Primaria Timisoara cere restituirea unei vile ajunsa ilegal in mainile clanului Carpaci, pentru recuperarea careia au inceput demersurile acum 9 ani

TIMISOARA. La 9 ani de cand fosta administratie a Timisoarei cerea revizuirea unui proces privind retrocedarea cladirilor in care a functionat gradinita de pe strada Mihai Viteazu nr. 17, incepe o noua actiune in instanta.

Este vorba despre unul dintre celebrele dosare de retrocedare, prin care s-a incercat readucerea in patrimoniul Timisoarei a unor cladiri ajunse in proprietatea clanului de romi Carpaci. Dupa 1989, Claudiu Carpaci, un membru al familiei de romi, a obtinut una dintre cele doua cladiri de pe Mihai Viteazu 17, corpul B, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La acea vreme, desi familia Carpaci castigase in instanta doar corpul B de cladire, la momentul la care a intrat in proprietate, in 2004, a primit si corpul A, iar gradinita care functionase pana atunci in respectivul spatiu a fost evacuata.

In anul 2013, cinci angajati ai Primariei Timisoara care faceau parte din Comisia de Restituire a imobilului, erau suspectati ca ar fi dat clanului Carpaci intreaga proprietate, adica mai mult decat obliga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Printre suspecti se numara fostul sef al Directiei de Patrimoniu din Primaria Timisoara, Nicusor Miut, fostul sef al Serviciului Administratie Spatii Terenuri Monica Rudneanu si fostul sef al Serviciului Locuinte Otilia Sarca si inca 2 inspectori.

Imediat dupa acest moment, fostul viceprimar PSD al Timisoarei, Traian Stoia, a cerut redeschiderea dosarului acestui caz de restituire.

Proprietatea fusese nationalizata in anii ’50. Dupa Revolutie, un barbat a cerut retrocedarea pr0prietatii, in baza copiei unui contract de vanzare-cumparare din acea perioada, care pretindea ca a achizitionat vila de la o mostenitoare emigrata. In anul 2013, in urma unei autosesizari, IPJ Timis a deschis un dosar de cercetare a suspiciunilor de fals in actele cu care a fost dobandita proprietatea, iar, 9 ani mai tarziu, la inceputul lui 2022, Curtea de Apel Timisoara a confirmat falsul in acte. In consecinta, desi dupa anul 2002 cladirea a fost vanduta si revanduta de mai multe ori catre membri ai clanului Carpaci, judecatorii au decis ca niciunul dintre cumparatori nu a fost de buna-credinta.

Desi cu sentinta definitiva de luni bune, primarul Dominic Fritz anunta ca astazi (marti, n.r.) municipalitatea a deschis un nou proces pentru pentru punerea efectiva a primariei in posesia celor doua cladiri de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 17.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. discriminare !!! scoate pesedisti din casele lor

  2. 0 zis Carpaci ca va da poola la supt tovarasului primar si intregului lui sobor de advocati care apropo pierd proces dupa proces