Prima casa, prima masina… De ce nu, Primul Job – programul pentru tinerii fara experienta in munca! Ultima idee a Universitatii de Vest din Timisoara

TIMISOARA. Tot mai multi tineri se confrunta cu problema gasirii unui loc de munca. Potrivit unor date statistice, unui absolvent roman, dupa terminarea studiilor, ii trebuie 10 luni pentru a-si gasi o slujba.

In Italia si Grecia situatia este la fel de ingrijoratoare. Foarte putini studenti isi gasesc un job in primul an de facultate, problema cea mai mare fiind lipsa experientei. Situatiile de acest gen ii fac pe tinerii absolventi sa urmeze alte meserii decat ceea ce studiaza in universitati. Acest lucru nu inseamna ca sunt neaparat mai bine platite. Din contra, salariile lasa uneori de dorit.

In acest context, Universitatea de Vest din Timisoara vine cu o propunere concreta. Daca au avut succes programele prima casa si, mai nou, prima masina, de ce nu s-ar putea lansa si „primul job”?

„Din cauza acestor probleme, Romania trebuie sa ia masuri pentru integrarea tinerilor absolventi pe piata muncii. Asa cum programele Prima casa si Prima masina au ca sop stimularea consumului si a creditarii, statul ar trebui sa finanteze si sa implementeze un astfel de program prin care tinerii ar putea sa-si gaseasca mai usor un loc de munca„, sustine Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest.

In momentul de fata, exista in jur de cinci milioane de angajati, din care aproximativ doua milioane se afla in sectorul public, iar numarul pensionarilor este de doua ori mai mare decat cel al contribuabililor. Prin adoptarea unui program de tipul Primul job, salariile tinerilor ar putea fi subventionate substantial de catre stat o anumita perioada de timp, atat timp cat sa le permita castigarea experientei necesare accesarii unui loc de munca. Printre altele, Primul Job, ar ajuta la crearea unor noi locuri de munca si ar creste mobilitatea tinerilor pe piata muncii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. la iesirea din facultate marea majoritate a studentilor romani sunt aerieni profesional (ca sa nu vb de unii care sunt semi-analfabeti) . Ce ar fi sa schimbati programa (si sa nu ii acceptati pe cei in primul rand pe cei care nu au ce cauta intr-o facultate) in loc de creerea unui „program” de angajare fara sens.

  2. Semianalfabeti?Putin spus…daca s-ar face o selectie a studentilor din Universitati,ma tem ca s-ar ajunge la ”faliment” ,avand in vedere ca multi nu au ce cauta acolo.Sistemul educational din Romania…ca razele de luna pe cizmele de guma!!!