cine face receptia???

    • USR-istii o sa faca receptia. Ca doar sunt maestrii la intins coarda si taiat panglici.

  5. E discutabil daca iarba e un lucru bun. Era mai bine cu palmieri, dar noi nu l-am votat pe ultra-drujbar in 2020.

  6. Pacat ca nu au facut un giratoriu in intersectia cu Closca.