Premiera medicala la Timisoara. Operatie complexa la inima facuta de medici unui copilas de 1 an

TIMISOARA. Interventie chirurgicala realizata in premiera nationala la Timisoara. Medicii au facut o ablatie prin radiofrecventa unui baietel de numai 1 an si 4 luni, intr-un spital privat din oras.

Tahicardie paroxistica supraventriculara este boala de care suferea inca de la nastere pacientul. Afectiunea este una deosebit de periculoasa, putand avea consecinte fatale. Pulsul micutului ajungea in perioadele de criza si la 200 de batai pe minut, in repaus. Tahicardia a evoluat pana la momentul in care nu mai putea fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor. in timpul unor asemenea crize repetate, tensiunea scade, creierul nu este suficient de bine oxigenat si exista riscul ca celelalte organele sa cedeze. De asemenea, se poate instala o cardiomiopatie dilatativa (largirea exagerata a camerelor inimii) si in permanenta se poate produce sindromul mortii subite.

Primele semne ale bolii au aparut in urma cu un an, cand, la un control, medicii au descoperit ca micutul avea un puls de 280 de batai pe minut.

De atunci a inceput calvarul. Doua saptamani stateam in spital, doua acasa. De multe ori era vorba doar de cateva zile intre crize. Cand acestea incepeau, il duceam la spital, il internau si, pana reuseau sa il stabilizeze, facea tahicardii foarte dese. Cand avea pulsul 200, il duceau in UPU si acolo aveau ei metodele lor sa il stabilizeze, pentru ca nu putea sa stea cu un puls asa de mare. Odata a avut puls de 170 timp de 4 ore”, spune Ramona Cordis, bunica baietelului.

Micutul a ajuns la Timisoara dupa trei saptamani de spitalizare intr-o unitate sanitara din alt oras. Ablatia, procedura care duce la restabilirea ritmului normal pe care trebuie sa-l aiba bataile inimii, facuta in premiera in Romania unui copil atat de mic, la Timisoara, a fost realizata de o echipa de medici din care au facut parte dr. Gabriel Ivanica si dr. Alina Negru.

Toate structurile la o asemenea varsta sunt extrem de mici. Inima este putin mai mare decat o pruna, iar vasele extrem de fragile. Trebuie folosite sonde de ablatie extrem de subtiri. Trebuie sa simti presiunea pe care o faci asupra inimii, deoarece atriul drept, unde am dat ablatia prin radiofrecventa, este foarte subtire si poti oricand sa perforezi inima si sa ajungi dincolo. Cu atat mai mult cu cat copilul a fost „anticoagulat” pentru a nu se forma cheaguri in inima, acolo unde se face interventia. Este o ablatie de mare finete, iar in acest caz, ablatia inseamna viata. Altfel, copilul ar fi avut sanse putine de supravietuire in timp”, spune dr. Gabriel Ivanica – medic primar cardiolog – specialist electrofiziologie cardiaca.

O gripa s-a suprapus peste boala lui si a agravat-o. A ajuns in punctul in care medicatia ii facea mai mult rau decat bine. Doctorul Ivanica a fost singurul din Romania care ne-a acceptat. Viata noastra se va schimba acum foarte mult. Avea o medicamentatie destul de stricta. Avea de luat medicamente la foarte multe ore din zi si din noapte. Acum va avea o viata normala. Daca nu se facea interventia asta, urma sa i se puna un stimulator care, automat, ii schimba toata viata. Ar fi fost tot timpul marginalizat, nu ar fi avut voie sa alerge, sa se joace ca si ceilalti copii”, spune Sara Neciu – mama copilului.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.