TIMISOARA. Statutul de institutie de elita in cercetare al Universitatii Politehnica Timisoara este reconfirmat prin recentul premiu obtinut de domnii Radu-Emil Precup, Mircea-Bogdan Radac si Stefan Preitl la Gala Scopus Awards, organizata pentru a doua oara de Elsevier in Romania, in 26 octombrie 2017, la Iasi. Cele trei cadre didactice ale Universitatii Politehnica Timisoara au fost recompensate cu premiul „Elsevier Scopus Award for Excellence in Global Contribution”, pentru cercetare in domeniile: conducerea si ingineria sistemelor, inteligenta artificiala, inginerie electrica si electronica.
„Felicitam celelalte doua echipe care au fost nominalizate si multumim grupului Elsevier pentru initiativa si pentru efortul depus in organizarea acestui eveniment. Suntem onorati ca am obtinut premiul „Scopus for Excellence in Global Contribution” si consideram ca este o recunoastere a muncii noastre, inceputa in urma cu mai mult de 25 de ani. in prezent am constituit o echipa bine inchegata, in care lucreaza cot la cot trei generatii. Amintesc unii dintre tineri: Claudia-Adina Bojan-Dragos, Alexandra-Iulia Szedlak-Stinean, Radu-Codrut David, Raul-Cristian Roman, Elena-Lorena Hedrea si unii dintre cei cu experienta: Adriana Albu si Florin Dragan. Rezultatele premiate se incadreaza in domeniul automaticii, in subdomeniile reglare automata (automatic control) si optimizare, in care dezvoltam tehnici de reglare, optimizare si modelare a sistemelor, cu diverse grade de inteligenta artificiala. Multumim Universitatii Politehnica Timisoara si Departamentului de Automatica si Informatica Aplicata pentru sprijinul constant si ne dorim ca premiul sa reprezinte o motivatie de a continua pe acest drum”, a spus prof.dr.ing. Radu-Emil Precup, dupa decernarea premiului.
Reamintim ca in anul 2015, intr-un clasament realizat de Scopus, prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup a fost desemnat cel mai bun cercetator din lume in domeniul automaticii, iar in anul 2016, echipa d-lui prof. Radu-Emil Precup a obtinut premiul „Grigore Moisil” al Academiei Romane, la sectiunea „Stiinta si tehnologia informatiei”, pentru grup de trei lucrari: „Contributii la optimizarea sistemelor fuzzy”. Totodata, domnul prof.dr.ing. Precup a primit in 2015 premiul Excelentei in cercetare din partea Universitatii Politehnica Timisoara, deschizand seria premilor pe care conducerea UPT le acorda pentru recunoasterea si sprijinirea cercetatorilor de elita ai institutiei.
Radu-Emil Precup si Mircea-Bogdan Radac au mai obtinut Premiul Spiru Haret pentru Educatie, mediu, IT, acordat in 2016 de Academia Romana. Precizam, de asemenea, ca un studiu realizat anul 2017 de site-ul IIoT World il claseaza pe domnul profesor dr. ing. Radu-Emil Precup intre primii 10 cercetatori din domeniul inteligentei si automatizarii artificiale.
Anul acesta si cel de-al doilea premiu acordat in cadrul Galei Scopus Awards Romania a plecat spre Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara castigand distinctia „Excellence in international collaboration”.
Pentru Universitatea Politehnica Timisoara obtinerea premiului „Excellence in global contribution” reprezinta o continuare a rezultatelor de exceptie in domeniul cercetarii. Trendul ascendent al numarului de articole publicate de membrii comunitatii academice din UPT in reviste si proceedings-uri din circuitul ISI – Web of Knowledge – fiind mentinut si in ultima perioada de evaluare: de la 505 articole publicate in anul 2015 s-a ajuns la peste 700 in anul 2016.