Prestigioasa echipa de specialisti ai Spitalului CARDIOTIM a inregistrat inca doua premiere medicale timisene

Chemoembolizarea unor metastaze hepatice și aterectomia rotațională sunt cele două proceduri realizate, recent, de prestigioși specialiști intervenționiști ai Spitalului CARDIOTIM din Timișoara – respectiv cardiologii dr. Milovan Slovenski și dr. Dan Gavrilescu și radiologul dr. Adrian Tutelcă.

Boala coronariană și cancerul sunt cele mai frecvente cauze de mortalitate și morbiditate din lume. Tratamentul acestora poate fi medicamentos, intevențional sau chirurgical. În prezent, se tinde spre tratamentul minim invaziv în cazul ambelor maladii.

Boala coronariană este o incapacitate a arterelor coronare de a furniza sânge oxigenat necesar mușchiului inimii. Ateroscleroza coronariană este cauza cea mai frecventă a dezechilibrului între nevoia de oxigen și aportul acestuia, arterele coronare fiind „astupate” de plăci formate din colesterol, care se pot calcifica. Tratamentul intervențional constă în dilatarea leziunilor și implantarea unei structuri metalice numită „stent”, care restabilește circulația. În cazul pacienților cu leziuni coronariene calcificate, procedura intervențională este, uneori, imposibil de realizat.

Rezolvarea acestor leziuni calcificate s-a făcut prin intervenția de aterectomie rotațională (rotablație), care constă în introducerea, la nivelul plăcii calcificate, a unui cateter cu o freză diamantată la vârf. Odată cateterul ajuns la nivelul plăcii, este rotit cu viteze foarte mari, astfel încât va pulveriza placa calcificată. După acest procedeu, s-a continuat cu implantul de stent. Pacientul, în vârstă de 74 de ani, are boală coronariană bivasculară, una dintre arterele coronare fiind extrem de calcificată. Intervenția a avut loc sub anestezie locală, la nivelul arterei radiale. Pacientul a fost externat a doua zi după intervenție. Rotablația a fost efectuată de cardiologii intervenționiști dr. Dan Gavrilescu și dr. Milovan Slovenski.

Aterectomia rotationala

Cea de-a doua intervenţie, chemoembolizarea hepatică, presupune injectarea direct în tumoră a unor microparticule încărcate cu agenți chimioterapici, care distrug selectiv tumora, fără a afecta celulele hepatice normale. Intervenția este minim invazivă, realizându-se cu ajutorul angiografului. Acest aparat ajută la vizualizarea tuturor vaselor de sânge de la nivelul ficatului, utilizând substanţă de contrast. Sub anestezie locală, un cateter este inserat la nivelul arterei femurale, incizia fiind minimă. Cu multă atenție, intervenţionistul avansează cu cateterul până în artera hepatică şi, prin aceasta, injectează o doză de agenți chimioterapici. Astfel, se evită injectarea intravenoasă a substanțelor chimioterapice, care, circulând prin tot organismul, generau efecte adverse extrem de puternice. Apelând la metodele minim invazive, nu se mai intoxică întregul organism cu agenți chimioterapici, medicamentele ajungând „ţintit” la tumora hepatică. În plus, metoda impune o „astupare” (embolizare) a vasului pe care s-a lucrat, tumora respectivă fiind lipsită de aport vascular.

Chemoembolizare metastaze hepatice

Pacientul care a beneficiat de chemoembolizare hepatică – un nou serviciu din portofoliul Spitalului CARDIOTIM, realizat de dr. Adrian Tutelcă și dr. Milovan Slovenski – are 76 de ani și s-a prezentat cu două metastaze hepatice. Și această procedură a fost realizată sub anestezie locală, de această dată la nivelul arterei femurale, pacientul fiind externat a doua zi.

O altă procedură minim invazivă intrată în portofoliul intervențional al specialiştilor de la Spitalul CARDIOTIM este embolizarea fibroamelor uterine (tumoră benignă), o boală feminină a secolului al XXI-lea. Astfel, doamnele cu acest diagnostic, care sunt eligibile pentru acest procedeu, nu mai necesită clasica intervenție chirurgicală, problema fiind rezolvată prin „astuparea” vaselor care hrănesc tumora.

Informații suplimentare la dr. Oliver Sașa PLEASCAR,
purtător de cuvânt al Spitalul CARDIOTIM din Timişoara
tel.: 0256-220.660, 0752-260.006, fax: 0256-220.661
e-mail: [email protected], www.cardiotim.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.