Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește, între 18 – 21 octombrie 2022, prima reuniune din România a E³UDRES², un consorțiu de 9 universități europene (St. Pölten University of Applied Sciences, Austria, Instituto Politécnico de Setúbal, Portugalia, Universitatea Politehnica Timișoara, România, Szent Istvan University Gödöllö, Ungaria, UC Leuven Limburg, Belgia, Vidzeme University of Applied Sciences, Letonia, Saxion University of Applied Sciences, Olanda, Fulda University of Applied Sciences, Germania și JAMK University of Applied Sciences, Finlanda) care promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediului rural din jurul acestora, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres.
Reuniunea de la Timișoara are două obiective majore. Pe de o parte, dezvoltarea de laboratoare virtuale – iLiving Labs – în care studenții lucrează în echipe internaționale și multidiscipliare pentru a oferi soluții la provocările regionale ale Europei. În cadrul reuniunii, au fost lansate 36 de astfel de laboartoare virtuale, echipele mixte de studenți și cadre didactice din universitățile partenere urmând să formuleze propuneri și soluții creative de dezvoltare regională inteligentă la provocări din viața reală, oferite de universități, instituții și companii. Laboratoarele sunt grupate pe trei categorii principale: Economie circulară; Inteligența artificială și interacțiunea umană; Bunăstare și îmbătrânire activă.
Cel de-al doilea obiectiv este reprezentat de organizarea la Timișoara a Forumului strategic E³UDRES², care va reuni rectorii și prorectorii universităților implicate în proiect, instituții, autorități locale, antreprenori, Comitetul Director al Universității Politehnica Timișoara, ce reunește reprezentanți ai celor mai importante companii din zonă, pentru a discuta direcțiile strategice pentru dezvoltarea viitoare a proiectului. Universitatea Politehnica Timișoara va prezenta prioritățile strategice ale instituției, dar și ale orașului, mai ales din perspectiva viitoarei Capitale Europene a Culturii, Timișoara 2023.
În cadrul deschiderii festive, care a avut loc în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul UPT, a adresat salutul de bun venit participanților la eveniment, după care a făcut o prezentare a orașului multicultural Timișoara, oraș al premierelor tehnice, un scurt istoric al Școlii Politehnice timișorene, ca primă universitate înființată zona de vest a țării, cu peste 100 de ani în urmă, a vieții academice din oraș, dar și ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara, cu cele 10 facultăți, contractele și proiectele de cercetare, buna cooperare cu mediul economic, facilitățile pe care le oferă campusul UPT, baza materială, susținerea acordată antreprenoriatului etc.
Tot în cadrul deschiderii, dr.ing. Diana Andone a prezentat proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara, îndemnându-i pe participanți să descopere orașul atât live, cât și prin aplicația de realitate augmentată, Radu Ticiu, reprezentant al mediului economic, a prezentat ecosistemul tehnologic și antreprenorial local, lect.dr.ing. Vlad Mihăescu a prezentat programul detaliat al reuniunii E³UDRES² de la Timișoara, iar prof.dr.ing. Viorel Ungureanu, directorul ICER, a prezentat laboratoarele și proiectele de cercetare ale institutului.
În continuare, programul reuniunii de la Timișoara va include vizite în laboratoarele de cercetare ale UPT, prezentarea unor industrii creative și a unor start-up-uri de succes, sesiuni de lucru pentru echipele mixte de studenți și cadre didactice, vizitarea unor companii, organizații de tineret, dar și obiective turistice.
Datorită orientării sale specifice, E³UDRES² s-a impus ca o alianță-model pentru alte instituții academice europene. Proiectul încurajează și susține talentele pentru a-și transforma ideile în afaceri, care sunt ancorate la nivel regional, dar conectate la nivel internațional. De asemenea, va crește atractivitatea orașelor mici și mijlocii precum și a regiunilor lor rurale pentru inovatori experimentați și companii care doresc să interacționeze cu ecosistemele regionale, recunoscând potențialul regiunilor inteligente și durabile în contextul provocărilor globale complexe.
În ultimele luni, comunitatea E³UDRES² și-a intensificat eforturile pentru a consolida și întări în continuare coeziunea și cooperarea partenerilor deja existenți în diverse domenii. Modul în care s-a realizat acest lucru s-a bazat în principal pe proiecte și evenimente comune, dintre care unele au folosit metode de învățare și predare complet noi, interactive, bazate pe conceptul de co-creare de cunoaștere și rezolvare de probleme practice prin metode inovative.
Demn de menționat este faptul că nici una dintre instituții nu este situată în capitala țării respective, pentru a aborda decalajul de inovare dintre zonele metropolitane și toate celelalte părți ale Europei (unde locuiește încă majoritatea populației).
Consorțiul E³UDRES² vizează să creeze un campus multiuniversitar european, ca sursă de inovații inteligente și durabile pentru orașele mici sau mijlocii și pentru zonele rurale din jurul acestora. În cadrul acestui Campus European distribuit se urmărește furnizarea de diplome europene comune (Joint European Degrees), prin utilizarea conceptului de micro-credențiale și a expertizei specifice fiecărui partener.