Premiera la Timisoara. Le salveaza picioarele de la amputare unor pacienti, prin tehnici speciale, la Spitalul Judetean. Operatiile importante facute de medici

TIMISOARA. Interventii la Spitalul Judetean din Timisoara prin care medicii incearca sa le salveze picioarele de la amputare unor bolnavi de diabet. Folosesc tehnici noi, in premiera pentru Timisoara.

CITESTE SI: Descoperire cutremuratoare, in timpul unei campanii de testare a angajatelor din Spitalul Municipal Timisoara 

Medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculara si Microchirurgie Reconstructiva condusi de profesorul Mihai Ionac, impreuna cu profesorul Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester University, Royal Infirmery, unul din liderii mondiali in chirurgia piciorului diabetic, lucreaza in echipa in aceste zile la Timisoara.

2 interventii au fost efectuate joi, iar alte 3 se fac vineri la Spitalul Judetean Timisoara printr-o tehnica moderna.

Vom face sub ghidajul profesorului Bowling interventii la pacienti cu diabet si cu probleme ale picioarelor, cele mai grele fiind ulcere care nu se vindeca in lipsa acestor tratatmente si care daca nu sunt tratate corect vor duce la pierderea piciorului… Din momentul in care apare ulceratia, pacientul mai traieste 5 ani. Diabetul de tip 2 apare dupa 20, 30, 40 de ani, e caracteristic adultului. 5% din populatia judetului sufera de diabet, deci aproape 25.000 si cam 10% din ei ar avea nevoie de interventii„, a explicat medicul Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din Spitalul Judetean Timisoara.

Profesorul din Manchester spune ca trebuie imbunatatite tehnicile si aplicate noi proceduri in tratamentul acestui tip de pacienti.

La pacientii cu diabet, tendonul lui Ahile devine mai rigid. Ca urmare a rigiditatii, pacientul apasa mai mult si face ulcer, si de aici se ajunge la amputatie. Astfel, una din operatii consta in scurtarea tendonului lui Ahile pentru a scadea presiunea pe picior. Se fac amputatii si pe laba piciorului. Putem lua tendoane de pe lungimea piciorului in fata si le mutam pe spate. E foarte usor sa tai, oricine o poate face. Ceea ce e greu e sa balansezi piciorul. Am un pacient care are o amputatie de gamba si una pe laba piciorului, si de 5 ani merge la munca si lucreaza la birou„, a precizat profesorul Frank Bowling.

Medicul britanic se bizuie foarte mult pe lucrul in echipa, iar transferul de cunostinte este esential.

In Europa Occidentala se inregistreaza o amputare la fiecare 15 secunde. Bineinteles, este complet inacceptabil si ce trebuie sa facem este sa venim cu strategii de reducere a acestui numar. Una dintre ele, aici, in Romania, asa cum facem si in alte tari, este introducerea principiilor si tehnicilor din podiatrie. Podiatrii sunt specializati strict in membrul inferior, trateaza piciorul din toate punctele de vedere. Chirurgii podiatri lucreaza la salvarea piciorului si reconstructia lui. Lucrez intr-o echipa multidisciplinara, dar mi-am facut pregatirea in chirurgie ortopedica, plastica si vasculara, in toate aceste 3 specialitati. Ce gasim in Romania gasim si in orice alta tara, si in Marea Britanie. Exista locuri in care tratamentul de chirurgie vasculara e integrat cu numarul de amputatii. Exista multe alte locuri si la noi si in Marea Britanie unde nu se realizeaza aceasta integrare si unde se constata ca numarul de amputatii creste„, a precizat profesorul britanic.

Medicul Frank Bowling vrea sa puna bazele unui centru specializat in tratamentul piciorului diabetic la Timisoara.

Trebuie sa vedem unde sunt regiunile din Romania cu cea mai mare rata de amputare si aici trebuie sa lucram, si sa le transmitem medicilor sa vina la pregatire pentru a reduce numarul amputarilor.
O problema e si cea de educatie generala, din perspectiva diabetului, care este principala cauza a amputarilor. In 5 ani procentul de populatie cu diabet a crescut cu 16%. In Marea Britanie 40% din tineri pana la 16 ani sunt obezi. Acestia au sansa sa faca diabet.
Din 2018 pana in 2025 putem vedea o crestere alarmanta. Previziunile facute de centrele de specialitate au fost depasite de realitate. Vorbim de tipul 2 de diabet. Cand un pacient are diabet, daca vine sa ne consulte pe mine sau domnul Ionac, e tarziu in acest caz. Cand un pacient vine la clinica, mai intai cautam o alta varianta de vindecare, nu operam direct. Obiectivul meu, alaturi de colegii mei, este sa cream un centru pentru aceasta specializare. Un centru aici, unul la Chisinau, unul la Munster, in Italia. Noi trebuie sa invatam, cand pacientul vine cu parti din picior distruse, sa facem amputatii minore, pana la nivelul gleznei, si sa incercam sa scadem amputatia de coapsa sau gamba. Amputatia de coapsa sau gamba e simpla, fata de cele minore. Cand vin la Timisoara sau merg in Moldova, toti chirurgii fac la fel. Ne antrenam si vorbim la fel, dar trebuie sa lucram impreuna, ca echipa. Chirurgii ortopezi, vasculari, generali, trebuie sa lucram ca o echipa, ca si cunostinte. Sunt aici de 2 zile si e ca si cum as lucra aici de 30 de ani. Asa trebuie sa fie. Eu sa imi asum cunostinte de la profesorul Mihai, el de la mine. Aceasta e esenta acestei specialitati, imbinarea de cunostinte”, a completat medicul britanic.

Timp de 2 zile, prof. Frank Bowling va sustine si o serie de conferinte stiintifice la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.