TIMISOARA. Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, da asigurari ca nu se va pierde titlul de Capitala Europeana a Culturii, dupa ce a participat la sedinta cu reprezentantii Comisiei Europene care a avut loc joi, dupa o amanare, pentru pregatirea vizitei de monitorizare din luna iunie.
Dominic Fritz a participat la aceasta sedinta alaturi de secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii Demeter Andras, presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, si directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Simona Neumann.
Primarul Timisoarei precizeaza intr-un comunicat ca a prezentat un set de masuri pe care municipalitatea le-a luat si le va lua in perioada urmatoare pentru a debloca activitatea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, cat si pentru recastigarea increderii in acest proiect.
Primaria Timisoara mai transmite ca are o strategie clara in ceea ce priveste proiectul Timisoara Capitala Culturala 2023, strategie care este in curs de implementare. La elaborarea ei colaboreaza grupul de experti de la Insula 42 si Helianthus Research, format din Corina Suteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu si Raluca Iacob.
Prima actiune asumata este o schimbare radicala in organizarea si functionarea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, care va duce la relansarea programului cultural aflat in dificultate, inclusiv in contextul pandemiei Covid-19.
„In 2016, desemnarea Timisoarei drept Capitala Europeana a Culturii a creat multe emotii si energii creative. Din pacate, in timp, aceste energii s-au estompat si este nevoie de un restart. Stagnarea in care se afla asociatia azi este cauzata de disfunctionalitati majore: valul de demisii ale unor oameni valorosi, prevederi si proceduri statutare invalidate de instanta, lipsa unor proceduri transparente, precum si lipsa unui director artistic care sa asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, a transmis primarul Dominic Fritz.
„In ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociatiei spre comunitate si spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este sa redam proiectul cetatenilor si astfel sa cream un entuziasm in jurul proiectului. Doar prin modificarea radicala a organizarii si a modului in care functioneaza asociatia, aceasta poate sa recastige increderea timisorenilor. Primaria Timisoara va acorda tot sprijinul, insa conditioneaza acest suport de implementarea unor proceduri clare si transparente in cadrul asociatiei, alegerea unui director artistic si schimbari la nivel executiv”, a mai transmis primarul Timisoarei, Dominic Fritz, potrivit comunicatului.
Printre pasii planificati se numara: Completarea Consiliului Director al asociatiei prin nominalizarea unor noi membri si aprobarea lor intr-o sedinta AGA (mai); Implementarea unor mecanisme clare si transparente de finantare a asociatiei (iunie); Deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din randul comunitatii timisorene (iunie-iulie); Constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finantarilor publice si private in sprijinul TM2023 (iunie); Formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie)
Primaria Timisoara si-a reafirmat angajamentul sau pentru finalizarea infrastructurii culturale in contextul anului 2023 si in acest sens a accelerat unele proiecte asumate in dosarul de candidatura: Centrul Multicultural Marasesti, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” si „Studio”, Turnul de Apa din Iosefin, precum si MultipleXity, unde se asteapta proiectul tehnic, iar apoi va fi demarata licitatia de constructie.
„În contextul discutiilor din spatiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit sa clarifice acest aspect cu reprezentantii Comisiei Europene. Acestia au afirmat ca retragerea titlului nu s-a intamplat in intreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene si nu poate fi facuta de catre Comisia Europeana, ci doar de catre Ministerul Culturii din Romania care a desemnat orasul castigator. Reprezentantii CE au subliniat ca o asemenea decizie este extrem de improbabila. Primaria Timisoara saluta si reasumarea reala de catre Ministerul Culturii a proiectului Timisoara Capitala Culturala si rolului sau important in program. Concluzia intalnirii a fost ca toate fortele responsabile au datoria sa coopereze si sa salveze proiectul care a stagnat timp de 5 ani„, transmite Primaria Timisoara.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a tras un semnal de alarma, in urma cu o zi, in privinta titlului TM2023 despre care a spus ca ar putea fi retras din pricina subfinantarii celui mai important proiect cultural de tara.
UPDATE: Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis: Am propus modificari legislative pentru a grabi realizarea investitiilor, fara de care cea mai mare parte nu au sanse sa fie complet finalizate pana la 1 ianuarie 2023
„Am participat astăzi la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei Europene privind Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și sunt optimist deoarece aceștia au reușit să faciliteze o discuție în cadrul căreia am atins punctele nevralgice ale situației cu care ne confruntăm.
Din partea Consiliului Județean Timiș am susținut ideea folosirii actualei structuri de implementare așa cum a fost ea descrisă în dosarul de candidatură. Am solicitat numirea urgentă a membrilor lipsă din Board pentru ca acest organism să poată funcționa conform statutului ca structură de coordonare a asociației.
În contextul întârzierilor mari atât în finanțarea programului artistic cât și a programului de investiții, am propus modificări legislative care să facă derogări de la legislația din domeniul achizițiilor publice pentru a grăbi realizarea investițiilor, dar și accelerarea procedurilor administrative de avizare și aprobare a documentațiilor tehnice la nivel local. Fără aceste modificări, cea mai mare parte dintre investițiile de capital nu au șanse să fie complet finalizate până la 1 ianuarie 2023.
Am subliniat că trebuie rezolvate divergențele între principalii finanțatori cu privire la modalitatea de alocare a finanțărilor pentru programul cultural. CJ Timiș, prin bugetul județean, asigură 100% contribuția asumată de 2,1 milioane lei solicitată de Asociație dar atragem atenția că se impune transparență desăvârșită în cheltuirea fiecărui ban public.
Nu în ultimul rând, am propus semnarea unui document prin care cei trei parteneri finanțatori își reafirmă angajamentul public și își asumă acțiunea în vederea implementării proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, chiar și în limitele contextului actual. Angajamente verbale și cuvinte fără acoperire s-au tot vehiculat.
Per ansamblu pot spune că a fost o întâlnire constructivă și îmi păstrez optimismul. Sper ca, pe viitor, principalii parteneri finanțatori să susțină comunicarea eficientă cerută de reprezentanții Comisiei Europene și să lucrăm împreună în conformitate cu recomandările Comisiei”, a precizat presedintele CJ Timis Alin Nica, dupa intalnirea cu reprezentantii CE.
Pareri
Poate ca nu chiar calificam pentru „Capitala Culturala Europeana”, nu suntem in stare, dar nu aveti cumva acolo la EU si titlul de „Orășel Cultural European”?
TV a promovat imbecilul satului, fata de care spectatorul să se simtă superior. Internetul a promovat idiotul satului ca fiind purtător de adevăr. Zilnic face comentarii. Il cunosti?
Deci Cocolino Nica iar s-a bagat in seama aiurea dupa capital de imagine si a cazut…prost ca de obicei. Nica asemeni lui Robu, nu se poate obisnui cu ideea ca PeNaLii au pierdut Timisoara si nici acum nu accepta ca au pierdut pe mana lor, ca in Timis PNL=PSD iar timisorenii au vazut de mult timp asta si nu mai suporta sa fie mintinti si sa fie spectatori la mafia formata in toate institutiile si regiile de catre aceste doua partide.
Vrute si ne-mayvazute 🙁
Unul & altul!! bleah
AGAIN pocaitul PHULII nici dreacu nu se uita la tine javra fără bani
2 partide ATIT
Muy expensive !
Vrei desen cu ” creta ” ? KKT dreacului