Primaria Timisoara concesioneaza un teren public unor americani, care se pregatesc sa ridice un bloc de 6 etaje intr-o zona de case. Pentru autorizatie, trebuie sa-si dea singuri acordul

TIMISOARA. In plina campanie de identificare si blocare a proiectelor imobiliare care prevad construirea de cladiri inalte in zone de case, Primaria Timisoara se pregateste sa concesioneze aproape 450 de metri patrati de teren din domeniul public unei companii multinationale care intentioneaza sa ridice un bloc cu sase etaje intr-unul dintre vechile cartiere de case ale orasului.

Mai mult, acest proiect imobiliar, care sfidează dreptul la propietate al detinatorilor de case din zona Mircea cel Batran, a fost acoperit legal prin emiterea Hotararii Nr. 76/24.02.2009, prin care Consiliul Local Timisoara a dat, practic, unda verde pentru  PUZ-ul „Locuinte colective si servicii” din strada Mircea cel Batran nr. 32-34.

Se stabilesc conditiile de construire: regim de inaltime maxim P+3E+2Er, sub rezerva dotarii in mod obligatoriu a cladirii cu lift, acces auto, realizarea locurilor de parcare exclusiv pe parcela detinuta de beneficiari, locurile de parcare pe domeniul public se vor amenaja cu respectarea HCL nr. 18/2000”, se mentioneaza in controversatul HCL 76, care mai cuprinde o prevedere care i-ar face invidiosi si pe cei mai temuti sofisti din Grecia antica.

Strigator la cer! Pentru autorizatia de construire a blocului dintre case, americanii isi pot da singuri acordul portita din hotararea de consiliu local.

Obtinerea Autorizatiei de Construire este conditionata de edificarea constructiilor doar pe terenuri proprietate privata a beneficiarilor, cu acordul dat in forma autentica al proprietarilor terenurilor pe care se intentioneaza a se construi”, este sofismul strecurat in aceasta hotarare de Consiliu Local, care, practic, il obliga pe constructor sa-si ceara doar propriul acord pentru a putea incepe lucrarea. Nici vorba de acordul obligatoriu al vecinilor, tot in forma autentica, fara de care, legal, nu poate fi demarat nici un proiect imobiliar in Romania.

Sunt proprietarul tabular al imobilului de pe strada Mircea cel Batran nr. 30A, langa care urmeaza sa se ridice acest bloc de locuinte si servicii. Cand am aflat ca, la nici patru metri de casa mea urmeaza sa se ridice un zid inalt de 30-40 de metri, care mi-ar obtura lumina soarelui pe toata durata zilei, am solicitat Primariei Timisoara sa nu autorizeze o astfel de constructie, pentru ca va afecta toata zona de case, iar administratia locala se va trezi cu o gramada de procese in instanta. Imediat dupa ce am inceput sa ma agit in legatura cu constructia blocului, am fost contactat de antreprenori, o companie multinationala cu sediul in SUA – care doreste sa-si construiasca un sediu cu locuinte si la Timisoara – care mi-au oferit o anumita suma de bani in compensatie si m-au invitat la notar pentru a semna acordul. Am refuzat si, din acest motiv, am fost dat in judecata pentru a fi obligat sa semnez. Nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca, dupa cum vedeti, constructia inca nu a demarat, iar autorizatia este expirata de trei ani”, ne-a declarat unul dintre vecinii viitoarei constructii, Cosmin Lucian Tarle-Muntan.

De altfel, intr-o adresa depusa la Primarie, proprietarul casei care ar fi umbrita definitiv de viitoarea constructie – „nici n-as putea s-o mai vand!”, dupa temerile titularului – atrage atentia ca autorizarea constructiei s-a facut cu incalcarea mai multor legi locale si organice.

Edificarea constructiei propuse de catre societate ar afecta intr-un mod grav dreptul meu de proprietate, incalcand prevederile Codului Civil, ale Regulamentului de urbanism a Municipiului Timisoara, a Ordinului Sanatatii nr. 536/1997 privind aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, precum si a Hotararii nr. 525/27.06.1996 privind aprobarea Regulamentului General de Urbanism. Ridicarea unei astfel de constructii, precum si amplasarea acesteia in modalitatea propusa de SC Global Communications SRL ar aduce grave atingeri modului de viata atat al meu personal, cat si al familiei mele, prin producerea de zgomot, vibratii, mirosuri, fum, praf, totodata blocand iluminatul natural al proprietatii mele”, precizeaza Cosmin Lucian Tarle-Muntan in adresa trimisa Primariei, solicitand respingerea cererii de emitere a autorizatiei de constructie.

