Presedintele Serbiei, reactie la ancheta asupra activitatii NIS Petrol, pornita la Timisoara, in care procurorii acuza angajati ca ar fi divulgat informatii secrete privind rezervele de titei ale Romaniei

TIMISOARA. Dosarul privind transmiterea de informatii secrete sensibile legate de rezervele de titei si gaze ale Romaniei, in urma unor prospectiuni facute in Timis de compania sarba NIS Petrol, controlata de gigantul rus Gazprom, a atras reactii la cel mai inalt nivel in Serbia.

CITESTE SI: Divulgarea de informatii secrete privind rezervele de titei ale Romaniei, acuzatiile aduse de procurorii DIICOT Timisoara in dosarul privind compania NIS Petrol controlata de Gazprom. 4 cetateni romani si straini vizati de ancheta. Video

Presedintele Aleksandar Vucic sustine ca ancheta ar putea fi modalitatea prin care unii doresc sa-i ”disciplineze” pe sarbi si sa le domoleasca pozitiile pe scena internationala. El a spus ca va fi greu pentru Serbia sa explice ca nu are nicio legatura cu acest scandal, si ca totul a fost pus la cale de partea ruseasca.

Nu exclud deloc posibilitatea unei adevarate vinovatii a NIS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important sa subliniez ca nu sunt cetaţeni sarbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt in mare parte rusi, dar vom cere mai multe informatii de la politia romana”, a spus Vucic, conform Euronews Serbia.

Vucici a lasat sa se inteleaga ca scandalul ar avea legatura cu pozitia Serbiei pe scena internationala, „sa-i disciplineze pe cei pe care unii ii considera neascultatori”.

Acuza una din subsidiarele NIS de scurgere de date sau ceva. Oricum, asta e singurul lucru care ne mai lipsea. Explica acum ca asta nu are nicio legatura cu statul sarb, cand va fi anuntat in toate stirile din lume despre o companie din Belgrad”, a spus el.

Va reamintim, 4 dintre cele 8 persoane duse la audieri la DIICOT, luni, dupa descinderile politistilor de la Combaterea Crimei Organizate si a jandarmilor de la trupele speciale de interventie, la sediul NIS Petrol din Timisoara, sunt acuzate de divulgarea de informatii secrete privind rezervele minerale ale Romaniei catre firma mama din Serbia.

CITESTE SI: Perchezitii la NIS Petrol Gazprom in Timisoara si Bucuresti, intr-un dosar DIICOT legat de transmiterea de informatii despre zacamintele de titei ale Romaniei. Video

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetateni straini si romani), procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara au formulat acuzatii sub aspectul comiterii infractiunilor de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice, retinandu-se ca, in calitate angajati ai unei filiale a unei companii multinationale (avand responsabilitati de natura manageriala sau de alta natura in cadrul firmei ori, dimpotriva, neavand autorizarea necesara desfasurarii anumitor operatiuni in cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si au transmis date nedestinate publicitatii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din Romania catre firma din acelasi consortiu din Serbia„, transmit reprezentantii DIICOT.

Cercetarile sunt continuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara.

Politistii de la Combaterea Crimei Organizate din Timisoara si jandarmii de la Trupele Speciale de Interventie, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au facut luni mai multe perchezitii, printre care unele la sediile NIS Petrol din Timisoara si Bucuresti, companie sarba, controlata de grupul rusesc Gazprom Neft.

Anchetatorii spuneau ca cerceteaza o posibila scurgere de informatii neautorizate, legate de prospectiunile in zacamintele de titei si gaze facute incepand din anul 2014, in judetul Timis.

Ancheta in acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI si SIE.

VIDEO: George Stefanita

Conform unor surse, in Bucuresti au fost vizate locuintele a doi angajati ai NIS Petrol, responsabilul cu securitatea sistemului IT pe Romania si un inginer specializat in calculatoare, iar la Timisoara, perchezitiile s-au facut in biroul sefulului securitatii IT din sucursala si al unui coleg tot din acelasi departament. De asemenea, s-au facut verificari si la locuintele celor doi din oras.

