Scandal monstru pe o terasa din Piata Unirii! Premierele Timisoarei, promovate in public printr-o idee inedita a unui tanar artist

TIMISOARA. S-au certat ca la usa cortului, in vazul lumii, pentru o carte. Este isprava a doi tineri din Timisoara, la care Eduard Jakabhazi, un tanar artist din oras, a apelat ca sa promoveze, intr-un mod inedit, premierele Timisoarei.


Totul a inceput cu lucrarea de doctorat a lui Eduard, student la Facultatea de Arte, prezentata pe tema publicitatii urbane. Cand a auzit mai apoi ca Timisoara candideaza pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, s-a gandit ca ar putea ajuta orasul.

„Ideea de a face ceva pentru Timisoara in vederea candidaturii orasului mi-a venit pentru ca eu am traiat Sibiu 2007. Sunt sibian si am vazut cum a crescut mandria acolo in perioada 2007. Oricum mandria banateana este mare, ca doar Banatu-i fruncea!”, povesteste Eduard Jakabhazi.

Cea mai buna idee a fost sa mute campaniile de publicitate in mijlocul activitatilor zilnice ale timisorenilor. S-a oprit asupra premierelor banatene, astfel ca exact la 196 de ani de cand s-a deschis prima biblioteca publica de imprumut din Timisoara, a trimis cativa actori pe o terasa in Piata Unirii si i-a pus sa se certe pentru o carte. Cand cearta s-a aprins, totul a fost dat in vileag si au aparut doi tineri imbracati in haine ce se purtau acum 196 de ani, care le-au impartit carti timisorenilor de la terasa. Momentul a fost aplaudat de toti cei din jur, iar promovarea a iesit ca la carte, spune Eduard. Imaginile au fost surprinse cu ajutorul unor camere ascunse.

In ajutorul lui a venit si directorul Bibliotecii Judetene, Tudor Cretu, care a donat cateva carti. Eduard Jakabhazi a semnat un parteneriat cu Primaria Timisoara si va continua sa promoveze premierele timisorene in spatii publice. Cel mai probabil, urmatoarea actiune se va referi la primul tramvai tras de cai din Timisoara.

In urma cu 196 de ani, la 15 mai 1815, Joseph Klapka a deschis la Timisoara prima biblioteca publica din Imperiul Habsburgic si de pe teritoriul de astazi al Romaniei. Cladirea in care aceasta functiona se afla pe strada Augustin Pacha, la numarul 8, in apropierea Pietei Unirii. Biblioteca dispunea de o sala de lectura si oferea carti cu imprumut contra unei taxe lunare, care valora in banii de astazi 60 de lei. Garantia pentru imprumutul unei carti depasea valoarea abonamentului lunar. Tipograf si editor, Klapka a realizat si un catalog al celor 3.550 de volume din fondul bibliotecii, multe tiparite chiar de el.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. e evenimentul primariei.