Premiera la Spitalul Victor Babes din Timisoara. S-a lansat Pneumocontrol, prima platforma din Romania dedicata pacientilor cu boli pulmonare. Video

TIMISOARA. Cresterea numarului pacientilor cu boli pulmonare, dezvoltarea unor forme atipice, mult mai agresive, ale unor afectiuni ale aparatului respirator, aparitia unor site-uri care ofera informatii false sau trunchiate sunt doar cateva dintre elementele care au facut necesara realizarea, in premiera in Romania, a unei asemenea platforme de educare si constientizare a bolilor pulmonare.

La construirea acesteia au contribuit 20 de medici specialisti si primari din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara. Zece patologii pulmonare, dar si exercitii de respiratie, de recuperare post COVID, informatii despre investigatiile imagistice, explorari functionale, informatii legate de renuntarea la fumat, vitaminoterapie, dar si explicarea principalelor analize de laborator se numara printre subiectele prezentate in cadrul platformei.

In ceea ce priveste afectiunile pulmonare, vorbim despre cancer pulmonar, boala pulmonara cronica obstructiva, astm bronsic, fibroza pulmonara, infectii respiratorii, tuberculoza, dar si despre alergii sau apnee in somn.

Din pacate, Romania este ‘fruntasa’ in ceea ce priveste bolile pulmonare. La tuberculoza suntem pe locul 1 in Europa. In ceea ce priveste fibroza pulmonara, boala este subdiagnosticata in tara noastra. La astm bronsic, prevalenta este intre 4 si 6 la suta. Avem, practic, aproape 1 milion de romani bolnavi de astm. Iar statisticile ar putea continua. Pe de alta parte, trebuie spus ca pandemia de coronavirus a aratat inca o data, daca mai era necesar, ca informatizarea medicala este viitorul. Vor trebui create din ce in ce mai multe asemenea platforme medicale in care specialistii in domeniu sa ofere, folosind un limbaj accesibil tuturor, informatii documentate, complete, la zi, despre diverse patologii. Educarea medicala este unul dintre cei mai importanti pasi pentru a avea o societate sanatoasa. Iar platforma de awareness, de educare si constientizare, in cazul nostru a bolilor pulmonare, este ceea ce putem noi oferi”, spune prof. dr. Cristian Oancea, initiatorul proiectului si manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Vorbim de o platforma foarte utila avand in vedere ca sursa de informatii este o sursa credibila. Vorbim despre specialisti care si-au atribuit timp pentru a da informatiile corecte. Vorbim de o platforma care aduce date din mai multe zone din patologia bolilor pulmonare si vorbim de o platforma care nu neaparat numai pacientii o pot folosi ci si orice cetatean care doreste sa aiba informatii din aceasta zona a bolilor pulmonare. Vrem sa educam populatia in a cauta informatii corecte”, spune Radu Ganescu- presedinte COPAC- Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

O alta premiera pentru o platforma medicala o reprezinta interactiunea video online cu pacientii.

Vizitatorii paginii vor putea pune intrebari si vor primi raspunsuri de la medicii implicati in realizarea platformei, prin intermediul unui live chat. Pentru inceput, in fiecare miercuri, timp de o ora, un medic pneumolog va raspunde in direct intrebarilor celor care acceseaza site-ul.

Tot in cadrul platformei, am reusit sa prezentam cazurile unor pacienti. Sunt mai multe clipuri video in care persoane care au avut sau au diferite afectiuni pulmonare vorbesc despre simptomele pe care le-au avut, despre tratamentele pe care le-au urmat, dar si cum se simt dupa luni sau ani de lupta cu boala. Toate aceste marturii, unele dintre ele cutremuratoare, ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa ii convinga pe oameni sa aiba mai multa grija de plamanii lor”, a adaugat prof. dr. Cristian Oancea.

Platforma de Educare si Constientizare a Bolilor Pulmonare poate fi gasita accesand www.pneumocontrol.ro. Totodata, informatiile vor putea fi gasite si pe pagina de facebook Pneumocontrol.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.