Drept raspuns la acest semnal de alarma tras de un platitor de taxe si impozite a Timisoarei, in data de 30.06.2009, inspectorul Margareta Georgiades constata, fara nici un stres citadin, ca sunt indeplinite toate conditiile de legalitate pentru ridicarea blocului de pe strada Mircea cel Batran nr. 32 – 34 si, prin urmare, in data de 14.07.2009, se elibereaza autorizatia de constructie nr. 1370. Autorizatie care, intre timp, a fost prelungita cu inca doi ani in data de 11.07.2011.

Daca, la vremea respectiva, HCL Nr. 76/24.02.2009 a scapat de vigilenta juristilor de la Prefectura Timis, care ar fi putut sa o conteste la instanta Contencios-Administrativ, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu specialistii locali in imobiliare.

Acest pasaj, invocat de dumneavoastra, este un exemplu tipic de subterfugiu procedural, strecurat voluntar intr-o hotarare de Consiliu Local, care-i permite constructorului sa inceapa lucrarea fara a mai fi purtat pe drumuri pentru diferite autorizatii si acorduri. Cu siguranta, pe beneficiarul unui asemenea HCL il iubeste cineva acolo, sus, in Primaria Timisoara”, ne-a declarat patroana unei agentii imobiliare din oras, care ne-a solicitat sa-i protejam identitatea pentru a nu fi pusa la index in palatul de putere local.

Daca opinia beneficiarului viitoarei constructii, Centrul de limbi straine „Global Communications”, ne-a fost imposibil sa o aflam din cauza ca nu am identificat reprezentantul local al acestei multinationale cu sediul in Statele Unite, in schimb am reusit sa obtinem un punct de vedere din partea unui reprezentant al Consiliului Local Timisoara.

Stiu despre ce este vorba, au fost mai multe dezbateri publice pe acest subiect, beneficiarii constructiei au solicitat mai multe etaje pentru a-si scoate banii investiti, noi am refuzat, iar problema a ramas in coada de peste. Ceea ce pot sa va spun cu certitudine e ca acel PUZ nu mai este valabil, nici autorizatia de constructie, asa ca este greu de spus daca acolo se va mai construi ceva. La un moment dat, am aflat ca firma care trebuia sa construiasca a intrat in insolventa, a intentionat sa vanda terenul, nu stiu daca a reusit sau nu! Oricum, intre timp, din 2009, legislatia s-a modificat, exista un HG draconic de pe vremea Elenei Udrea care face, practic, imposibila amplasarea de blocuri in zone de case. Mai mult, acel PUZ, fiind expirat, nu a mai fost introdus in noul PUG al orasului, iar in aceste conditii, daca nu se renunta la proiect, dezvoltatorul imobiliar trebuie sa parcurga, din nou, toate etapele unei eventuale autorizari. Iar acordul vecinilor este esential…”, ne-a declarat consilierul local Radu Toanca, fost membru, in legislatura trecuta, in Comisia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Patrimoniu a Consiliului Local Timisoara.

Sa mai spunem ca, in conformitatea cu Autorizatia de construire nr. 1370/11.07.2011, blocul de locuinte colective si servicii de pe strada Mircea cel Batran nr. 32 – 34, plus constructiile anexe si 23 de locuri de parcare, ar urma sa se ridice pe o suprafata desfasurata de 1623,63 metri patrati, din care aproape un sfert, respectiv 423 de metri patrati, apartin domeniului public al orasului. Valoarea lucrarii, dupa cum apare specificat in document, este de doar 1.205.230 de lei, pentru care s-a platit o taxa la bugetul local de 6.420,36 de lei.

Cu alte cuvinte, fiind o perioada de criza economica, americanii vor ridica ditamai blocul de sase etaje si locurile de parcare aferente cu putin peste 250.000 de dolari. Costul unei vile mai aratoase din oras…

Si pentru ca aceste afaceri se fac cu cap, desigur, in HG Nr. 76/24.02.2009 baietii destepti au prevazut, cu mare atentie, la art. 5, ca „Prezentul PUZ Locuinte colective si servicii, str. Mircea cel Batran nr. 32-34 si str. Horia nr. 29 Timisoara se va integra in prevederile Planului Urbanistic General Timisoara si are o valabilitate de 10 ani”…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. acest bloc INCA nu a fost construit. un subiect de articol ar putea sa fie hotel angelis, peste drum de dedeman, hotel construit in fata unui bloc de 10 etaje, la doar vreo 6-10 metri, cei din bloc nu mai vad pe fereastra decit un zid. anul trecut s-a emis o AC de demolare a… etajului retras dar nu cred ca s-a intimplat nimic (si nici nu ar schimba cu ceva confortul locatarilor).

