Premiera medicala in vestul tarii: embolizarea unui anevrism cerebral la Spitalul Judetean din Timisoara

TIMISOARA. Un pacient in varsta de 46 de ani a fost supus, la Timisoara, la o interventie terapeutica de embolizare a unui anevrism cerebral. Solutia aleasa de medici are multiple avantaje si a fost aplicata in premiera in vestul tarii.

“Este o premiera in partea aceasta de tara pentru ca sunt doar trei centre capabile din punct de vedere tehnologic si ca resurse umane sa faca aceste gesturi medicale: Targu Mures, Bucuresti si, acum si Timisoara. Gratie colegilor pe care am reusit sa-i motivam, din punct de vedere profesional, sa se intoarca si sa constituie o echipa capabila sa rezolove aceste manevre” a afirmat Florin Barsastean, director medical al Spitalului Judetean din Timisoara.

Pentru pacientul de 46 de ani, aceasta abordare era singura posibila, anevrismul de care suferea fiind de un tip mai rar intalnit, inoperabil in mod clasic. Singura lui sansa era un astfel de tratament endovascular, care a fost facut in sectia de radiologie a Spitalului Judetean din Timisoara, cu un angiograf, in cadrul specializarii de radiologie interventionala. Procedura este una minim invaziva si a constituit un adevarat succes.

“Pacientul a fost sub observatie aproximativ patru ani. El a ajuns la spital fiind programata aceasta interventie de embolizare cu 48 de ore inainte. Interventia a fost amanata 24 de ore pentru ca, fiind prima embolizare de acest gen din partea de vest a tarii, toate lucrurile sa fie foarte bine puse la punct, familia sa fie in cunostiinta de cauza si totul sa fie bine pregatit.. Este ca la un meci de fotbal, lucrurile nu merg bine daca nu participa toata lumea.Medicii  au fost stapani pe ei si s-au descurcat excelent.” a explicat  seful Clinicii de neurologie a Spitalul Judetean Timisoara, Horia Ples.

Echipa operatorie a fost formata din dr. Cristian Mihalea – de la un spital din Paris, dr. Raoul Pop – care profeseaza la Strasbourg si Adrian Tutelca – de la Spitalul Judetean din Timisoara. Din echipa de neuroanimare au facut parte dr Loredana Luca, dr. Ane Lore Gruneantu si dr. Raluca Lazar.

Costurile estimate ale unei astfel de interventii, in Romania, sunt cuprinse intre 5000 si 10 500 de euro, in timp ce in strainatate ajung sa oscileze intre 15 000 si 22 000 de euro. Aceste costuri nu sunt decontate de casa de Asigurari de Sanatate decat daca se incadreaza intr-unul din programele nationale. Costurile operatiei realizate in premiera la Timisoara au fost mai mici de 5000 de euro.

Imediat dupa ce au iesit din operatia de embolizare a anevrismului cerebral, medicii din echipa au fost la un pas de a puncta o premiera nationala. Ei au fost chemati sa intervina in cazul unul pacient al Institutului de Cardiologie printr-o trombectomie mecanica. Din cauza starii pacientului, care suferea si de alte afectiuni, nu s-a putut insa realiza decat o trombectomie mecanica partiala.

 

 

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. unul din cei trei medici , dr. raoul pop , ar fi corect sa-si faca publice si esecurile sau
    ” premiera in partea de vest in sens negativ ” ,,,,, sa stie pacientii de cine sa se fereasca si s-o lase mai moale cu grandomania.
    ……pentru mine esec total .