TIMISOARA. In premiera in Romania, Aeroportul International Timisoara ”Traian Vuia” a fost autorizat pentru exploatare de catre Autoritatea Aeronautica Civila din Romania, pe o perioada de trei ani, pana in anul 2017.
Este printru prima data in Romania cand inspectorii AACR certifica pe o perioada atat de lunga, suprafetele de miscare si echipamentele de balizaj in serviciu ale unui aeroport. Autorizarea s-a facut in urma unei evaluari stricte a conditiilor de siguranta si in urma celor constatate, expertii au decis acordarea certificatului pe o perioada de trei ani, perioada maxima pentru care acest certificat poate fi acordat. Pana in prezent, autorizarea aeroporturilor din Romania se acorda pe un an calendaristic.
Inspectorii AACR au constatat indeplinirea tuturor conditiilor de siguranta aeronautica, conform standardelor internationale. Astfel, nu exista restrictii de operare pentru aeronavele companiilor aeriene care opereaza curse regulate pe Aeroportul Timisoara si este deschis operarii neregulate a oricarui tip de aeronava.
Aeroportul timisorean este singurul din Romania care a adoptat o procedura de monitorizare a suprafetelor de miscare (pista, caile de rulare si platforma) si de stationare a aeronavelor, astfel incat in nici un moment nu se pune problema afectarii acestor suprafete. Mai mult decat atat, exista un program de intretinere permanenta a suprafetelor de miscare, iar in urma unor evaluari se poate interveni cu lucari de reparatii curente.
In august 2013 au fost finalizate lucrarile de asfaltarea pistei, in valoare de 11,78 milioane lei (plus cheltuieli bancare). Pentru realizarea acestei lucrari s-a reusit performanta de a suspenda operatiunile aeriene pentru numai 7 zile calendaristice. Pista de decolare-aterizare are 3.500 de metri lungime si 45 de metri latime, dimensiuni care fac posibila operarea aeronavelor de orice dimensiune.
Pareri
Timisul, Timisoara trebuie sa se lupte pentru noi companii care sa efectueze curse. Vad ca si Aradul reia o „initiativa” mai veche.
Așa se face că, timp de aproape 5 ani de zile, conducerea AIT, reprezentată de pesedistul Dan Idolu, deși știa realitatea suprafeței portante a aeroportului ”Traian Vuia”, a preferat sa tacă și să ascundă sub preș probleme de importanță vitală privind securitatea aeronavelor și pasagerilor. Unde mai pui că amble studii, atât cel de la IPTANA SA cât și cel de la ICERTRANS SA, au costat aeroportul bănățean o groază de bani, circa 180.000 RON! Concluziile autorităților sunt și ele pe măsură: ”…având în vedere ca institutul de cercetare, care a elaborat studiul respectiv, era un institut recunoscut și acreditat de către Autoritatea Aeronautică Civilă Romană – AACR, la data când s-a luat la cunoștință despre o astfel de scădere a capacității portante, de la valoarea publicată (ne referim la pista de decolare-aterizare în special) PCN 49 la PCN 39, conducerea executivă a Aeroportului Timișoara trebuia să publice de îndată noua valoare, întrucât aeronavele cu ACN – „Aircraft Clasification Number” mai mare decât 39 nu aveau voie să opereze, putând pune în pericol siguranța zborurilor”. Așa că, în baza acestor constatări, Dan Idolu s-a ales și cu o plângere penală, sub o formă sau alta, pentru atentat la siguranța zborurilor.