Presedintele Traian Basescu despre Rosia Montana: Nu exclud un referendum, odata cu europarlamentarele

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este in continuare un sustinator al mineritului si ca promovarea prin lege a exploatarii de la Rosia Montana este o dovada de „lasitate” a Guvernului.

Mai mult, presedintele a declarat ca NU exclude optiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.

Seful statului a spus ca el este in continuare un sustinator al mineritului. Traian Basescu a precizat, de asemenea, ca aprobarea proiectului exploatarii de la Rosia Montana se putea face prin Hotarare de Guvern.

El a adaugat ca promovarea acestuia prin lege care sa fie adoptata de Parlament este inca o dovada de „lasitate” a actualului Guvern, scrie Mediafax care citeaza Adevarul.

Presedintele a mai spus ca trebuie deschis un dialog cu societatea pe tema proiectului exploatarii de la Rosia Montana, iar el nu exclude posibilitatea de a convoca un referendum national pe aceasta tema, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

Seful statului a mai spus ca, asa cum Victor Ponta il intreba pe el cati bani a luat pentru proiectul de la Rosia Montana, desi nu era semnat nimic, acum il intreaba si el: „Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi pentru proiect?”.

Proteste fata de de proiectul Rosia Montana

Sute de manifestanti au protestat duminica la Universitate fata de proiectul de la Rosia Montana, o parte dintre ei asezandu-se pe carosabil si blocand traficul auto pe sensul de mers dinspre Piata Romana, in timp ce pe celalalt sens se circula.

Manifestantii impotriva proiectului de la Rosia Montana, adunati de la ora 17.00 la Universitate, au mers in mars pana in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, unde au protestat timp de peste o ora, dupa care au revenit in Piata Universitatii. Acolo, jandarmii erau asezati in dispozitiv pentru a-i directiona catre fantana si a evita ocuparea carosabilului.

Unii protestatari s-au asezat insa pe bulevard, blocand circulatia pe sensul de mers dinspre Piata Romana spre Piata Universitatii. Pe celalalt sens se circula normal. Protestarii, purtand pancarte si steaguri ale Romaniei, au scandat mesaje impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, dar si a Guvernului, cerand demisia premierului Victor Ponta.

Cand incepe exploatarea de la Rosia Montana

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.