TIMISOARA. Prima reactie a conducerii Colterm dupa ce a primit instiintarea ca i-a fost aplicata amenda de 14,5 milioane euro pentru ca nu a achizitionat toate certificatele de poluare aferente anului 2021.
Administratorul special Cristian Amza transmite ca amenda va fi contestata atat la Administratia Fondului de Mediu, cat si in instanta, asa cum s-a procedat si cu precedenta, de 21 de milioane de euro ce a fost aplicata anul trecut tot pentru ca nu au fost cumparate certificatele EAU aferente anului 2020.
„Ca urmare a Deciziei de impunere nr. 10/05.05.2022 privind aplicarea penalitatii prevazute in cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, emisa de catre Directia Generala de Administrare Fiscala/ Directia Evidenta și Colectare, Administratia Fondului pentru Mediu, prin care compania noastra a fost obligata la plata sumei de 71.862.921 lei, dorim sa va informam ca vom proceda la contestarea acesteia, pe caile legale existente.
Mai exact, in conformitate cu art. 268 și 270 din Legea nr. 270/2015 Cod Procedura Fiscala, vom formula contestatie la organul emitent. Totodata, concomitent cu acest demers, vom formula in instanta cerere de suspendare a executarii actului administrativ, pana la judecarea actiunii in anulare a respectivului document, in temeiul dispozitiilor art. 278 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscal, coroborat cu prevederile art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004„, a transmis miercuri Cristian Amza, administratorul special al Colterm, societate aflata in insolventa inca din octombrie anul trecut.
Cealalta contestatie in care pana acum administratia Fritz nu a obtinut castig de cauza se afla in acest moment la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
***
Va reamintim, Administratia Fondului de Mediu a transmis companiei de termoficare din Timisoara, Colterm, instiintarea legata de amenda in valoare de 14,5 milioane de euro pentru neachizitionarea, pana la data de 30 aprilie 2022, a certificatelor de poluare aferente anului 2021.
Amenda este in valoare de 71.862.221 lei si a fost transmisa prin Posta de catre Administratia Fondului de Mediu, aceasta ajungand miercuri dimineata la compania de termoficare.
Colterm a incasat sanctiunea pentru ca nu a cumparat cea mai mare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, 153.443 de certificate, aferente anului trecut, pe care era obligata sa le achizitioneze in integralitatea lor. Compania de termoficare a cumparat doar o parte dintre certificate, pentru 2 luni si 6 zile, (intre 25 octombrie si 31 decembrie 2021), perioada in care era deja in insolventa, respectiv 79.306 de certificate EUA.
Nici in urma cu un an, administratia Fritz nu a cumparat aceste certificate pentru anul anterior, iar atunci AFM a amendat Colterm cu 21 milioane de euro. Aceasta sanctiune a fost contestata in instanta, iar noua amenda, de 14,5 milioane euro va fi si ea contestata, dupa cum a anuntat deja primarul Dominic Fritz, care a subliniat in numeroase randuri ca nu e de datoria administratiei sale sa achizitioneze aceste certificate.
Cele doua amenzi se adauga unor datorii de peste 300 de milioane de lei la diferiti furnizori si ANAF.
Cu cateva zile inainte de termenul limita de 30 aprilie, administratorul judiciar a transmis Primariei Timisoara inca o adresa in care reafirma urgentarea cumpararii certificatelor de poluare aferente anului 2021, intrucat neachiztionarea lor va atrage o noua amenda din partea Administratia Fondului de Mediu, iar asta ar atrage dupa sine declansarea procedurii falimentului Colterm.
„Va reatragem atentia asupra consecintelor negative mentionate in adresa noastra anterioara, respectiv faptul ca neachizitionarea unui numar de 153.443 de certificate pana cel tarziu in data de 30 aprilie 2022 va duce la aplicarea de catre AFM (Autoritatea Fondului de Mediu) a unor contributii si penalitati de intarziere in cuantum excesiv de mare, printr-o decizie de impunere ce va constitui titlu executori, ceea ce va conduce la riscul iminent de declansare a procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA, al carei actionar unic este Municipiul Timisoara„, avertizeaza pentru ultima oara reprezentantii firmei de insolventa intr-o adresa transmisa Primariei Timisoara, marti, 26 aprilie.
„Avand in vedere toate aceste considerente, revenim la toate solicitarile transmise anterior, prin adresele nr. 175/05.04.2022 si nr. 8013/11.04.2022, sens in care va solicitam de URGENTA ca Mun. Timisoara, in calitate de actionar unic, sa achizitioneze in numele Colterm un numar de 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii de insolventa – 01.01.2021-25.10.2021„, transmit in finalul adresei reprezentantii consortiului ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L.
Pareri
Rusie Robu! Tu esti de vina :)).
Taxe stupide, chiar ucigașe, doar în UE. Certificate verzi, emisii de CO2 pe bursă. Capitalism feroce, sărmanii sunt jecmăniți.
P.S. Centralele nucleare au redevenit (declarate) verzi, după ce unele țări cretine le-au închis. Halal politică.
Gresala. Numai proștii au sarit sa închidă cât mai multe (vezi D, și acum F le râde in nas).
Noi vom monta centrale nucleare de mică putere (150 MW) chiar si in locuri nebănuite (dar anticipabile). Mai rămân problemele legate de combustibilul ars, apa de răcire (debit, poluare … ) sursa de combustibil nuclear … și inca cateva marunte!
Sper ca soluțiile vor fi viabile!
Acum sa fim sinceri cum adica sa cumperi certificate verzi ca sa iti functioneze termoficarea ? Pentru cine functioneaza termoficarea ? Pentru timisoreni si ei nu cred ca sunt de acord sa plateasca in plus la incalzire pentru nenorocitele alea de certificate verzi …….Fondul de mediu sa si le bage in dos si daca nu mai au spatiu sa le indese si la UE….