Multa lume acuza faptul ca dezvoltarea tehnologiei a condus la un regres al dezvoltarii intelectului uman. Acum au si un argument in plus: scrisul de mana va disparea din scoli.
In 45 de state din Statele Unite ale Americii, scrisul de mana va deveni, din 2014, materie opţionala in scoli, in timp ce caligrafia va fi inlocuita cu disciplina „Word”.
in Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat ca nu au mai scris nimic de mana de mai bine de 6 luni. In aceste conditii, ce se intampla daca nu vom mai invata sa scriem – intreaba publicatia franceza Le Point intr-un material pe aceasta tema.
Ce spun specialistii – care sunt avantajele si pericolele
„Cand ochiul citeste, creierul scrie de mana. Sa citesti inseamna sa scrii„, au explicat pentru Le Point doi cercetatori de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS). Potrivit acestora, atunci cand citesti, mai multe zone cerebrale simuleaza actul scrierii de mana. Impulsurile sunt insa diferite atunci cand avem de-a face cu scrierea la tastatura: oricare ar fi litera, gestul este acelasi – apasarea unui buton.
Scrisul de mana este si o forma de exprimare a emotiilor. Cercetatorii citati de Le Point sustin ca „prin scriitura de mana corpul se exprima, vedem daca scriitorul era suparat, fericit sau sub presiune. Cititorul isi poate imagina persoana si poate recunoaste in grafia sa in ce context emotional a scris”. Spre deosebire, scrisul la calculator iti aduce o imagine distanta.
Pareri
Vom ajunge sclavii tehnologiei. Din cate se pare lumea asta se apropie tot mai mult de „Matrix” „Wall-E” etc.
Si da, pe masura ce oamenii citesc facebook, cancan, si se uita la toate prostiile la tv, devin tot mai „nedestepti”…