Primaria Timisoara are 2000 de locuinte in domeniul privat. Poti primi una cu chirie? 6000 de oameni asteapta, pe liste, de ani buni o casa de la Primarie


TIMISOARA. Mii de oameni asteapta un semn de la Primaria Timisoarei si tot adauga documente la dosarele depuse in urma cu ani buni la primarie, in speranta ca vor primi in cele din urma o locuinta. Sperantele sunt infime insa, in conditiile in care in patrimoniul municipalitatii se afla doar 1.865 de locuinte, din care doar putin peste 150 sunt destinate cazurilor sociale.

Povestile unora sunt strigatoare la cer. Desi merita sa primeasca un acoperis deasupra capului si s-au zbatut din greu pentru asta, nu primesc decat sperante, acestea fiind insuficiente pentru a-si duce traiul de pe o zi pe alta. Nici tinerii in varsta de pana la 35 de ani care lucreaza in Timisoara si au dreptul de a primi o locuinta in oras, nu au avut prea mult noroc. Multi acuza ca celebrele apartamente ANL s-au dat pe pile, nu pe dosarele depuse, asa ca nici macar nu mai spera sa primeasca de la primarie un loc pe care sa-l denumeasca ”acasa”. in paginile 2-3 facem o trecere in revista a locuintelor din domeniul privat al Primariei Timisoara si incercam sa va spunem si povestea celor care s-au inscris pe liste pentru o locuinta, fie ea sociala, fie destinata tinerilor!

Primaria Timisoara are 2.000 de locuinte in domeniul   privat
Tinerii casatoriti, persoanele nevoiase, tinerii din institutii de ocrotire sociala si pensionarii pot primi locuinte de la primarie

Primaria Timisoara are in patrimoniu 1.865 de locuinte, pe care le inchiriaza persoanelor care au dreptul, legal, sa primeasca un acoperis deasupra capului. Au intaietate tinerii casatoriti care nu au implinit inca 35 de ani, cazurile sociale, tinerii din institutiile de ocrotire sociala, pensionarii si evacuatii din imobilele redobandite de proprietari, precum si revolutionarii. Mii de oameni s-au inscris pe liste de-a lungul anilor. Putini au avut insa noroc sa primeasca o casa.

In 10 ani de cand astept o locuinta sociala, cererea mea de la Primaria Timisoara a cazut de pe locul 479 pe locul 1.300!”. Una dintre persoanele cu vechime in randul solicitantilor de locuinte sociale, cu o cerere depusa din anul 2003, este si campiona europeana la paracanoe, Mihaela Lulea.

In anul 2001 am fost evacuata din locuinta in care stateam cu mama mea, pe strada Stefan cel Mare. Eram chiriase intr-un apartament inchiriat de la Primarie. A fost prima casa din Timisoara revendicata de fostii proprietari, care au castigat in instanta procesul cu primaria. In mod normal, primaria avea obligatia sa ne puna la dispozitie o alta locuinta, din categoria celor avute la dispozitie pentru familiile evacuate. Nu s-a intamplat asa, motiv pentru care ne-am mutat in gazda. In 2003 mi-am depus o cerere pentru primirea unei locuinte sociale, iar la un moment dat, cand am ajuns pe locul 479, am inceput sa am sperante. Insa, paradoxal, in loc sa urc in acest clasament al cererilor de locuinta, o data cu trecerea timpului, eu am tot evoluat catre coada listei, pentru ca in 2009 sa ajung pe locul 1.037, iar in 2012 pe 1.300 si ceva. Ultima data cand m-am interesat de soarta dosarului, mi s-a spus ca nu mai pot sa bag din nou cererea, pentru ca-s prea jos in tabel si nu mai sunt atatea locuinte care pot fi repartizate. In aceste conditii, dupa castigarea medaliilor la Campionatul European, aur, si bronz la Campionatul Mondial, am incercat sa merg in audienta la domnul primar Nicolae Robu. Doamna care nota in registrul de audiente m-a intrebat cu ce problema vreau sa merg la primar, i-am spus ca e vorba despre indemnizatie si lamurirea unei probleme locative. De 12 ani stau cu mama in chirie, dupa ce am fost evacuate de fostii proprietari dintr-o locuinta inchiriata de la Primarie. Mi-a spus ca sunt 60 de persoane pe lista in fata mea si ca, de fapt, aceste probleme nici nu se pot rezolva cu primarul”, povesteste campioana europeana la para-canoe, care nu s-a dat batuta si a asteptat momentul prielnic pentru a-l aborda pe Nicolae Robu.

CITESTE SI: Campioana europeana la para-canoe nu reuseste ‘performanta’ de a prinde o audienta la primarul Nicolae Robu. Mihaela Lulea a luat aur la Europene si bronz la Mondialele pentru persoane cu handicap

De Ziua Timisoarei, au fost recompensati cu diplome si bani mai multi sportivi, printre care si eu. Am stat o ora si jumatate pana am fost premiata eu, apoi inca vreo doua ore pana s-a terminat ceremonia din Piata Unirii si am reusit sa-l abordez pe domnul primar. I-am spus ca am incercat sa ajung in audienta la domnia sa si nu am reusit. Mi-a spus ca are o agenda foarte plina, ca sunt cazuri sociale mult mai importante decat al meu si ca, daca am un dosar pentru locuinta depus din 2003 sa astept pentru ca, pana la urma, voi primi ceva. Inainte de a pleca, mi-a spus ca nu ma poate ajuta cu nimic si sa-mi astept randul”, spune Mihaela. Spre disperarea sa, la blocurile ANL nu i s-a acceptat dosarul sub motivatia ca, fiind sportiv de performanta, nu are un venit stabil care sa-i permita plata chiriei. O motivatie artificiala, cata vreme chiria la blocurile ANL este de nici 100 de lei. [CODUL SAPTAMANII 12-18 NOIEMBRIE: 974]

