Presedintele Basescu ii cere premierului Emil Boc sa retraga proiectul Legii Sanatatii. UPDATE: Proiectul a fost retras!

UPDATE: Dupa nici 1 ora de la solicitarea presedintelui de retragere a proiectului de lege privind sanatatea, Guvernul Romaniei a anuntat, printr-un comunicat de presa ca  ministrul de resort, Ritli Ladislau a dat curs solicitarii sefului statului.

________________________________________

Presedintele Traian Basescu a sustinut o noua declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, la doar doua zile dupa alta similara, cu aceeasi tema: Legea Sanatatii. Presedintele vrea ca dezbaterea pe sanatate sa se incheie astazi.

Principalele declaratii ale sefului statului:

– Sa constatam unde suntem dupa dezbateri fructuoase pe lege. S-a folosit masiv dezinformarea, vreau sa fac cateva precizari.

– Cea mai mare minciuna promovata continuu e legata de SMURD. Proiectul e si pe site-ul MS, si pe site-ul Presedintiei, continua minciuna: privatizarea sau afectarea SMURD. E o minciuna, altceva nu mai pot spune, cata vreme se continua manipularea.

– O alta poveste puternic sustinuta este ca se vor infrupta privatii din banii de sanatate, sau baietii destepti. Trebuie sa stiti ca acum se intampla acest lucru. Se scrie zilnic sau periodic despre preturile la medicamente, despre prescriptiile exagerate, despre datorii. Anchetele sunt o realitate, ilegalitatile, furturile la achizitia de aparatura medicala.

– Inteleg ca la urgenta totul este perfect si nu mai avem nimic de facut, poate reusiti sa aflati cat de dramatica e situatia in mediul rural. Eu cred ca mediul rural trebuie ajutat la fel de eficient, ca si acolo sunt tot romani, ca in zonele unde sunt televiziuni.

– Privatizarea spitalelor e o alta minciuna, e vorba de transformarea lor in societati comerciale sau fundatii pentru a putea avea acces la credite si sa isi achizitioneze singure cele necesare.

– Mai aflu ca daca se aproba legea vor avea prioritate cei cu bani. As vrea sa fim responsabili in ceea ce spunem, in momentul de fata se intampla la fel, nu oricine are bani sa mearga la un profesor care sa il opereze. Coruptia din acest punct de vedere in sistemul de stat functioneaza din plin, in niciun caz romanii nu sunt egali din punct de vedere ale sanselor, in sistemul actual!

– Va fi un pachet de servicii de baza care va fi oferit tuturor.

– O alta minciuna este legata de ideea ca aceeasi bani vor fi folositi de firme private. Proiectul de lege vizeaza largirea bazei de impozitare, pentru a aduce bani la buget. O alta sursa, pentru spitalele mari mai ales, va exista si atragerea de credite bancare in vederea echiparii spitalelor. Legea nu vizeaza mentinerea aceleiasi sume de bani pentru eventualii asiguratori privati, ci cresterea resurselor de finantare.

– Am mai vazut o ingrijorare: daca fuge cu banii firma de asigurari sau daca da faliment firma. Nu cred ca cineva ar concepe sa puna la dispozitie bani publici fara ca firmele sa fie reasigurate sau sa formeze un depozit.

– Acestea sunt aspecte care sunt in zona dezinformarii sau neintelegerii voite, nu vreau sa intru in zona politizarii.

– Va mai dau o cifra: in 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea (CNAS si MS) au fost de 10,9 mld de lei. In 2011, au fost de 24,3 mld lei. Nu suprapun valoarea leului, a fost afectat de inflatie, dar ea nu a fost de 223% care sa fi mentinut suma aceeasi ca in 2005.

– Se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor: deficitul de la pensii si deficitul de la sistemul de sanatate.

– Sistemul de sanatate este inca suportabil, anul acesta a vut o contributie de la buget de 6 mld de lei, e mult pentru Romania, dar suportabil. Privind la cresterea an de an, lucrurile trebuie sa ne ingrijoreze. Introducerea sistemului privat reprezinta o necesitate.

– Nici eu nu sunt linistit stiind unele apucaturi, dar nu atat ale marilor companii private, ci apucaturi romanesti, neaose. Dar de frica acestui fenomen al coruptiei nu trebuie sa nu incercam sa mergem mai departe, sa nu punem sub control utilizarea banilor, dovedindu-se pana acum ca statul nu poate controla suficient resursa financiara.

– Constatari ale raportului comisiei prezidentiale: sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o crestere a finantarii fara o crestere semnificativa a calitatii. Pacientii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor, medicii sunt nemultumiti de conditiile de lucru si de venituri, administratia e nemultumita ca an de an trebuie sa creasca contributiile la bugetul asig. de sanatate. Sistemul este lipsit de performanta, sunt exceptii pe care le salut.

– Sistemul este lipsit de proceduri si este subfinantat.

– Sistemul este monopolizat de CNAS, politizat, ineficient, afectat de coruptie.

– Doua observatii. Una este legata de faptul ca nimeni din sistem nu vrea schimbarea, foarte putini o vor, poate medicii mai tineri. Spitalele nu vor, medicii de familie nu vor, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea sistemului medical. Inteleg prin toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea.

– Cer public retragerea proiectului care viza reforma in sanatate. AM discutat, o fac eu, pentru ca aici a fost comisia, aici s-a facut propunerea.

– Concurenta ar fi adus niste solutii de imbunatatire a sistemului de sanatate romanesc. Vreau sa le multumesc public acelor specialisti care au lucrat atat la raport cat si la proiect.

– Le multumesc mult, imi pare rau ca datorita conditiilor publice ei puteau deveni urmatorii inamici publici, nu vreau sa batjocorim niste specialisti, care au muncit fara bani pentru a da un proiect care in dezbatere civilizata ar fi putut imbunatati sistemul.

– Dezbaterea se incheie aici, inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dai romanului mintea de pe urma!

  2. Ieri, presedintele nostru a facut urmatoarea afirmatie,”tocmai cu actuala lege se fura”! Stie cineva cine a fost in ultimi 7 ani presedinte ? De cat timp are nevoie un presedinte sa-si dea seama ca intrun sector se fura ? Nu cumva timp de 7 ani presedintele nostru a „PASTORIT” acest furt ? Eu cred ca formularea a fost incompleta, si anume: „tocmai cu actuala lege se fura, DAR NU SUFICIENT, ASA CA NE-AM GANDIT SA O MODIFICAM SA FURAM MAI MULT” !!!!!

    • Nu stiu al cui presedinte este asta. Probabil al lui eba, udrea, videanu. boc, blaga, roberta et. co. Astia sunt singurii pentru care SA TRAITI BINE s-a implinit. Daca se mai simte cineva, este liber sa spuna.