TIMISOARA. Zeci de timisoreni s-au strans marti seara in fata primariei, iar apoi au pornit intr-un mars pentru constientizarea autismului. Cladirea in care functioneaza Primaria Timisoara a fost iluminata in albastru, iar privelistea a atras zeci de curiosi.
Ziua internationala a acestei afectiuni a fost stabilita de Organizatia Natiunilor Unite in urma cu 5 ani si a fost marcata si la Timisoara printr-o serie de evenimente care atrag atentia asupra nevoilor pe care le au persoanele cu acesta afectiune dar si familiile lor.
“Un copil cu autism schimba existenta intregii familii. In Romania exista o lipsa de servicii, exista lipsa de recunoastere din partea legii a adultilor cu autism. Traim situatia paradoxala in care un copil cu autism isi pierde acest diagnostic odata cu implinirea varstei de 18 ani. Nu pentru ca s-ar vindeca miraculous autismul ci pentru ca comisiile de expertiza pentru adulti nu au autismul ca si diagnostic. Daca nu sunt recunoscuti oficial adultii cu autism va dati seama ca serviciile pentru aceasta categorie sunt extreme de putine in tara noastra. In aceste conditii povara care in exclusivitate asupra familiei”, a declarat Laila Onu, presedintele Fundatiei Pentru Voi, organizator.
In Romania, persoanele care sufera de autism isi pierd acest diagnostic odata ce ajung la varsta majoratului. Chiar daca s-a demonstrat ca acest deficit este permanent si este intalnit indiferent de nivelul intelectual al pesoanei, adultii nu sunt recunoscuti prin lege ca ar avea aceasta boala.
Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care apare in cele mai multe cazuri in primii 3 ani de viata. Cele mai recente studii arata ca 67 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de autism. Nu se cunoaste nici cauza, nici tratamentul, iar cei diagnosticati traiesc toata viata cu aceasta afectiune.
Pareri
Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro