Primaria Timisoara, dispusa sa cumpere Casa Muhle, insa doar in anumite conditii. Voteaza si tu!

TIMISOARA. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca municipalitatea este dispusa sa cumpere Casa Muhle si chiar ii va face proprietarului o oferta pentru aceasta, insa o va cumpara doar la un pret rezonabil.

Voteza la finalul articolului daca esti de acord sau nu ca Primaria sa cumpere vila!

„Vom avea marti, pe ordinea de zi, un proiect de hotarare care ma mandateaza pe mine sa port negocieri cu proprietarii in vederea cumpararii de catre primarie a casei Muhle. Eu pot fi de acord cu aceasta incercare de solutionare a problemei, dar vreau sa spun de la inceput ca oricat de mult am pretui noi Casa Muhle si l-am pretui pe peisagistul Muhle, nu putem sa platim oricat pentru a salva aceasta casa. Daca proprietarii se vor dovedi rezonabili, atunci cred ca merita sa facem un efort financiar si sa salvam aceasta casa pentru ca realmente si pe mine ma doare sufletul sa o vad degradandu-se”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul spune ca autoritatile locale au facut tot ce au putut pentru a salva cladirea de la distrugere. [Codul saptamanii 7-13 ianuarie: 701]

„In momentul in care in urma unei ordonante prezidentiale a instantelor de judecata, proprietarul nu s-a conformat sa protejeze monumentul abia atunci, dupa un anumit termen, autoritatile publice locale ar avea dreptul sa intervina pe proprietarea privata si sa ia masuri de protejare. Pana acum, acest lucru era imposibil, astfel ca nemultumirile unor timisoreni ca nu am intrat in forta, sunt nejustificate. Nu trebuie sa se astepte nimeni de la noi sa intram abuziv. O alta varianta este exproprierea, dar aceasta se poate face de catre Consiliul Judetean, dupa o anumita procedura”, a mai spus Robu.

Primarul Timisoarei crede ca daca primaria ar reusi sa achizitioneze Casa Muhle, aceasta s-ar putea transforma intr-un muzeu.

„Trebuie in primul rand readusa la forma initiala, apoi se poate face un muzeu acolo, o casa memoriala, poate, dar in orice caz trebuie sa devina un obiectiv prezent pe itinerariile turistice ale Timisoarei”, a subliniat edilul.

Miercuri, aproximativ 150 de timisoreni s-au adunat in fata Casei Muhle din Timisoara pentru a protesta impotriva proprietarilor care au demolat acoperisul acesteia si au lasat imobilul in paragina.

In luna mai, anul trecut, lucrarile facute de un clan de romi la una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, Casa Muhle, au fost sistate de autoritatile locale, deoarece proprietarul a demolat acoperisul, actiune pentru care nu exista autorizatie.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.

[poll id=”392″]

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce despagubiri ?care rascumparare?
    Sa dea indarat Miut si Cojocari si ceilalti complici ai tiganilor spagile indarat, nu sa se plateasca din banii timisorenilor, in timp ce in orasul asta nu se mai face absolut nimic!

  2. Ca sa putem avea o parere, ar trebui mai intai sa stim care este stadiul procesului penal pentru distrugerea monumentului istoric.
    Apoi, sa nu uitam ca legea il obliga pe proprietar, adica pe cel care a distrus casa muhle, sa o readuca la starea initiala; deci banii de restaurare a casei ar trebui dati de acualul proprietar.

  3. PRIMARIA TIMISOARA NU are rol de investitor imobiliar. NU trebuie sa intervina pe piata imobiliara. Ea are rol de reglementare si de implementare a reglementarilor. Este absurd sa cumpere bunuri imobiliare. Asa vreau si eu sa fiu sigur ca voi avea un cumparator la imobilele mele. Primaria nici macar nu este specializata in acest domeniu (imobiliar).

  4. PRIMARIA TIMISOARA ar face bine sa se preocupe de legalitatea activitatilor de constructii care se deruleaza asupra imobilelor de patrimoniu. Sa aplice legile si hotararile consiliului local si altor autoritati in domeniul acesta si sa ia masurile legale. Sa nu incerce sa ia din banii nostri pentru a imbogati un individ care a facut o infractiune in dauna unui obiectiv de patrimoniu cultural, indiferent daca acel individ este rrom, roman, turc, chinez sau alta natie. Infractorii nu trebuie RECOMPENSATI. Ei trebuie PEDEPSITI. NOI VREM SA TRAIM IN ACEASTA COMUNITATE, NU SA PLATIM TAXE PENTRU BASTANI.

