TIMISOARA. Cainii comunitari au devenit o adevarata problema in Timisoara ultimilor ani. Cel putin pe strazile laturalnice si in zonele de blocuri, cainii fara adapost si-au gasit un lacas unde-si duc viata de zi cu zi. Mananca resturile aruncate de oameni, se imperecheaza in voie si, de cele mai multe ori, doar un singur latrat baga in sperieti o strada intreaga. Oficial, pe strazile din Timisoara traiesc in jur de 10.000 de patrupede fara stapan. Numarul lor ar putea fi mult mai mare, daca ne gandim ca acestia, de multe ori, migreaza din zonele rezidentiale din afara orasului, cum ar fi Dumbravita, Giroc sau Ghiroda.
In fiecare luna Primaria Timisoara cheltuie in jur de 20.000 de euro pentru sterilizarea, deparazitarea si hrana cainilor fara stapan din oras. Potrivit sefilor de la adapostul de caini de la Danyflor, banii alocati de municipalitate nu sunt suficienti, asta si pentru ca, zi de zi, patrupedele se inmultesc. „In momentul de fata noi adapostim 207 capete. Am mai avea loc de maximum 30-40 de caini, insa asta este in functie de talia animalelor. Dar cum in ultima perioada gasim caini tot mai mari, nu putem adaposti mai mult de 250 de capete. Eu cred ca ar mai fi nevoie de cel putin 500 de locuri pentru ca in Timisoara sa fie eradicat acest fenomen”, spune administratorul adapostului de animale din Calea Sagului, Ionel Puscas.
Solutia vazuta de cel care se ocupa de destinele acestor animale ar fi eutanasierea, care prin lege este interzisa in Romania. In viziunea lui Puscas aceasta eutanasiere ar trebui facuta… cu cap. „Eutanasierea ar trebui aplicata pentru cainii agresivi si pentru cei batrani. Tot ce este tineret frumos ar trebui sterilizat, microcipat, asa cum se intampla acum, dat spre adoptie sau pus in libertate”, mai spune acesta.
Daca un caine este foarte bolnav, acestuia trebuie sa i se faca analizele, urmand a fi trimise la Directia Sanitar-Veterinara, care decide daca animalul poate fi eutanasiat sau nu.
De partea cealalta, asociatiile care lupta pentru drepturile animalelor sustin ca eutanasierea animalelor nu este solutia viabila. Ba mai mult, implica costuri mult mai mari. “Singurul program care a dat rezultate oriunde in lume si care, datorita eficientei si modului civilizat de derulare, “imbraca” forma legislativa in multe state, este sterilizarea, identificarea, inregistrarea si returnarea animalelor cu si fara stapan. Daca alegeti eutanasierea inseamna ca alegeti mentinerea in strada a aceleasi situatii si cheltuirea banilor publici pentru deservirea unor grupuri de interese”, se arata intr-o petitie initiata de Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor la care sunt afiliate toate asociatiile de protectie a animalelor din Timisoara.
Amenzi usturatoare care nu se aplica
Legal, un cetatean care-si abandoneaza cainii risca o amenda intre 100 si 500 de lei. Asta doar teoretic, pentru ca, practic, este greu sa-i prinzi si sa-i amendezi pe cei care fac acest lucru. „La adapostul de la Danyflor sunt caini de rasa, deci clar cineva i-a abandonat pe strada. In schimb e greu de dovedit ca l-a abandonat, pentru ca daca mergi sa-l amendezi pe proprietar vine cu zeci de scuze de genul: eu l-am dat unui prieten, nu stiu ce a avut de gand sa faca cu el, sau iti spun pur si simplu ca acei caini au fugit de acasa”, spune Adrian Bere, Seful Serviciului de Protectie a Mediului din cadrul Primariei Timisoara.
Cum scapi de cainii comunitari din fata blocului?
In momentul de fata daca aveti probleme cu cainii comunitari trebuie sa stiti ca puteti sa-i reclamati la dispeceratul Danyflor, 0256/395051, in scris la camera 12 de la Primaria Timisoara sau la Call Center-ul Primariei 969. Hingherii se vor deplasa, vor ridica maxim 5 caini, ii vor duce la sediul Danyflor, aici urmand a fi deparazitati, vaccinati, sterilizati, dati spre adoptie sau retrimisi pe strada.
Pareri
Are Opinia Timisoarei un sondaj (?) de opinie sau intrebare publica despre cainii vagabonzi. Insa variantele de raspuns sunt tendentios formulate. Eu de exemplu consider ca acesti caini trebuie sterilizati si dati spre adoptie unor persoane fizice sau juridice. Asta inteleg eu prin implicarea autoritatilor pentru rezolvarea acestei probleme comunitare. Nu vad de ce trebuie cainii eliberati pe strazi odata ce ei au fost prinsi si sterilizati. Dar probabil ca sunt alti oameni mai inteligenti decat mine care au gasit aceasta rezolvare. Incalcite sunt caile Domnului.
La Danyflor cainii mor de foame sau de mana angajatilor! RUSINE!!!!! banii aia se duc in buzunarele lor, nu pe caini!
Danylor e doar o afacere cu animale fictive. Iau bani gramada pentru nimic ca orice alta firma parazit de pe langa primaria Timisoara.