TIMISOARA. Cel mai important eveniment de agrobusiness din Banat, Timisoara Food Summit, se desfasoara in perioada 23-25 noiembria la Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I”.
In cadrul evenimentului sunt dezbatute mai multe teme de actualitate de catre parteneri ai universitatii, dar si antreptenori de succes.
Conferintele din cadrul Timisoara Food Summit acopera tot lantul specific din agrobusiness, industria alimentara, industria de bauturi, retail si HoReCa.
„Este o initiativa a Universitatii, impreuna cu parteneri din Bucuresti care au experienta in astfel de evenimente. Noi am pus la dispozitie, cu inima buna, tot ce inseamna partea de infrastructura, specialisti, partea de relationare cu institutii.
Acest eveniment, Timisoara Food Summit, aflat la prima editie, isi propune sa dezbata subiecte legate de hrana pe zona aceasta de food, de aliment, tot ce tine de zona agricola, pentru ca este un aspect pe care universitatea noastra il trateaza cu deosebita seriozitate.
Am invitat din zona privata, din mediul socio-economic, sunt in jur de 30 de companii de top la nivel regional si national. Aduna 30.000 de angajati acesti oameni care sunt aici, companii romanesti din sfera agriculturii, alimentatiei, si ca si profit estimat, mult peste 3 miliarde de euro. Este un lucru impresionant, sunt oameni cu care trebuie sa discutam. Am invitat, de asemenea, din zona administratiei publice locale si centrale si vrem sa discutam. Ca universitate, venim pe zona aceasta de inovare, de cercetare si, cateodata, iata ca noi, ca dascali, avem de invatat din zona aceasta antreprenoriala, chiar daca ne definim si ne comparam cu o universitate antreprenoriala.
Este un eveniment important pentru regiunea noastra. Am avut ocazia sa particip la Bucuresti Food Summit, la Transilvania Food Summit si am considerat necesar ca si pentru regiunea noastra este important sa se intample acest lucru
Sunt foarte multi oameni maturi din punct de vedere al businessului. Eu consider ca pentru Romania problema aceasta a alimentului si a agriculturii este ultima reduta. In momentul in care pierdem si aceasta reduta, nu ne mai ramane decat sa ne predam, dar romanii se predau mai greu”, a declarat profesorul Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiintele Vietii din Timisoara.
Rectorul Cosmin Popescu s-a referit si la banii europeni atrasi de universitate, in acest domeniu, dar si la micii antreprenori care au reusit sa atraga astfel de fonduri.
„Suntem una dintre putinele universitati care a obtinut finantare europeana pentru un centru de transfer tehnologic. Acest lucru inseamna ca noi ne gandim la un produs, indiferent de ce natura este el, este de natura unui serviciu sau un produs in sine, prin procesul tehnologic. Practic, se face preluarea de catre mediul economic. Este o chestiune extraordinara, la noi se intampla. Incercam sa ne comportam ca o universitate antreprenoriala, plus ca sunt cateva centre pilot in zona lactatelor, panificatiei, procesarii de carne. Acum un alt proiect pe zona procesarii fructelor, a inceput, tot pe finantare europeana, o mica fabrica de sucuri, aici, aproape de universitate. Dar acestea sunt modele mici. Un alt model este pe fonduri norvegiene, o statie pilot de biogaz care poate reprezenta un model, deseurile organice din campus, camp si ferme merg acolo si rezulta energie verde care va inchide cercul intr-o sera. Este un alt model si as vrea sa vina comunele de pana la 10.000 de locuitori sa vada, nu este o chestie extraterestra, este ceva ce se poate face, din resturi produci energie”, a mai spus Cosmin Popescu.
Intrebat daca Romania s-ar putea confrunta cu o criza alimentara, rectorul Cosmin Popescu a explicat de ce tara noastra nu va avea aceasta problema si s-a referit la cresterea pretului la alimente.
„Din punctul meu de vedere, foarte obiectiv, cunoscand situatia, nu ar trebui sa vorbim, in Romania, de o criza alimentara. Ca se doreste inducerea unui sentiment de teama, pentru a creste pretul alimentului este una, dar in Romania, cu terenurile pe care le avem, cu potentialul pe care il avem, nu ar trebui sa vorbim de criza alimentara. Chestiunea este legata de modul in care organizam aceste terenuri, modul in care le lucram, nu ar trebui sa vorbim de criza alimentara in Romania. De criza energerica, da, pentru ca am avut imaturitatea sa externalizam acest serviciu si atunci nu mai decidem noi, dar de criza alimentara nu cred”, a precizat Cosmin Popescu.