  5. BUGETUL PUBLIC AL BASTANILOR? Acolo s-a ajuns dupa 22 de ani de DEMOCRATIE? Cred ca este ceva putred la mijloc. Cunosc ceva din istoria acestui oras si nu-mi amintesc sa fie vreo-una dintre personalitatile istorice ale locului de etnie rroma. Nici macar tigani nu sunt. Si ma intreb: oare cum s-a ajuns la situatia ca sa se puna problema despagubirii unui bashtan din banii publici ai intregii urbe? Incredibil. Si mai facem si sondaje de opinie ca sa aflam pararea cetatenilor. Pai de aia suntem aici. Fiindca suntem tampiti si platim pe toti neghiobii din munca noastra. Nu am construit nici macar o scoala in 22 de ani, dar am autorizat tigania si prostia. Bleah!

  6. Propun Primariei Timisoara schimbarea denumirii Bulevardului Mihai Viteazu in Bulevardul Cirpaci sau Aleea Visinel sau cum i-o mai fi chemand pe acesti indivizi. Vai de neamul nostru. Si noi inca ne preocupam sa nu cumva sa ne cotropeasca ungurii. Vai de capul nostru.

  7. Casa Muhle???? Ba nu!!! Casa Cirpaci!

  8. Adica dupa ce aia o distrug,sa mai dea si bani pentru asta?Pana vor trece toate procedurile nu va mai fi nici o casa pe acolo ci doar teren viran.Daca ar fi reusit s-o scape de distrugere,hai poate ca ar mai fi meritat,dar asa?Platim toate ruinele altora?Si totusi voturile majoritare sunt da.Incredibil.Miza de fapt e terenul,locatia,nu casa.

    • Exact asta ma gindeam si eu..Sa nu uitam si alte cladiri de patrimoniu vindute via notari obscuri clanurilor de gen Cirpaci…Se vede clar ca timisorenii fie sint naivi fie sint membri USL….Cum sa platesc o afacere ilegala fara gasirea vinovatilor???

  9. Nu mă apucam să dau din taste dacă nu-mi aminteam de soarta unui teren aflat in vecinătatea habitatului meu. Ani de zile scurtam drumul cotidian spre oraşul de 5 stele printre ruinele unor case părăsite de pe str Reşiţa (actual bd Iuliu Maniu) şi nimeni din administraţia locală a acelor vremuri nu se îndura să facă măcar o potecă pentru amărâţii de plătitori de impozit din zonă. Mai mult decât atât, la insistenţele noastre, această locaţie a fost luată în colimator şi s-a construit o clădire ce urma să adăpostească un dispecerat video pentru circulaţie. Era pretextul pe care l-au adus oficialii acelor vremuri ca să ridice o clădire care mai apoi avea să devină un centru de pelerinaj pentru alesul local şi în cele din urmă sediul fără siglă a celor de la drumuri municipale. Ştim această problemă pentru că ne-a impresionat defrişarea cu buldozerul a copacilor aflaţi în calea progresului imobiliar şi ne-a amăgit noroiul de şantier de pe carosabil timp de luni de zile. La finalizarea investiţiei s-a deschis şi un magazin de panouri de avertizare rutieră, care a devenit mai apoi un magazin de şuruburi după un scandal mediatic căruia nu-i dau numele. Construcţia despre care fac vorbire, în care s-a investit sudoarea impozielor noastre, are acum un statut taboo: spaţiu de parcare în incintă abandonat cu uşă glisantă cu telecomandă, pază nonstop la gheretă şi de sărbători câteo ghirlandă de beculeţe multicolore ca semn de atenţionare pentru răuvoitori. Desigur că dacă am face din nou tărăboi pe această temă investiţia imobiliară îşi va găsi rostul şi în actualul mandat: vom rămâne din nou cu buza umflată, bătături la picioare şi amărăciunea cutumelor din vremurile noastre.

    • Ba nu ramanem cu buza umflata. Vom ramane cu buzunarul dezumflat. Sa nu uitam sa ne platim impozitele la timp. Grija mare. Si chiar asigurarea obligatorie a locuintelor (probabil impotriva varanilor de comodo). Si apoi sa ne bucuram de focurile de artificii de Craciun si de concertele cu INNA. Bleah.

  10. Da’ chiar asa! Pentru construirea noului Spital pentru copii (bineinteles ca copiii nostri) ati contribuit cu „bistari”? Ca doar primaria Timisoara si statul Roman nu au bani pentru asa ceva. Insa au pentru carpaci. Bleah!

  11. cf Legii patrimoniului istoric, primnaria era obligata sa puna o sigla de monument istoric de categoria A sau B pe aceasta cladire!
    directia de patrimoniu timis vad ca tace malc!
    chiar nu are nici o apasare?
    ar trebui apoi vazut in ce baza a fost cumparat acest imobil- mai ales terenul era IMPORTANT- si la ce valoare!
    apoi, sa se faca o evaluare corecta!
    ca sa dau o suma, nu cred ca ar fi mai mare de 100.000 euro. pt ca este central.oricum casa nu mai conteaza!
    dle cojocari-venit din vacanta de la tirol- mai aveti vre-o tangenta cu primaria?

  12. se vorbeste despre integrarea rromilor in societate; o dovada ca vor sa fie integrati ar fi restaurarea casei Muhle de catre ei, doar sunt proprietari