Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei un proiect de OUG privind combaterea actiunilor speculative. Actul normativ va stabili unele categorii de bunuri si produse pentru care preturile nu pot creste nejustificat. De asemenea, va fi interzisa limitarea productiei acestor categorii de bunuri, dar si pastrarea lor nejustificata in scopul crearii unui deficit pe piata. Premierul Nicolae Ciuca a afirmat, in debutul sedintei de Guvern, ca trebuie protejati cetatenii, dar si economia.
Premierul cere verificarea preturilor la carburanti.
”Vom aproba OUG privind combaterea actiunilor speculative. Este o OUG pe care avem datoria sa o aprobam, astfel incat sa putem sa evitam in stituatii exceptionale, situatii pe care deja am putut sa le vedem intamplandu-se, atat in timpul pandemiei, cat si in prima perioada de dupa declansarea actiunii militare ruse in Ucraina. Avem datoria sa ne protejam cetatenii, sa ne protejam mediul de afaceri. Cred ca este important ca in acest cadrul sa asiguram un cadru cat se poate de bine reglementat si onest intre cerere si oferta pentru a putea sa combatem orice crestere artificiala a preturilor”, a afirmat premierul Nicolae Ciuca, in debutul sedintei de Guvern.
Premierul a cerut Ministerului Finantelor si Ministerului Energiei ”sa verifice elementele de pret la carburanti”, pentru a exista o decizie la nivelul Guvernului privind modul in care s-a ajuns la aceasta situatie.
Potrivit anuntului oficial al Guvernului, pe ordinea de zi a sedintei programata pentru joi, de la ora 11.00, este un Proiect de Ordonanta de Urgenta privind combaterea actiunilor speculative si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Documentul urmeaza sa stabileasca unele categorii de bunuri si produse pentru care preturile nu pot creste nejustificat.
De asemenea, documentul va preciza ca, pentru aceste bunuri, se interzice limitarea productiei sau vanzarii, dar si pastrarea sau acumularea lor nejustificata in scopul crearii unui deficit pe piata.
Produsele care urmeaza sa fie incluse in lista sunt, potrivit Guvernului, supuse riscului de specula si pot afecta buna functionare a economiei si a societatii.
Documentul urmeaza, de asemenea, sa explice ce inseamna pret nejustificat de mare si care sunt masurile care se impun in cazul unei suspiciuni de specula.
Premierul Nicolae Ciuca a cerut, in 8 iunie, in sedinta de Guvern, ca saptamana viitoare sa existe pe ordinea de zi Ordonanta privind masurile anti-specula. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a afirmat ca exista deja un text final care este pe circuitul de avizare, cu observatiile ministerelor.
Soferii au inceput deja protestele fata de pretul ridicat al carburantilor in unele zone din tara. Multi dintre ei au alimentat de 1 leu, apoi s-au pus, din nou, la coada, la pompa.
Un protest de amplare fata de pretul benzinei si motorinei este programat in data de 30 iunie, cand soferii sunt chemati sa blocheze statiile de carburanti.
Pareri
Dublarea de tarif implica dublarea taxelor si accizelor colectare de stat. Adica daca rusia dubleaza pretul de baza, se dubleaza si taxele. Guvernul colecteaza taxe si mareste pensii speciale si salarii la bugetari. Si fraierii platesc 9 lei la pompa. Ar putea sa reduca taxele si accizele ca sa platim doar combustibilul. niste nenorociti
Gargara ieftina. Mai e centul ala bagat in pret pentru BANCOREX?
PNL= PSD hoți , când numesc la ANRE și ASF pile idioate, la fel și la gaz , noi producem gaz <petrol ,curent cam 80% dar plătim că și cei ce nu produc deloc, și apoi dam vina pe multinaționale că e mai ușor să nu vedem cat de corupți și hoți sunt PNL = PSD de 30 de ani
Vrajeala pt prosti ,n-au ăștia nicio treaba in a proteja cetățenii,ei au de furat ,atat la nivel central,cât și la nivel local.
Vine si votul , mai putin , oamenii nu o sa uite de carburantul la 10 lei , cine stie , pina atunci o sa ajunga poate 20 de lei.