Seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Proiectul de lege a fost adoptat in 28 iunie de Camera Deputatilor, dupa ce fusese respins de Senat in 18 mai.
Proiectul de lege prevede reabilitarea elementelor de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, „prezinta pericol public”. Reabilitarea revine in obligatia detinatorilor de orice fel ai cladirilor care prezinta grad inalt de degradare, acestia urmand „din proprie” initiativa sa demareze lucrarile, cu finantare proprie.
Cladirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autoritatile locale, acestea urmand sa notifice proprietarii asupra obligatiilor ce le revin.
Prevederile legii nu se aplica anumitor cladiri, precum cele expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic si cele clasate sau in proces de clasare ca monumente istorice. Proprietarii de cladiri notificati cu privire la obligatiile lor vor trebui sa decida realizarea masurilor, sa asigure sursa de finantare, sa contracteze proiectarea si executarea lucrarilor.
Actul prevede si masuri „de protectie sociala”, astfel incat primarul poate propune Consiliului Local preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie daca proprietarii dovedesc ca realizeaza lunar venituri medii nete pe membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie.