Primaria Timisoara a alocat bani, dar nu stie ce vrea: parc de skate sau parc pentru sporturi extreme. Ce s-a decis la dezbaterea pentru skatepark!

TIMISOARA. Tinerii timisoreni l-au bagat in ceata pe primarul Nicolae Robu, care a inclus in bugetul pe anul 2013 aproape 150.000 de euro pentru realizarea unui parc de skate. La dezbaterea de miercuri insa, practicantii de sporturi extreme din Timisoara l-au informat pe primar ca nu ar fi neaparata nevoie de un parc de skate, ci de un parc pentru sporturi extreme, asa cum Timisoara a mai avut in trecut, in Parcul Central.

Aceasta cu toate ca primarul Nicolae Robu promisese ca va face cel mai tare parc de skate din tara in capitala Banatului, tot in Parcul Central, care sa se intinda pe 3.000 de metri patrati, si i-a chemat la dezbatere pe tinerii timisoreni amatori de sporturi extreme.

CITESTE SI: Primarul Timisoarei: Vrem sa facem cel mai tare skatepark din Romania! Pasionatii de sporturi extreme sunt chemati la dezbatere

Proiect lasat de izbeliste in sertarele primariei

Asa a aflat ca Timisoara are si o comunitate de bikeri, dar si o comunitate de skateri. Si mai sunt si cei care se dau cu rolele. Cativa dintre ei au fost la dezbaterea de miercuri, organizata in Sala de Consiliu a Primariei, si si-au spus doleantele. L-au cam incurcat pe primar, care era convins ca Timisoara va avea cel mai tare parc de skate din tara. Acesta exista deja! La Constanta, a spus un practicant al sportului. Tanarul a prezentat un proiect mai vechi de-al specialistilor din primarie, pentru un spatiu in zona Girocului, proiect lasat de izbeliste.

„Spatiul destinat era impartit in doua: unul pentru rolleri si pentru skateboarderi si altul dedicat bicicletelor si celor care practica dirt jump (n.r. pe rampe de pamant). Acelasi lucru s-ar putea realiza si aici, dar sa se creeze un fond de mentenanta, pentru ca echipamentele vechi nu au fost intretinute, de aceea s-au uzat. Acest proiect mai vechi viza si o serie de casute: o casuta cu un spatiu de prim-ajutor, alta pentru inchiriere de role si un mic magazin de unde poti sa iti cumperi ce ai nevoie. Ar acoperi necesitatile celor care se dau pe role, celor care se dau pe skate si celor care se dau pe biciclete. Ca sa se poata vorbi de cel mai tare skatepark din Romania este nevoie de o investitie foarte mare. Cel mai tare este in Constanta, unde s-a investit 1.200.000 de euro”, a spus tanarul, intrerupt de primar, care a tinut sa precizeze ca in buget au fost alocati 630.000 de lei pentru realizarea skateparkului. Diferenta este ca parcul din Constanta se intinde pe un teren de 6 ori mai mare decat terenul vizat in Timisoara si are spatii destinate pentru toate sporturile extreme, dar si pentru distractie si fitness.

Alti tineri au cerut rampe de pamant pentru a practica dirt jump, dar si o sursa de apa pentru a-si putea intretine traseele. Ar fi dispusi sa plateasca si abonamente, doar doar sa fie facut un skatepark pentru a putea practica sportul preferat. Momentan nu au unde, asa ca de multe ori pot fi vazuti prin parcuri sau pe strazi cu rolele, skate-urile sau cu bicicletele.

„Comunitatea de bikeri din Timisoara se imparte in partea de trial si partea de dirt jump. Cea de trial este mult mai statica, iar cea de dirt jump mai dinamica. Noi avem nevoie de o locatie si de o investitie din partea primariei: pamant, o sursa de apa pentru intretinerea traseelor si eventual o baraca in care sa tinem sculele cu care facem traseul. Problema este ca traseele se strica destul de des si trebuie reamenajate, cei mai buni oameni care sa faca asta sunt cei care practica, pentru ca ei stiu de ce este nevoie, ce se practica dincolo. S-ar putea sa avem loc toti in Parcul Central, doar in modul in care a functionat si pana acum: pentru skate, role si mountain bike. Ar fi varianta potrivita in cazul in care ar fi un singur teren la dispozitie. Din cauza parcului s-au rupt relatiile intre oameni si nu mai avem o evidenta cati suntem, observ cu placere ca sunt tot mai multi tineri care practica, mai ales BMX. Potential exista enorm. Inainte ne adunam acolo, aveam traseele bine delimitate. Acum nu mai avem unde sa practicam sporturile extreme. Noi, cei cu mountain bike-ul ne-am axat pe alte lucruri, pe downhill, coborare, dar cel mai aproape este Muntele Semenic unde se poate practica”, ne-a spus Ovidiu Coneac.

Alexandru Has este un practicant inrait de dirt jump si spune ca tinerii pasionati de sporturi extreme ar putea accepta si un compromis.

