Premiera la Timisoara: primii grafferi romani care au desenat in 3D. Vezi ce le-a iesit! FOTO!

TIMISOARA. Iluzie optica pe strada Alba Iulia din Timisoara. 3 artisti au incheiat Festivalul International de Street Art 2012 intr-un mod unic in tara noastra: au facut un desen in 3D, fiind primii grafferi romani care reusesc performanta.

Flaviu Roua, Alex Neculai si inca un artist elvetian, Teos, le-au oferit timisorenilor o experienta de neuitat. S-au pus chiar pe strada Alba Iulia, in fata Infocentrului Turistic, si au realizat o lucrare cu efect tridimensional, o prapastie formata in urma unui cutremur. Timisorenii treceau nedumeriti pe langa abisul „format” in centru, desenul putand fi vizibil corect dintr-un singur punct.

„Suntem primii romani care am facut un desen anamorfic, tridimensional pe pavaj, efectul putand fi observat dintr-un singur punct. Am lucrat 2 zile la el, reprezinta un crater survenit in urma unui cutremur. Am folosit lavabila de exterior si spray. Ne-am documentat foarte mult, este un efect, se pare ca ne-a reusit, cu toate ca n-am avut decat partea teoretica pusa la punct. Chiar as vrea sa mai fac experimente de genul acesta, sunt foarte faine”, ne-a explicat Flaviu Roua, acelasi tanar artist timisorean care a pictat tramvaiul lui Mos Craciun in preajma sarbatorilor de iarna.

Teos, tanarul elvetian care i-a ajutat pe cei doi timisoreni in realizarea imaginii 3D, a marturisit ca si pentru el este prima data cand face o astfel de lucrare, insa el are mai multa experienta, arta stradala fiind practic o meserie pentru el.

Initiatorul festivalului, Sergio Morariu, spune ca este foarte greu sa tina evenimentul in viata, mai ales ca nu prea se gasesc sponsori. Spre deosebire de anul trecut, la editia de anul acesta, numarul artistilor a fost redus aproape la jumatate.

„Am avut cam 30 de artisti, din strainatate au fost 5. Din cauza lipsei de fonduri, pentru ca am avut multi care s-au anuntat, dar n-am avut bani sa le platim drumul. Incheiem festivalul cu o lucrare 3D, la orizontala, in care se simuleaza o prapastie. In fotografii se vede mult mai bine. Lucrarile se fac peste tot in lume, foarte mult, ma bucur foarte mult ca a iesit”, ne-a spus Sergio Morariu.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, prezent si el la incheierea festivalului, astfel de desene vor mai fi facute in Timisoara. El spera ca va reusi sa tina o colaborare stransa cu grafferii din oras. „Formele de arta trebuie sa fie incurajate. Inca nu am avut o discutie directa legata de locatiile in care se pot intampla astfel de manifestari de arta, insa se pot gasi locatii in care sa se exprime„, ne-a declarat Dan Diaconu.

Pe parcursul celei de-a doua editii a Festivalului International de Street Art, tinerii artisti si-au lasat amprentele prin mai multe locatii din oras, printre care si cel mai mare centru comercial din Timisoara, Gradina de vara a Filarmonicii Banatul sau pe un tramvai in Piata Libertatii.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.