Primaria Timisoara a cumparat studii istorice pentru viitoarea parcare de la Bega, dar si pentru cea dintre blocurile de la gara pentru care avem, deocamdata, doar ‘conceptul’

TIMISOARA. De cativa ani administratia Fritz a anuntat ca are in plan sa ridice o parcare supraetajata in spatele magazinului Bega, respectiv o alta in spatele unor blocuri din vecinatatea Garii de Nord.

CITESTE SI: N-a putut fi salvat. Un pod de 85 de ani din Timis va fi demolat, iar in loc se va ridica unul nou. Se cauta constructor

Cat priveste prima parcare, cea din centrul Timisoarei, in luna aprilie, primaria, prin Timpark, anunta ca a decis castigatorul licitatiei pentru documentatie si proiectare, de 128.000 de euro. Este vorba despre asocierea Norma Arhitectura si Urbanism cu Top Proiect, care are la dispozitie 1 an si 4 luni sa realizeze studiile.

In ceea ce priveste cea de-a doua parcare, dintre blocurile de la gara, ea are deja „conceptul de arhitectura”. Adica, Arcadia AEN Architecture & PM SRL se ocupa de Studiul de Fezabilitate cu 40.000 de euro si a dezvaluit in aprilie primele desene. Potrivit documentatiei, viitoarea parcare ar urma sa aiba demisol, doua etaje si terasa circulabila, 197 de locuri de parcare, zone de incarcare a vehiculelor electrice si rastele de biciclete. Ar urma sa fie construita in spatele blocurilor de pe Dragalina si Titulescu, unde in prezent sunt mai multe garaje.

Acum, pentru cele doua proiecte de parcari, administratia Fritz a cumparat, cu aproape 8000 de euro, studii istorice zonale.

Acestea urmaresc „evidențierea rolului de catalizator al zonelor respective pentru dezvoltarea urbană… protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, a zonelor arheologice și a ansamblurilor arhitecturale și urbanistice deosebite, precum și a contextului și caracteristicilor care conturează semnificația lor istorică„, se arata in caietul de sarcini al licitatiei cu incredintare directa.

De studiile istorice zonale se va ocupa biroul individual de arhitectura al profesorului Maja Baldea, specialist in astfel de documentatii, din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

Arhitecta are la dispozitie 40 de zile pentru a intocmi studiul pentru parcarea de la Bega si 90 de zile pentru cea dintre blocurile de la gara.

Odata ce se vor incheia toate documentatiile, cel mai probabil anul viitor, ar putea fi lansate si licitatiile pentru gasirea unor constructori care sa construiasca parcarile planuite de Primaria Timisoara. Administratia locala nu a reusit in ultimii 30 de ani sa ridice nicio parcare de capacitate mare la Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bani sifonati la firmele de partid USR ? USR era impotriva masinilor, de ce fac parcari? Nu incurajeaza un trafic auto mai mare ? USR, de ce ai mintit cu transportul eco ? De ce trebuie sa cheltuiti bani de la buget ca sa aflam ca nu se poate face nimic ?

    • Pentru ca cretinii i-au validat pe data de 9 iunie 2024.

      Bine fac usristii ! Sa deplapideze totul, daca cretinii se extazeaza la un „demolat” de gard alturi de o cioara.

  2. 🤡😁🤡😁🤡😁🤡😁🤡
    Revolutia bunei guvernari!
    🤡😁🤡😁🤡😁🤡😁🤡
    Inainte, nu inapoi!
    🤡😁🤡😁🤡😁🤡😁🤡
    Va dam placute suedeze pe banii vostri
    🤡😁🤡😁🤡😁🤡😁🤡

  3. Băi gunoaielor faceți in spatele primăriei o parcare supraetajată pe schelet metalic lipită de primărie să aibă funcționarii și cei care au treabă in primărie unde să parcheze!

    • Acolo chiar s-ar putea face, dar nu o sa faca niciodata ! Stii de ce ? Pentru ca nu se pot arunca banii pe studii istorice, uite d-aia. Nu mai bine arunca o tona de bani la firmele USR si peste 4 ani tot la faza de proiect o sa fie ? E muuuuuuuult mai bine !

    • Lasa carura acasa si muta-ti hoitul cu un Taxiu, mijloc de transport in comun sau pe jos. Trebuie sa traiasca si altii.

  4. Si cat de adanc in istorie merg studiile alea?

  5. mu13 mamei lui intre bare, care l-a fatat prost ca noaptea!

  6. Ca să faci o parcare în curtea unui bloc construit în timpul comunismului trebuie să plătești un studiu legat de istoricul zonei. Probabil că astea sunt normativele stabilite de administrația Fritz pentru a da de lucru firmelor prietenoase de consultanță. Pe de altă parte prin modificările din PUG se pot face blocuri în zone de case fără a se respecta cei 40% spațiu neconstruit.

  7. Ce glumă proastă e tot ce se întâmplă cu subdezvoltarea orașului de către administrația locală.
    Bugete fictive prezentate la început de an, o grămadă din proiectele alea nici nu sunt începute (cu toate că sunt prevăzuți bani pentru fazele de execuție).
    Trec anii și nu ajungem să ne bucurăm de normalitate.

    Dacă vrei să fi pieton, mergi pe trotuare sparte, dacă vrei să mergi cu mașina, sunt drumurile tot mai rele, dacă vrei cu bicicleta, vezi că mare parte din rețea e fragmentată sau deja deteriorată de când s-au făcut prima dată.

    Zone necosmetizate și lăsate așa de când au fost prima dată ridicate…si problema e că totul merge greu sau nu se face…

  8. VOR RAMANE CU PLANU🤣🤣