Primaria Timisoara cumpara studii de aproape 150.000 de euro ca sa stie cat radon este in cladirile sale si cum le poate proteja impotriva radiatiilor

TIMISOARA. Primaria Timisoara iese din nou la cumparaturi de documentatii. De asta data pune la bataie aproape 150.000 de euro ca sa afle nivelul radiatiilor (radon) in cladirile pe care le detine si cum sa le protejeze.

CITESTE SI: 3 santiere pornite. Au demarat lucrarile la calea ferata si pe tronsonul Timisoara – Arad din magistrala CFR care se modernizeaza si pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Video

Achizitia de Servicii de protectie impotriva radiatiilor(radon) in cladirile publice din administrarea UAT Timisoara, consta in servicii de efectuare a masuratorilor de depistare (screening) a concentratiei de activitate de radon in interiorul cladirilor publice, alocate unitatilor de invatamant preuniversiar (crese, gradinite, scoli si licee), unitati spitalicesti precum si cladirile de birouri ale primariei Timisoara, in conformitate cu reglementarile aplicabile in domeniu„, se arata in documentatia care insoteste licitatia.

Valoarea estimata a contractului este de 600.000 de lei fara TVA, adica aproape 150.000 de euro cu TVA

Firmele interesate sa faca documentatia isi pot depune ofertele pana in 2 septembrie.

De mentionat ca toate cladirile sunt afectate de radon.

Radonul este un gaz radioactiv, inodor şi incolor, care se elibereaza in mod natural din pamant. Este periculos doar atunci cand se acumuleaza in cladiri, iar principalul lucru care influenteaza acumularea acestuia este modul in care sunt facute fundatia unei cladiri şi izolatia fata de sol. Poate ajunge in imobile şi prin fisuri sau ferestre, iar sistemul de ventilatie este extrem de important in scaderea nivelului de radon.

Acest gaz este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se gasesc in mod natural in solul din intreaga lume. Radonul poate intra in case prin crapaturile din podele, pereti şi fundatie. Cand se acumuleaza in interior, radonul poate deveni o problema de sanatate serioasa. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Concentratia de radon din interior depinde de:

– caracteristicile solului: concentratia de radon este dependenta de continutul de uraniu din sol, respectiv de permeabilitatea solului.

– tipul constructiei: modul in care este proiectata casa, suprafata de contact cu solul, prezenta fisurilor in pereti sau podea afecteaza concentratia de radon din interior.

– stilul de viata: aerisirea frecventa a camerelor, utilizarea unitatilor de aer conditionat au un impact puternic in reducerea concentratiei de radon in interior.

– clima: variatiile meteorologice (temperatura, vant, umiditate, presiune) pot afecta cantitatea de radon care migreaza in aerul din locuinte.

Materiale şi metode de masurare a nivelului de radon din interiorul cladirilor

Cea mai utilizata metoda de masurare a concentratiei de radon din cladiri este metoda integrata a detectorilor de urme din corp solid CR-39 RadoSys. Mai multi detectori se expun in incaperi pentru o perioada de 3 luni – 1 an, iar apoi, rezultatele sunt analizate de specialisti.

Cercetatorii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca studiaza de mai bine de 20 de ani efectele radonului si au intocmit si o harta care arata ca, in Romania, 16 judete inregistreaza niveluri de concentratie ale radonului care depaşesc pragul admis. Aceste judete sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Salaj, Satu Mare şi Timiş. Media aritmetica a concentratiei de radon in aceste zone este de aproape 3 ori mai mare decat media nationala.

Transilvania este regiunea cea mai expusa la creşteri ale nivelului de radon din aer, dar şi marile centre urbane, cum ar fi: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Constanta, sunt considerate zone cu un risc ridicat. Nivelul de radon recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru diminuarea potentialelor efecte daunatoare este de 100 Bq/ m3 (Bequerel este o unitate de masura a radioactivitatii), in timp ce nivelul mediu de referinta stabilit la nivel national este de 300 Bq/m3. Potrivit Agentiei Internationale de Studiu al Cancerului fiecare 100 de Bq/ m3 in plus, creşte riscul de cancer pulmonar cu 16%.

Prima masura prin care reducem nivelul de radon din case este sa aerisim cat mai mult incaperile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Desi nu are legatura cu subiectul, iar gurile rele ar spune ca suntem carcotasi, sfatul specialistilor in materie spune ca primaria ar trebui sa faca un studiu si cu privire la concentratia de rahat si masurile care se impun in stabilimentul in care mintile luminate au decis ca este vital sa cuate concentratia de radon din pereti.