In aceeasi situatie este si Mihai Dragomir, un tanar de 27 de ani. „Mi-am depus in noiembrie sau decembrie 2009 dosarul pentru a primi o locuinta ANL de la primarie. A trecut atata timp si nimic. Am sunat la numarul de telefon ce mi l-au lasat, sa ma interesez care e starea dosarului meu si mi-au spus ca nu s-a construit nicio locuinta si ca nu s-a eliberat niciun loc, asa ca trebuie sa mai astept”, ne-a spus Mihai Dragomir, unul dintre timisorenii care vor sa locuiasca intr-un apartament ANL.
El a tinut sa precizeze ca, in cei trei ani de cand si-a depus dosarul ANL, nu a fost anuntat nici macar o singura data ca este nevoie sa aduca acte noi la care sa completeze dosarul.
Stiu ca in ANL-uri platesti chirie mica, tocmai ca sa ai timp sa aduni niste bani cu care, fie cumperi apartamentul in care stai, fie iti cumperi locuinta ta, din oras. Dar ai un avans adunat in cativa ani care iti mai da putina libertate de miscare. Nici nu prea mai visez sa mai prind un ANL pana la 35 de ani”, a adaugat acesta.

Doar 164 de locuinte sociale

Timisorenii nevoiasi care au tot dreptul sa primeasca o locuinta de la administratia locala nu mai au locuri decat pe liste. Timisoara are doar 164 de locuinte sociale, impartite in cinci camine in zona Polona si un bloc pe strada Divizia 9 Cavelerie. Cei care au fost norocosi si au prins cate o camera sau doua in acestea platesc chirii modice – de la 18 lei pana la 230 de lei –, stabilite prin lege, pentru ca veniturile abia le ajung sa traiasca de pe o zi pe alta. De exemplu, intr-o luna, Primaria incaseaza putin peste 5.000 de lei din chiriile pe aceste locuinte sociale. Pe listele Primariei Timisoara sunt 2.683 de persoane cazuri sociale care merita un apartament de la stat. Sperantele lor s-au dus demult, desi an de an isi completeaza dosarele cu tot felul de documente cerute de administratia locala.

Primaria mai are si 280 de apartamente ANL pe strada Ioachim Miloia, date deja de ani buni in folosinta. Anul trecut a aparut si legea prin care acestea le pot cumpara, daca au locuit deja cinci ani in ele, insa preturile sunt uriase, asa ca nu multi se incumeta sa le cumpere. Potrivit sefului Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara, doar pentru noua apartamente s-au intocmit contractele de vanzare-cumparare. Agentia Nationala de Locuinte nu mai are planuri sa construiasca alte blocuri, cel putin pana nu se vand cele deja ridicate.

Restul, pana la 1.865 de locuinte, sunt impartite prin diverse blocuri din oras. Este vorba despre apartamente care au fost proprietatea statului si care n-au fost cumparate de proprietari dupa 1990 si au ramas in patrimoniul Primariei Timisoara. Sunt asadar locuinte in imobile de pe strada 3 August, pe strada Tineretii, pe bulevardul 16 Decembrie sau pe strada 1 Decembrie 1918.

Ghetouri sau locuinte sociale de doua milioane de euro

In primavara anului 2013, in Timisoara s-ar putea sa avem noi locuinte sociale, daca bugetul local permite achizitionarea de containere pentru timisorenii nevoiasi. Vorbim despre acele constructii metalice care ar putea transforma anumite zone din orasul nostru in ghetouri.
Pentru planurile responsabililor din Primaria Timisoara ne-ar trebui 2 milioane de euro ca sa avem primele 200 de apartamente in containere.

Practic sunt cladiri de tip bloc realizate pe structura metalica usoara din elemente prefabricate. Pot merge pe parter, plus pana la doua etaje. Fata de blocurile normale, casa scarii este pe exterior. Studiile de fezabilitate vor fi gata pana la sfarsitul anului, probabil licitatia va fi gata prin ianuarie sau februarie, dupa care vom incepe sa construim. Nu avem inca bugetul pentru anul viitor sa stim cati bani ne permitem sa alocam. Ne dorim macar 200 de apartamente, in mai multe zone ale orasului, pentru ca nu vrem sa cream un soi de ghetou. Ele vor fi impartite pe terenuri de mai mici dimensiuni ale Primariei. Metrul patrat pe piata la o astfel de constructie este intre 250 si 300 de euro maxim, ceea ce ar insemna ca pentru 200 de apartamente ar veni in jur de 7 – 8.000 de metri patrati”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

AUTORI: Roxana Deaconescu, Gheorghe Ilas

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. AR TREBUI VERIFICATI LA SINGE CEI CARE STAU IN ACESTE LOCUINTE SOCIALE. MAI ALES IN CELE ANL DE PE STRADA MURES. UITATI-VA CE MASINI SINT PARCATE IN FATA BLOCURILOR ANL. OARE ACESTE PERSOANE SA FIE NEVOIASE CUMVA ? NU CRED. AM IMPRESIA CA MULTE DIN ACESTE LOCUINTE SINT SUBINCHIRIATE. CEI DE LA PRIMARIE NU SE AUTOSESIZEAZA ?

  2. PALMIERII DIN CENTRU NU FOLOSESC OAMENILOR CARE ASTEAPTA UN ACOPERIS

  3. eu sunt un caz social nou, dar cred, ca nici nu merita sa-mi pun speranta in a primi si eu o locuinta pentru mine si fetita mea

  4. Ma r interesa o locuinta tip ANL dar nu ma incadrez la vârsta