Prietenii lui Napoleon III, Marea Unire si fascinanta istorie a Salii Senatului Universitatii Politehnica Timisoara

TIMISOARA. In data de 11 mai, Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara va fi gazda conferintei cu tema „Napoleon al III-lea si Romania”, sustinuta de membri ai Asociatiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, evenimentul fiind organizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Timisoara si Fundatia Politehnica. Tema conferintei este legata de constructia Romaniei, a statului unitar, incepand cu prima unire a principatelor romane, in 1859. Mica Unire care a fost urmata, dupa 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 si alipirea Banatului la Romania, in 3 august 1919. Prezenta misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisiva in realizarea acestei uniri, care a inceput, ca proces istoric, in 1859.

Despre contextul istoric al realizarii unirii si al crearii statului unitar roman, dar si despre rolul Frantei in acest proces va vorbi Abel Douay, presedinte al Asociatiei Prietenii lui Napoleon al III-lea si autor, alaturi de Gerard Hertault, al cartii „Napoleon al III-lea si Romania”, dar si Geo Lehene, initiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezentei misiunii generalului Berthelot in Romania. De asemenea, jurnalistul si publicistul Liviu Crisan, director al Editurii Balcanic din Timisoara, va vorbi despre „Actiunea diplomatica a delegatiei Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrarii Banatului la patria mama. La conferinta din Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara va veni si o delegatie de 20 de persoane din Franta si Belgia, membri ai Asociatiei Prietenii lui Napoleon al III-lea.

Tot in cadrul evenimentului, profesorul Ivan Bogdanov, presedintele Fundatiei Politehnica, va prezenta fascinanta istorie a Salii Senatului Universitatii Politehnica Timisoara, ocazie cu care va fi dezvelita si o placa aniversara.

Asociatia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost infiintata in 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu institutii publice romanesti, inclusiv cu Administratia Prezidentiala, pentru promovarea relatiilor de prietenie dintre Franta si Romania.

Initiatorul conferintei, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti in 1989, iar in 1990 a plecat in Franta pentru a se specializa in domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administratiei in domeniul sanatatii, dupa absolvirea scolii de inalte Studii in Sanatate Publica din Franta, iar in prezent este manager de spital la Verdun, in regiunea Lorena.

Manifestarea se inscrie in seria celor dedicate centenarului Universitatii Politehnica Timisoara, centenarului Romaniei, dar si Anului European al Patrimoniului Cultural.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.