Prietenii lui Napoleon III, Marea Unire si fascinanta istorie a Salii Senatului Universitatii Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara a fost gazda unei conferinte cu tema ‘Napoleon al III-lea si Romania’. Intalnirea a fost sustinuta de membri ai Asociatiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, evenimentul fiind organizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Timisoara si Fundatia Politehnica.

CITESTE SI: Oltenii sau ardelenii, amendati daca parcheaza in parcarile amenajate de primarie la Timisoara? Ultima propunere a lui Nicolae Robu in privinta soferilor cu numere din alte judete 

Tema conferintei de vineri a fost legata de constructia Romaniei, a statului unitar, incepand cu prima unire a principatelor romane, in anul 1859. Mica Unire a fost urmata, dupa 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 si alipirea Banatului la Romania, in 3 august 1919. Prezenta misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisiva in realizarea acestei uniri, care a inceput, ca proces istoric, in anul 1859.

Despre contextul istoric al realizarii unirii si al crearii statului unitar roman, dar si despre rolul Frantei in acest proces a vorbit Abel Douay, presedinte al Asociatiei Prietenii lui Napoleon al III-lea si autor, alaturi de Gerard Hertault, al cartii ‘Napoleon al III-lea si Romania’, dar si Geo Lehene, initiator al evenimentului.

In cadrul evenimentului, la intrarea in Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara, a fost dezvaluita si o placa aniversara.

‘Cladirea a fost implicata in evenimente din Primul Razboi Mondial, unul dintre acestea a fost la 19 februarie 1919, cand o comisie de la Tratatul de Pace de la Paris a venit la Timisoara si s-a intalnit in sala aceasta cu reprezentantii tuturor etniilor locuitoare in Timisoara, intreband pe fiecare catre ce tara si-ar dori sa fie orientati dupa sfarsirea razboiului. Diferitele natiuni si-au exprimat opiniile, multe au ales Romania, in consecinta, conducatorul comisiei a plecat la Paris cu rezolutia de la Timisoara in care majoritatea natiilor, ca sa spunem asa, au optat pentru Romania. Probabil ca aceasta decizie a fost hotaratoare si in decizia finala. Palatul Lloyd a avut mai multe roluri de-a lungul anilor. La etaj erau apartamente de lux, inchiriate de familii care isi permiteau si chirii pe masura, iar la etajul inalt a fost Bursa de Cereale. Aici a fost sediul Bursei de Cereale pentru ca Timisoara, Banatul, la acea vreme dicta pretul cerealelor nu numai in regiune, ci pe o arie mai larga. Sala Senatului, a fost reconstituita la forma initiala in stilul art nouveau. Eu cred ca este cea mai frumoasa sala din Timisoara de astazi’, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, profesorul Ivan Bogdanov, presedintele Fundatiei Politehnica.

Asociatia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost infiintata in 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu institutii publice romanesti, inclusiv cu Administratia Prezidentiala, pentru promovarea relatiilor de prietenie dintre Franta si Romania.

CITESTE SI: Ultima veste despre Autostrada Timisoara – Belgrad. Ce vrea sa faca un parlamentar de Timis 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.