Prim vicepresedintele PNL Timisoara, Dupta Pavel: „Daca vrei sa ajuti un om, nu-i cumpara in fiecare zi peste, cumpara-i o undita si invata-l sa pescuiasca!”


-De ce considerati ca Romania are nevoie de o conducere de dreapta?
-Doctrina liberala are cea mai indelugata istorie, exercitand o influenta covarsitoare asupra vietii politice a secolului trecut, liberalismul fiind centrat pe individ si are drept premise libertatea individuala, initiativa privata si limitarea puterii statului, privilegiind mecanismele de piata, considerate ca fiind singurele forme ce permit existenta unei societati capabile sa asigure libertatea individuala. Democratia liberala reprezinta formula de democratie avansata caracterizata prin echilibrul constitutional dintre valoarea fundamentala a democratiei (in speta, egalitatea) si cea a liberalismului (libertatea). Exagerarea ideii de egalitate conduce spre egalitarism, in defavoarea drepturilor individuale, iar accentuarea libertatilor poate determina individualismul sau anarhia. Ideea de democratie liberala consta in echilibrarea raportului dintre valorile colective (egalitatea) si cele individuale (libertatea).

-Doctrinar vorbind, la polul opus regasim social-democratia. Care sunt consecintele social-economice ale unei politici de stanga, respectiv de „socializare a mijloacelor de productie”?
-Conceptul de social-democratie a fost insotit de-a lungul timpului de termenul de socialism, respectiv cu anumite forme ale acestuia. Explicatiile la intrebarea dumneavoastra le gasim in literatura economica de specialitate… Scaderea relativa a ratei investitiilor, a ratei formarii capitalului, ar fi primul element. “Socializarea” ii favorizeaza pe cei care nu folosesc/ nu produc/ nu contracteaza mijloacele de productie, crescand corespunzator costurile relative pentru cei care fac acest lucru. De aici rezulta automat un efect de saracire relativa si o scadere a standardului de viata in viitor. In mod natural, isi fac aparitia, ca “supape”, economia subterana si pietele negre.  Al doilea element ar fi folosirea risipitoare a factorilor de productie, adica o folosire care, in cel mai bun caz, va satisface nevoi secundare iar, in cel mai rau caz, nu va satisface nici un fel de nevoi, ci doar va mari costurile. Asta deoarece “socializarea” restrictioneaza capacitatea de reorganizare si redirectionare a intregii structuri productive a societatii, ca reactii absolut naturale la schimbarile neincetate care survin in structura cererii consumatorilor (aspecte elementare dar esentiale de marketing). Din nou, rezulta saracie.
Solutia iesirii din saracie nu este escaladarea pomenilor sociale si imprumuturile pentru consum care au un unic scop, si anume atragerea voturilor electoratului vulnerabil, ci incurajarea dezvoltarii mediului economic care sa creeze locuri de munca in economia reala. Cu alte cuvinte, spunea cineva, ca daca vrei sa ajuti un om sarman, nu-i cumpara in fiecare zi peste sa manance ci mai bine cumpara-i o undita si invata-l sa pescuiasca. Cam asta este diferenta, din punctul meu de vedere, dintre cele doua doctrine politice si din acesta cauza sustin ca avem nevoie de o conducere de dreapta.

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doctrinar vorbind, „declaratiile” despre natura politicii unui partid sau altul sunt nerelevante. In momentul cand se discuta despre cei care conduc „acel partid” se constata ca:
    – nici un partid nu are la ora aceasta „o doctrina pura”;
    – nici unul nu isi are saracii lui!
    – toti isi au bogatii lui (la condudere);
    – schimbarea „crezului politic” este de regula o problema de interese (adeseori personale, dar si de grup); s.a.m.d..
    (a se consulta o carte serioasa de doctrine politice si a se confrunta cele citite acolo cu „realitatile de pe teren”.