  2. Asa scumpa a fost campania asta?
    Chiar asa sume mari au fost necesare ca sa fie „realesi” kkti astia ?

    • cacat esti tu cu familia si neamu tau, pishatule

      • Asa lucruri frumoase va invata la Centrul de Proiecte ?

        • 1. Ar fi interesant ca p.m.t. sa angajeze un „expert in fizica nucleara / chimie pentru a se „prrinforma” in legatura cu RADONUL.
          2. Retorica. P.M.T. are de de gand sa extinda cercetarile pe intreaga zona centrala si apoi periferiile orasului? 3. Nu ar fi interesant si studiul legat de o eventuala contaminarea cu Uraniu (??????)

  3. Este impresionant cum se inventează noi și noi motive pentru cheltuirea banilor noștri pe studii fără noimă și fără relevanță. Mă gândesc și vă rog să mă ajutați, pe mine și autoritățile, să sugerăm celor responsabili și alte studii cu importanță și relevanță similară cu cea a măsurării nivelului de radiații ale radonului în clădirile orașelor.

  4. Daaa, au fost alegeri de curand. Poporul a ales, iar „poporul are intotdeauna dreptate”. 🤡😁🤡 Mai o campanie de ura impotriva cuiva, nu conteaza cine, chioscari, rromi, „afaceristi” cu constructii ilegale, ciuma rosie, mitici care ne iau(dau?🤔)bani, soferi care trec pe rosu, cersetori bolnavi sau doar prefacuti, cei care stau in centru si nu-si renoveaza cladirile(oare in alte orase cum s-a procedat?), aia care nu-si curata terenurile de ambrizie(aia altii decat primaria, desigur) plus niste „evenimente” „capitala culturala”🤡 finantate(banii ajung laaa…? exact! La cine trebuie😁) prin centrul de… „proiecte”?🤡😁🤡 si „poporul” e multumit. Atragere de noi fonduri europene? Banii „europenilor” sa ramana in Europa! Strazi decente? Dar mai mergeti si pe trotuar! Cu bicla, cu troti, pe jos… piciorul frumos! Iar unde nu e trotuar, injurati… radonul! Plus ca se preconizeaza un frumos pasaj suprateran pe Baader, cu multe multe trepte, sanatate curata, nu ca in spitalele din subordinea primariei. Solventul? Impingem chesonul, stati linistiti! Colterm? Il privatizam, sa „mananca” si gura unora din afara o paine sigura lunara de la un monopol de utilitati Dar intai sa mai bagam niste tehnologie in el, pai sa vina investitorul si sa si investeasca? Unde s-a mai intamplat asta, ca in Romania nu!? Transport in comun decent? N-avem soferi si vatmani, ca a trebuit sa marim salariile „competentilor” pusi in functii de conducere. Stati in statiile de asteptare si admiratile(acolo unde sunt), 8000 eur prin incredintare directa. Unde nu sunt, vor fi! Poate la un pret mai mare, ca de, inflatia, chestii, stiti voi. Maximul legal prin incredintare directa. A, plus proiecte pentru amplasarea statiilor. Treaba serioasa, lucrare grea, iar specialistii agreati de usr sunt scumpi, pentru ca… sunt cei mai buni!🤡 Nu oricine poate studia cum sa amplasezi o cusca de plexiglas. Asteptati, ca vine si mijlocul de transport in comun, avem si panouri, si aplicatie, unde va grabiti? Dar aveti biciclete! Gratis! Momentan gratis, ca planul e altul. Infrastructura sportiva? Pai nu v-am pus un cos de baschet? Eeee, ca daca nu sunteti multumiti, un-doi il dam jos!
    etc etc etc

    Cum sa nu aiba poporul intotdeauna dreptate?🤡 Cu atat mai mult cand alege Revolutia bunei guvernari, inainte nu inapoi etc
    Acum Accuweather zice(nu doar acum, zilnic) ca The air has reached a high level of pollution. Nu inteleg eu ce inseamna asta, e acolo cu PM2,5 PM10 SO2 NO2 dar cred ca… radonul e problema! 🤡😁🤡 Mai ales ca 60% din timisoreni sunt multumiti de calitatea aerului! Cred ca aia 60% cand au raspuns la chestionar aveau ceva CleiO2 in exces undeva.
    Poporu’, felicitari, ai avut inca o data dreptate🤡😁🤡

    „Somnul ratiunii naste monstri” cica, dar eu cred ca
    Somnul natiunii naste prostii. Sau invers?
    Imnul incepe cu „desteapta-te”, nu? Dar lasa ca stim noi mai bine!🤡 Go Fritzyyyy! Inainteeee…

    • In statia de tramvai de la prefectura (catre centru) s-a revenit la o data curenta afisata 01.01.20üü si apoi 02. … . Poate intre timp „cineva” s-a sesizat si a oprit afisajul. P.S. 1. intrebare idioata . STPT- are doar un rol de „informare” asupra datei curente ? 2. Si alte intrebari CONSTRUCTIVE ar fi de pus, dar ar avea vreun efect?

