Premiera in Romania: Universitatea Politehnica din Timisoara fuzioneaza cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara

Senatele Universitatii Politehnica din Timisoara si al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara au votat joi, 23 iunie, pentru fuzionarea celor doua universitati.

Stefan Iosif Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina, a declarat pentru HotNews.ro ca, in sedinta Senatului acestei universitati „toate cadrele didactice au votat pentru, iar cele sase voturi impotriva au fost ale studentilor”. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a precizat ca este „o decizie istorica facuta posibila de prevederile Legii Educatiei Nationale”.

Aceasta este prima decizie de fuzionare a doua universitati din Romania, iar surse din mediul academic au declarat pentru HotNews.ro ca fenomenul va lua amploare cel putin la nivelul Timisoarei si al Iasului.

Funeriu a anuntat ca ii felicita pe cei doi rectori si senatele universitatilor pentru o aceasta decizie. „Au inteles momentul de schimbare majora pe care il parcurgem si ii asigur ca ma voi implica personal in succesul acestei fuziuni si in sprijinirea logistica, financiara si legislativa a acestui proces”, a continuat ministrul. Acesta a precizat ca invita „celelalte doua universitati din Timisoara sa reflecteze asupra faptului ca daca toate cele patru universitati ar forma o universitate metropolitana a Timisoarei, ar fi probabil cea mai puternica din Romania”.

Potrivit lui Funeriu, cele doua universitati din Timisoara „se inscriu in trendul european”, iar un exemplu de mare succes in fuziunea universitatilor a fost dat de universitatea din Strasbourg „si il voi invita personal pe rectorul Beretz, cel care a realizat fuziunea celor trei universitati din Strasbourg, sa fie alaturi de noi in acest proces”.

Stefan Iosif Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina din Timisoara: Toate cadrele didactice au votat pentru fuzionare, singurele voturi impotriva au fost ale studentilor

Sedinta Senatului de la Universitatea de Medicina a inceput la ora 18:00 si a durat doua ore, a declarat rectorul universitatii, Stefan Iosif Dragulescu. Acesta a explicat ca rezultatul votului a dat curs „dorintei inceperii fuziunii”. Cele trei puncte care au fost votate in sedinta senatului din 23 iunie au fost inceperea fuziunii, componenta comisiei de negociere si data finalizarii negocierilor. Comisia care va negocia acest proces cu Universitatea Politehnica din Timisoara este formata din rectorul universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, Stefan Iosif Dragulescu, cei trei prorectori – Pompilia Dehelean, Marius Raica si Dan Poenaru – secretarul stiintific, Dan Gaiţa, membrii universitatii care fac parte din consiliul de administratie al consortiului UPT-UMFVBT si din doi studenti.

Data de finalizare a negocierilor este 30 septembrie 2011, iar orice etapa negociata din partea Universitatii Politehnica va fi transmisa Senatului Universitatii de Medicina, pentru ca organismul final care va decide fuziunea sunt cele doua senate. „Punctul meu de vedere este ca eu doresc acest lucru si l-am exprimat in Senat, pentru ca traditia europeana si romana pana la comunism a fost de universitate mare, in notiunea mare de invatamant complex academic”, a explicat Dragulescu.

Potrivit acestuia, in cadrul sedintei de ieri au fost 40 de voturi „pentru” si sase „impotriva”. „Toate cadrele didactice au votat pentru, cele sase voturi impotriva au fost ale studentilor. Ei s-au temut sa nu isi piarda locurile in camin, insa i-am asigurat ca se tine cont de punctul lor de vedere si ca sunt reprezentati la aceste negocieri, astfel incat sa nu mai fie ingrijorati”, a declarat Stefan Iosif Dragulescu.

Decizia conducerii celor doua universitati vine la doua saptamani dupa ce ministrul Educatiei a efectuat o vizita in Timisoara, unde s-a intalnit cu rectorii Universitatii Politehnica, Universitatii de Vest, Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” si Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului. mMinistrul a anuntat pe 9 iunie ca este adeptul unei singure universitati, care sa concentreze toate resursele academice ale orasului.

In cursul zilei de joi, 23 iunie, Funeriu a anuntat ca a decis impreuna cu conducerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) alocarea preferentiala si semnificativa de fonduri pentru universitatile care fuzioneaza.

Ce spune Legea Educatiei Nationale privitor la fuzionarea universitatilor

Art. 194. – (1) Pentru promovarea calitatii si cresterea eficientei sistemului de invatamant superior, pentru cresterea vizibilitatii internationale si pentru concentrarea resurselor, universitatile de stat si particulare pot:
a) sa se constituie in consortii universitare, potrivit legii;
b) sa fuzioneze intr-o singura institutie de invatamant superior cu personalitate juridica
(2) Universitatile acreditate la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot demara proceduri pentru constituirea de consortii sau pentru fuzionare prin comasare sau absorbtie.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului aloca preferential resurse financiare consortiilor sau universitatilor fuzionate, conform unei metodologii adoptate in acest sens prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, la propunerea CNFIS.
(3) Fuziunea prin comasare sau absorbtie a institutiilor de invatamant superior de stat se face, de regula, in jurul institutiilor din categoria universitatilor de cercetare avansata si educatie si tinand cont de proximitatea geografica.
(4) Evaluarea programelor de studii si a institutiilor de invatamant superior se face periodic, la initiativa Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau a universitatilor. Rezultatele evaluarii sunt publice, pentru informarea beneficiarilor de educatie si pentru transparenta institutionala.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Într-adevăr, un lucru bun… Pe când examene serioase și concludente la viitoarea Universitate? Să se meargă, totuși, până la capăt!

  2. Mă refeream la examene de admitere. Scuze că nu am precizat.