Cei doi angajati NIS Petrol din Bucuresti au fost audiati prin sistemul de videoconferinta, in timp ce reprezentantii companiei din Timisoara, intre care mai multi martori ingineri si geologi cetateni moldoveni, au fost audiati la DIICOT Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

***

Va reamintim, in anul 2014, NIS Petrol a inceput prospectarea geofizica 3D pentru petrol si gaze naturale in mai multe zone din judetul Timis, din aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob si Sannicolau Mare. Reprezentantii NIS Petrol anuntau pe atunci prospectarea fara explozibil, folosind vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic.

Primaria din Dudestii Vechi emisese un certificat de urbanism companiei in vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului si gazelor, sonda care urma sa fie amplasata la nici un kilometru de casele localnicilor.

Potrivit documentului iscalit de primarul de la acea vreme, Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol si gaze naturale urma sa fie facut la o adancime de 2500 m pe un teren extravilan in suprafata de peste 2000 mp pentru care compania a obtinut drept de trecere pentru 15 ani.

Pe atunci, insa, oamenii din mai multe localitati au impiedicat finalizarea acestei operatiuni dupa ce au organizat proteste fata de actiunile companiei NIS Petrol.

CITESTE SI: S-a iesit din nou in strada, la Dudestii Vechi. Localnici au marsaluit impotriva montarii sondelor! 

CITESTE SI: Protest in strada! Locuitorii din Dudestii Vechi, in mars, impotriva sondelor! 

CITESTE SI: Se monteaza prima sonda de petrol si gaze la Dudestii Vechi, in Timis! Primaria i-a dat certificat! Localnicii speriati: Avem strazi pe care tot la a doua casa sunt oameni bolnavi de cancer 

CITESTE SI: Da in clocot! O comuna din Timis iese in strada! Oamenii sunt furiosi si pun la cale cel mai mare protest din judet! 

CITESTE SI: EXCLUSIV! Apa otravita de gazele de sist, in Timis? Mai multe localitati dau in clocot! Speriati, oamenii au iesit in strada! FOTO si VIDEO! 

***

Conform wall-street, Compania sarba NIS Petrol are o retea de peste 500 de facilitati printre care se numara statii de alimentare, benzinarii si depozite petroliere. Cateva dintre tarile in care mai este prezenta compania sunt Bulgaria, Ungaria, Belgia si Rusia. Pachetul majoritar de actiuni din cadrul firmei este detinut de catre Gazprom Neft. Statiile de distributie a carburantilor din Romania se afla in Arad, Timisoara, Oradea si Sibiu. Benzinariile pe care firma le detine in Romania sunt alimentate de la rafinaria Pancevo din Serbia si de la Petrom.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O ancheta cusuta cu ata alba si declansata la comanda.
    Oricine a fost interesat a aflat de mult ce zacaminte „se ascund” in subsolul Banatului si asta fara spionaj direct. Pana si americanii stiu ce avem in subsolul nostru, doar romanii nu stiau si asteptau sa le spuna cei de la Gazprom. Si asta intr-o tara care a fost pionier mondial in extractii subterane in urma cu peste 120-130 de ani…
    Asta spune totul despre nivelul la care am decazut.

  2. Deci domnul Presedinte Aleksandar Vucic cunoaste cine este si cine nu este implicat in problema…

  3. Domnul președinte nu știe de nimic cum ei în general nu prea știe de nimic și totuși mereu sunt amestecați în tot felul de activități curioase.

  4. Nu pricep cum imbecilii de politicieni nu dau niste legi care sa impiedice exploatarea resurselor naturale din tara, de catre companii straine sau private.
    Daca ei is permit sa faca aceste investitii e clar ca e profitabil. In acest sens nu mai bine are Statul Roman niste companii de stat care sa exploateze aceste resurse si apoi sa le vanda pe un profit bunicel.

    De ce sa concesioneze resursele tarii pentru nu stiu cati ani pe redevente de nimic? Asta e tradare de tara, din partea politicienilor.