Primaria Timisoara cumpara banci, mese si balansoare facute din sticle de plastic si anvelope uzate la Zoo, cu 13.000 de euro

TIMISOARA. Mobilier urban nou la Zoo Timisoara, anul acesta. Taxa speciala care trebuie platita an de an la stat pentru protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va fi investita in mobilier urban ecologic facut de oameni cu dizabilitati. Vorbim despre banci, cosuri de gunoi, mese, balansoare ori jardiniere, facute din materie prima provenita din reciclarea peturilor ori din reciclarea anvelopelor.

Taxa se invarte in jurul sumei de 61.000 de lei, in fiecare an, ne-au marturisit reprezentantii Primariei Timisoara. Daca in 2012 s-a platit putin peste 62.000 de lei, in 2013 Zoo Timisoara a platit statului, in baza Legii 448 din 2006, putin peste 61.000 de lei. Asta inseamna cam 13.500 de euro, bani ce acum vor fi investiti in mobilier urban pentru Zoo. Consilierii locali au aprobat deja un proiect de hotarare in acest sens, iar in perioada urmatoare, reprezentantii Primariei Timisoara vor comanda bancile si mesele necesare.

„Este o taxa stabilita prin lege, care poate fi folosita pentru achizitionarea de mobilier realizat de persoanele cu handicap. Noi am propus ca acea taxa, care este obligatorie, sa se regaseasca intr-un mobilier pentru Gradina Zoologica. Practic, in contravaloarea taxei obtinem mobilier. Aceasta taxa este stabilita in functie de numarul de cetateni ai orasului, este 61.000 de lei. Am solicitat persoanelor care intra in aceasta categorie si reprezentantilor lor sa ne puna la dispozitie un catalog si am ales produsele. Legea prevede foarte clar: trebuie sa cumparam mobilierul de la aceasta asociatie”, ne-a declarat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, responsabil cu Gradina Zoologica.

O masa cu 2 banci costa aproape 1.000 de euro, in timp ce o masa cu 6 banci sub forma de hexagon costa cam 1.500 de euro. 3 banci cu jardiniere hexagonale, in forma de stea, costa peste 1.500 de euro, in timp ce o pergoma cu jardiniere este 1.300 de euro. Preturile depind si de culorile dorite de autoritatile locale.

Toate acestea vor fi cumparate in cuantumul sumei de 13.500 de euro, echivalentul a 61.000 de lei, de la firma Rainbow Company Production, contractul dintre Primaria Timisoara si firma fiind valabil pana in decembrie 2015, cu posibilitate de prelungire cu inca un an.

De ce firma Rainbow? Pentru ca foloseste materie prima ecologica provenita din reciclarea peturilor pentru fabricarea mobilierului. Se mai folosesc si ambalaje provenite din industria alimentara, precum si din reciclarea anvelopelor uzate.

„Obiectele produse si comercializate, pe langa aspectul modern si placut, ofera si avantajul faptului ca au o durata de viata de peste 30 de ani, fara a-si schimba aspectul si insusirile si, de asemenea, pe intreaga durata de folosire nu necesita niciun fel de materiale sau operatiuni de intretinere, care sunt obligatorii pentru mobilierul realizat din lemn sau metal”, mai spun specialistii din Primaria Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.