  2. un exemplu tipic de cum functioneaza mafia imobiliara din Primaria Timisoara! Domnule Robu, ce exemplu mai concret doriti pentru a incepe curatenia de primavara printre mafioti?

  3. Jurnalistu’ lu’ peste. Articol scris pe genunchi.

    1. Unde apare concesiune mentionata in titlu ca URMAND a fi facuta?
    2. Daca terenul este concesionat, proprietarii raman cei initiali (Primaria), deci ei trebuie sa-si dea acordul, nu cum apare in text.
    3. Global communications .ro exista. Au si date de contact, chiar telefon mobil. In era informatiei, nea gica nu reuseste sa dea de ei.
    4. Tot e ok ca articolul este tendentios la adresa Primariei doar in titlu. Se face totusi referire la administratia veche. Si nu mira pe nimeni, la cate cazuri de acest gen au existat in vechea administratie.

  4. se vede ca faci parte din echipa de postaci a primarului, chiar daca mimezi inteligenta! pai, mai desteptu lu’ peste, daca exista o HCL cu aprobarea PUZ, nu inseamna ca terenul a fost ca si concesionat? americanii pot incepe constructia oricand si au la dispozitie si terenul public! in alta ordine de idei, daca tot vrea sa faca concesiuni, Primaria ar fi trebuit sa scoata cei 423 de metri de teren la licitatie. Poate e cineva mai smecheri in orasul asta decat americanii pocaiti

  5. @bodo
    Se vede ca faci parte din echipa de spalati pe creier care frecventeaza des aceasta fituica.
    Reciteste articolul, uita-te in special la date. Daca vei fi foarte atent, vei observa ca insasi autorizatia de constructie este expirata. Nu cred ca meriti un raspuns mai detaliat pentru ca vad ca nu esti in stare sa faci diferenta intre PUZ si concesiune.
    Si nu, nu fac parte din vreo echipa a primarului. Mi-e sila sa vad, in schimb, astfel de articole de 10 pagini care nu spun nimic, scrise pentru spalati pe creier ca tine.

  6. Astia s nebuni case construite in mijlocul drumului, blocuri in zona de case etc. Unde o sa ajunga asa ca fiecare construieste ce si unde vrea si numa unii iau spagi. Sa i pis in freza pe toti responsabili de toate. Pana cand au / avem ideologia sa mi fie mie bine indiferent de restu si eu is mai presus de toti si toate si lege si sigur se poate indoi legea sa le faca pe plac tot asa sau mai rau o sa ne mearga

  7. E neplacut sa patesti asa ceva..il inteleg pe om perfect.Americanii sa ne mai lase in pace cu investitiile lor de cacao…

  8. Articolul este total aiurea. Apare un amalgam de cifre, hotarari si date neadevarate:
    1)
    a)Peste drum sunt blocuri de aceasi inaltime.
    b)De altfel se vorbeste de o zona de case, dar intradevar la distante mici de acea locatie sunt case cu 3-4 etaje acolo
    c)insasi reclamantul are casa cu jumate din inaltimea posibilului imobil
    2) respectivul vorbeste de pereti inalti de 30-40 de metri iar in acel proiect apare clar inatimea maxima de 21 de metri.
    3) se vorbeste de autorizati si hotarari expirate
    4) „Strigator la cer!” se vorbeste despre un subiect expirat, care aproape sigur nu se va realiza niciodata

    … daca se vorbea de ridicarea unui bloc cu vreo 300-400 de metri departare de acea locatie, spre Sacalaz, atunci intradevar se vorbea de o zona de case, dar asa mai greu sa numesti acea zona ca fiind zona de case.

  9. Un alt exemplu este pe bld Iuliu Maniu nr 34 mag Sanitas apoi club, acum nu mai stiu…in fine constructia are P+1 si e ca un zid in fata locatarilor de la cladirea istorica de la nr 36. Totul s-a ridicat cu toate autorizatiile dar fara vreun acord al locatarilor. Vedeti voi ce fac banii?

  10. Americani? Nu cred! Bine ca nu-i chiar Trump!Afaceri romanesti get-beget!

  11. Fumoasa abordare insa lucrurile nu se opresc aici. Totusi imi pare bine ca s-a abordat acest subiect. O sa marchez aceata pagina pentru a reveni ulterior, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com