Pretul benzinei creste, iar soselele devin neincapatoare. Este timpul sa cumparati masini mici, care consuma putin

Pasiunea romanilor pentru masini mari si puternice este inca prezenta chiar si intr-o lume in care pretul combustibilului este in crestere. Este usor de inteles de ce romanii vor SUV-uri sau alte masini de dimensiuni mai mari, avand in vedere ca soselele sunt intr-o stare deplorabila.

Totusi, criza economica i-a invatat pe unii romani ca ar trebui sa fie mai moderati cand vine vorba de consum. Multi sunt de parere ca masinile mici, cu consum redus si cu o tehnologie moderna vor ajunge sa le ia locul celor puternice mai ales in Romania, una dintre tarile cu cel mai mare pret la combustibil. O parte importanta a populatiei isi petrece timpul in masina. Cei mai dezavantajati sunt asa-numitii „soferi navetisti”, care vin cu masinile personale pentru a ajunge la locul de munca din oras. Daca nu tinem cont de timpul pierdut in trafic, sa tinem cont macar de consumul de combustibil care creste cu fiecare blocaj rutier, cu fiecare sosea impanzita de masini care circula bara la bara.
Este vizibil si cunoscut faptul ca orasele devin din ce in ce mai neincapatoare si sistemul rutier din tara nu mai face fata numarului tot mai mare de autovehicule. Nici o masina nu poate schimba blocajele in trafic sau nu poate imbunatati sistemul rutier, insa exista o categorie de masini care rezolva aceasta problema intr-un mod mai putin „dureros”. Masinile mici care au consum redus de carburant sunt cele mai bune „ustensile” pentru o viata mai usoara in trafic.

Capacitatea gabaritica mica a acestora face din ele o necesitate fiind usor de condus, de strecurat si de parcat prin traficul ingrozitor cu care se confrunta fiecare sofer. Principalele candidate pentru o viata rutiera mai calma si mai ieftina, sunt reprezentantele claselor compacte. in general, masinile cu consum redus sunt masinile care au motorul de sub 1.200 cmc. Acestea sunt cele mai economice masini, iar motorul care se regaseste sub capota nu este de dimensiuni mari, fiind astfel reteta perfecta pentru o masina de oras, care se strecoara prin ambuteiaje. Cele trei calitati ale masinilor mici tin de consumul redus, fiabilitate si parcare.

Masini cu consum redus de combustibil

Cea mai cunoscuta si controversata masina cu consum redus, la fel ca si dimensiunile ei, este Smart-ul creat de cei de la Mercedes. Modelul ForTwo Coupe are un motor de 999 centrimetri cubi si 61 de cai putere. Consumul mixt este de 4,2 litri iar in oras nu consuma mai mult de 4,5 litri. Pretul trece peste 10.000 de euro.
Daca tot suntem in sfera masinilor mici si controversate mai trebuie sa amintim o masina care se afla in preferintele ambelor sexe de ceva timp. Mini, o masina care daca e si Cooper, poate satisface atat dorinta vitezomanilor cat si dorinta celor care vor sa plateasca putin la statiile de combustibil. Cu un motor de 1,4 si 75 CP, Mini One consuma in medie 5,3 litri de benzina la suta de kilometri. Masina costa in jur de 15.000 de euro.

Daca optati pentru un Mini Cooper, care, pe langa consumul redus de combustibil, va aduce si o putere de 120 de cai, platiti pentru suta de kilometri parcursa in oras 6,5 litri de benzina. In afara orasului consumul unui Cooper nu depaseste 5,4 litri. Pretul este insa unul ridicat pentru o masina mica. Aceasta bijuterie a celor de la BMW costa aproape 20.000 de euro . Una dintre masinile cu cel mai redus consum este binecunoscutul Renault Twingo. In cazul versiunii „Trend“, cu un motor de 1,2 litri si 75 cai putere, consumul de carburant se cifreaza undeva in jurul a 5 litri la suta de kilometri. Masina costa aproximativ 8.000 de euro si este preferata in special de femei.

Sfaturi pentru reducerea consumului

– opriti motorul daca stationati mai mult de un minut;
– este preferabil un traseu mai lung ca distanta, dar mai scurt ca timp;
– revizia tehnica face minuni pentru consumul redus al masinii;
– pastrati motorul curat cu schimbul de ulei facut la timp;
– nu schimbati vitezele des, mai ales la un drum lung si nu turati motorul.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.