Premiera pentru alpinismul romanesc. Timisoreanul Horia Colibasanu pleaca in cea mai grea expeditie pe ‘Acoperisul lumii’

TIMISOARA. Mii de kilometri din Romania pana in Orient, facuti cu avionul, cateva zile de aclimatizare si ascensiunea pe cel mai inalt varf al lumii. Asta il asteapta pe timisoreanul Horia Colibasanu in urmatoarele doua luni.

CITESTE SI: Comuna din Banat care a mers singura sa-si promoveze frumusetile la cel mai mare targ de turism din lume 

Alpinistul timisorean este la a opta ascensiune pe Himalaya, insa de data aceasta va fi diferit, deoarece va incerca sa cucereasca „acoperisul lumii” fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor. Timisoreanul va pleca din tara in 7 aprilie pe ruta Timisoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabara de baza Everest – tabara de baza avansata Everest.

Voi petrece cateva zile in Kathmandu pentru pregatirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu masina din cauza ca ruta obisnuita a fost avariata de un cutremur. Urmeaza un drum de aproximativ 1000 de kilometri, in doua zile, pana in tabara de baza (5000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge in 2 zile cei 25 de kilometri pana la tabara de baza avansata, la baza Everestului (6.400 m). Estimam ca ziua de varf va fi in perioada 18-22 mai”, a spus Horia Colibasanu despre organizarea expeditiei.

Timisoreanul va avea si un partener de expeditie, pe Ralf Dujmovits, cel care a reusit performanta de a escalada in cariera toate cele 14 varfuri de peste 8000 de metri.

Ralf Dujmovits are o experienta extraordinara in Himalaya. Ii cunosc tehnicile de ascensiune si cred ca ne potrivim foarte bine ca si parteneri. Este o expeditie foarte dificila, dar sunt increzător ca, in conditii de vreme bună, vom ajunge pe varf. Incă discutam despre ruta pe care vom urca”, a mai adaugat Colibasanu.

Horia Colibasanu nu este la prima tentativa de a urca pe un varf de peste 8000 de metri fara oxigen si serpasi. In 2004 el a cucerit varful K2, de 8611 metri, fara a beneficia de ajutorul localnicilor sau de oxigen. Performanta din urma cu 13 ani nu a mai fost egalata pana acum in Romania, fiind considerata cea mai mare performanta individuala din alpinismul romanesc.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibasanu sunt pe muntii Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist, care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.
Muntii pe care a urcat pana acum Colibasanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).
Horia a participat la 18 expeditii internationale de-a lungul carierei sale (pana in 2016), facand echipa cu parteneri din diferite tari, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania si Polonia.

 

Horia Colibasanu este singurul alpinist roman care a primit distinctia „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul si cel mai prestigios club montan din lume.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Salut

    Pai care timisorean….ca omu e nascut in Slatina, jud Olt!!!… 🙂

  2. Bafta multa si vreme favorabila! Pe cand plecarea?

  3. Bafta maxima omule! Sa te intorci sanatos!