„De preferinta ar fi sa fim separati, dar suntem pregatiti sa acceptam si un compromis, mai ales in conditiile in care momentan nu avem niciun loc in care sa practicam sportul care ne place. Sunt avantaje si dezavantaje pentru Parcul Central. Avantaj important ar fi prezenta unui spital in apropiere, este Spitalul de Copii, este un loc central, iar dezavantaje ar fi locul mic si pozitia centrala poate ca afecteaza oarecum imaginea orasului pentru ca poate sa nu fie cel mai ordonat loc posibil”, a dezvaluit Alexandru.

Si skaterii sunt dispusi la un compromis si spun ca ar fi loc pentru toata lumea in Parcul Central, mai ales in conditiile in care foarte multi tineri care puteau castiga competitii importante internationale s-au lasat de sportul preferat pentru ca nu aveau unde sa-l practice.

„Trebuie luata atitudine cat mai repede, pentru ca am pierdut foarte mult timp, s-au pierdut foarte multi sportivi locali, acestia au pierdut sansa de a-si practica sportul preferat in continuare. Au mai fost in urma cu 5 ani competitii internationale, veneau rideri de peste tot, este un spatiu destul de bun„, ne-a spus Flavius Augustin.

Un alt tanar a propus sa fie realizat un skatepark in Baza sportiva Uszoda din Timisoara, aflata acum in paragina, dar a aflat ca aceasta se afla in patrimoniul Ministerului Educatiei.

Parc de sporturi extreme complex si parc indoor, intr-o hala de pe Circumvalatiunii

Reprezentantul unei firme care comercializeaza rampe metalice pentru astfel de parcuri a prezentat un proiect pentru un spatiu mai mare, amenajat atat pentru sporturi extreme, cat si pentru petrecerea timpului liber, cu rampe de beton, echipamente pentru fitness, teren de streetball si mese de tenis de masa.

De altfel, si omul de afaceri Emil Cristescu a prezentat conducerii primariei un proiect pentru amenajarea unui parc de skate indoor, in colaborare cu o firma din Cehia, intr-o hala de pe platforma Timco din Circumvalatiunii. Ar fi nevoie de o investitie de aproape 60.000 de euro, care ar putea fi facuta in parteneriat public-privat, cu implicarea financiara a Primariei Timisoara. Raspunsul primarului Nicolae Robu a fost ca „deocamdata nu avem fonduri pentru asta”, dar a urmarit cu interes prezentarea. Emil Cristescu a anuntat insa ca in caz de Primaria nu vrea sa se implice, investitia oricum ar putea fi facuta, din bani privati. In acest caz, practicantii de skateboarding ar fi nevoiti sa scoata bani din buzunar ca sa foloseasca skateparkul indoor.

Concluzia este una si buna! La sfarsitul lunii mai, specialistii din Primaria Timisoara vor decide daca se va amenaja un parc de skate sau un parc de sporturi extreme.

„Au fost idei interesante prezentate aici. S-a facut o prezentare a unei propuneri de skatepark, dar skatepark intr-un sens restrans al termenului, propunere care ar avea conexata si o arie pe care erau prevazute diverse alte obiecte pentru fitness in principal. Noi vom analiza sa vedem la cat ne vom intinde cu aceasta noua investitie, sa vedem daca ar fi mai potrivit sa facem in etape, intr-o anumita locatie, doar un skatepark, asa cum ne-am propus, si, in paralel cu alte locatii, sa dezvoltam si alte locuri pentru practicantii de sporturi extreme sau daca, dimpotriva, vom opta pentru o zona mai larga, o suprafata mai mare in care sa cumulam toate aceste componente pentru un mare parc de sporturi extreme”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Cert este ca pe bugetul de anul acesta a fost cuprinsa o investitie de 630.000 de lei – 500.000 pentru executie si 130.000 pentru proiectarea unui parc de skate „de nivel inalt, care sa fie acreditat si pentru competitii”. Edilul sef al Timisoarei este deschis sa faca si o rectificare de buget, daca se impune.

„Daca in final, dupa ce vom face o analiza, vom ajunge la concluzia ca e mai potrivit sa realizam un mare parc pentru sporturi extreme, atunci desigur ca trebuie regandit bugetul si esalonat multianual, pentru ca nu va fi cu putinta sa facem un astfel de parc complex anul acesta. Decizia o luam in circa o luna, termenul de realizare depinde de aceasta decizie. Daca facem un skatepark in sensul restrans al termenului, atunci desigur ca se poate realiza mai repede, pentru ca se folosesc elemente prefabricate, daca vom face un parc de sporturi extreme mai complex, in mod inevitabil si executia va fi una de durata mai mare. Daca mergem pe o varianta mai simpla, anul acesta se poate realiza”, a concluzionat Robu.

Pentru un parc mai complex, dedicat practicantilor de sporturi extreme, s-ar putea avea in vedere si un alt teren, in Calea Buziasului.

Cert este ca orice s-ar decide, practicantii de sporturi extreme au cerut un singur lucru: daca se folosesc rampe de beton, sa fie beton de calitate, pentru ca in caz contrar vor fi distruse dupa prima iarna.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.