      • Erata. Este / era vorba de anul 2000. Scuze!

  5. Astia ne sfideaza cu jet, jur. De banii astia mai bine puneau dracu niste gard viu si niste trandafiri in parcul rozelor, ca e jale, e uscat tot. cata bataie de joc pe banii nostri

  6. Există posibilitatea ca noi în calitate de cetățeni să comandăm un studiu independent legat de concentrația de prostie în capul aleșilor locali? Nu de alta dar aceștia se întrec în tâmpenii costisitoare zi de zi pe cheltuiala noastră și trebuie să determine științific dacă sunt prosti sau corupți.

    • Cum sa fie prosti? Prosti sunt aia care i-au votat

      • Toaca aiurea Fritz din banii nostri. O parcare etajata nu a facut, un pod nou, o sala noua de sport sau vreun pasaj. Nimic, nimic, nimic. Doar marsuri lgbt

  7. Face careva o ancheta jurnalistica cu privire la studiile astea facute in ultima vreme si platite cu bani grei !?
    stiu ca sunt foarte, foarte multe !
    pare-se ca alesi nostrii care nu mai au demult frica de D-zeu la cate nelegiuiri au facut si-au gasit frica in RADONUL asta !!!

  8. E lege, conform unei directive UE. Toate instituțiile publice trebuie să facă acest lucru.

    • Fritz, tu esti?! :)))))

  9. Statul e defapt o organizatie mafiota criminala, care fura cat vrea. omoara pe cine vrea fara ca oile sa reactioneze.

  10. Hipsterii corporatisti deveniti functionarasi sunt chiar idioti.

    Deschide ba geamul! Cumpara un purificator de aer… cumpara un detector de radon de pe amazon cu 150 de dolar si plimba-l prin cladiri…. Mare-i gradina.

    • Detectorul trebuie să fie omologat, certificat, metrologizat. Căcaturile de chinezisme ieftine sunt oferite tâmpiților din statele eșuate, recte România Educată.

    • cred ca prost esti tu. cu banii aia isi face unu casa.. din pacate is multi prosti ca tine care voteaza.. si atunci hotii de ce sa nu profite de prosti? nici 0.1% nu-si dau seama ce se intampla

  11. GRATIS ! Dau eu solutia.In articol se spune:”Radonul este un gaz radioactiv, inodor şi incolor, care se elibereaza in mod natural din pamant. Este periculos doar atunci cand se acumuleaza in cladiri, iar principalul lucru care influenteaza acumularea acestuia este modul in care sunt facute fundatia unei cladiri şi izolatia fata de sol. Poate ajunge in imobile şi prin fisuri sau ferestre, iar sistemul de ventilatie este extrem de important in scaderea nivelului de radon.”
    Deci fundatiile cladirilor (blocuri sau case) trebuie inlocuite.Eu cred ca acest lucru e FOARTE SCUMP.Se pot imbraca (fundatiile) cu materiale care sa le protejeze impotriva radiatiilor emise in mod natural procedeu probabil SCUMP.
    Ramine solutia :parasiti parterul daca locuiti la case sau la parterul blocurilor.Mai ramine si solutia:DESCHIDETI GEAMURILE SI AERISITI CAMERELE!
    Gratis dau gratis solutia SPECIALISTILOR din primarie.De altfel solutia o da si autorul articolului.Citeste mai frit ultima propozitie din articol.E mai ieftin decit un studiu.Sau de asemenea sa citeasca concluziile cercetatorilor clujeni.

    • Boule, era vorba de o lege care se aplică, strict, instituțiilor publice. Mai există zone de lucru în subsoluri sau demisoluri, lipsite de aerisire – angajatorul trebuie să ia măsuri de ocrotire a sănătății dacă, în urma măsurătorilor, concentrația de radon depășește anumite praguri.

  12. inca niste bani bagati in buzunare