Prevenim violenta in scoli cu „sali de asteptare” cu internet si SMS-uri la parinti, ideile Inspectoratului Scolar Timis

Incaperi de „asteptare” dotate cu  conexiune la internet, SMS-uri trimise la parinti si monitorizarea absentelor elevilor sunt doar cateva dintre masurile propuse de Inspectoratul Scolar Judetean pentru a preveni violenta in scolile din Timis.

Ingrijorati de numarul mare al cazurilor de violenta in scoli, sefii de la ISJ au decis sa implementeze un program pilot la o scoala din Timisoara si anume la  Generala nr. 12 prin care parintii sunt anuntati de catre profesori prin SMS in cazul in care elevul lipseste. Conform proiectului, parintele este cel care plateste costul acestui mesaj.

„Parintele trebuie sa fie responsabil de educatia propriului copil”, a explicat Marin Popescu, seful ISJ Timis. „Dirigintii au obligatia de a monitoriza frecventa elevului si sa ia legatura cu parintii zilnic daca este nevoie. Comunicarea cu parintii este cea mai importanta”, a adaugat seful ISJ. Acest proiect pilot va fi implementat, pentru inceput, doar in Timisoara, iar daca acesta va functiona, din semestrul al doilea va fi introdus si in unitatile de invatamant de la tara.

O alta solutie pentru prevenirea violentei in scoli si pe care ISJ doreste sa o puna in aplicare este infiintarea unor „sali de asteptare”. „Deocamdata aceste sali de asteptare ar trebui sa functioneze doar la invatamantul gimanzial. Aceste sali urmeaza sa fie folosite  de elevii indisciplinati, care sunt scosi afara de la ore, dar si de cei care intarzie la scoala din cauza transportului”, a declarat Marin Popescu. Acesta considera ca „salile de asteptare” ar trebui dotate atat cu mobilier scolar, cat si cu internet si apa curenta.

Un alt semnal de alarma tras de seful ISJ a fost in privinta internatelor. El a cerut intarirea pazei la internatele in care locuiesc si studenti. „Am constatat ca unde avem spatii alocate studentilor exista un risc mare pentru consumul de etnobotanice. Am solicitat directorilor sa intareasca regulamentele pentru aceste camine. E nevoie de o paza intarita pentru aceste locatii”, mai spune Marin Popescu.

Conform ISJ, numai saptamana trecuta, in Timisoara, au fost inregistrate 4 cazuri de violenta in scoli. ISJ a solicitat unitatilor scolare o situatie privind violenta in scoli. Din 250 de unitati de invatamant, doar 171 au raspuns apelului. Dintre acestea, in 72% nu a fost sesizat niciun tip de violenta, lucru greu de crezut chiar si pentru seful ISJ. „Inseamna ca directorii nici nu stiu ce se intampla in scolile pe care le conduc”, a spus Marin Popescu. Dintre cei care au raspuns solicitarii, 28% au raportat cate un caz de violenta. Doar in 10 cazuri elevii au facut sesizari in scris, in timp ce in 243 de cazuri sesizarile au fost facute doar verbal. In 20 de cazuri a fost solicitat sprijinul Politiei, iar in alte 56 de cazuri a fost necesara interventia psihologului. Toate aceste statistici reflecta situatia din luna octombrie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.